İbrahim Baykut

Kaderine terk edilen bakır ustaları!

İbrahim Baykut

Günümüzde olmasa da eskilerin vazgeçilmezi bakırcılık. Bu şehir yani Kahramanmaraş’ta bakırcılık tarihin unutamadığı ama günümüzde unutulan muazzam el sanatı. Her dokunuşunda alın teri, her vuruşunda göz nuru, her eserde emek olan el sanatımız.

 

Bakırın nakış nakış işlendiği Kahramanmaraş'ta Bakırcılar çarşısında çekiç sesleri sustu susacak. Büyük ustalar artık sadece vakit geçirmek için geliyor buraya. İşinin ehli bakır ustaları da sanatın yok olduğunu, göz göre göre bittiğini söylüyor. Oysa biz Bakırcılar Kralı Ali Ramazanoğulları'nı yetiştirmiş bir şehiriz. Oysa biz Ali usta gibi önemli bir ismin tarihe adını yazdırmasına şahitlik etmiş bir şehiriz... Kahramanmaraş'ta her ne kadar şairler ve yazarlar şehri olsa da aynı zaman gastronomi ve el sanatları alanında da tarihe izler bırakanların şehri.

 

Sim sırma, yemenicilik, semercilik gibi alanlarda ismini duyuran Kahramanmaraş, bakırcılık sanatıyla da dünyaya ün salmış bir şehir. İşte bu kadar derin tarihe sahip olan bakırcılık sanatı Kahramanmaraş’ta yok olmak üzere... Eski püskü iş yerlerinde üretim yapan bir iki usta dışında kimse kalmamış Bakırcılar çarşısında. Alttan çırak yetişmiyor, bakırcılık yavaş yavaş sönmeye devam ediyor. Bir abiyle sohbetimiz esnasın bir benzetme yaptı. Aslında güzel bir benzetme değil ama hikâyeyi özetler mesajlar veriyordu... O abi demişti ki; hani televizyonlarda nesli tükenmek üzere olan hayvanların belgesellerini çekiyorlar işte bizimde böyle belgesellerimizi çekmeye geliyorlar. Elimizde her zaman iş olmadığı içinde biz onları elimizde iş olduğu zaman çağırıyoruz öyle gelip çekimler yapıyorlar ifadelerini kullandığında tüylerim diken diken olmuştu.

 

Velhasılı kelam, bakırcılık bu şehrin bir değeri ve bu değere sahip çıkılması şart. Değerli yetkili büyüklerim Milli eğitim bakanlığı ve diğer yetkililer bir araya gelip çıraklık eğitim merkezlerinde veya iş başı eğitim programları kapsamında mesleği öğretmek ve kaybolmak üzere olan üç-beş ustanın elinden tutup gelecek nesillere aktarmamız gerekmektedir diye düşünüyorum. Umarım tez zamanda çözüm üretilir ve bakırcılık sanatı şehrimizin simgesi olmaya devam eder.

 

Sürçü lisan ettiysem affola. Saygılarımla….

Yazarın Diğer Yazıları