Kahramanmaraş Barosu'ndan Büyük Savunma Mitingine tam destek

Türkiye Barolar Birliği (TBB) 'Büyük Savunma Mitingi', Ankara Anıtpark'ta 'Avukat İçin de Adalet' isteyen binlerce meslektaşın katılımıyla yapıldı. Yürüyüşe Kahramanmaraş Barosu da tam destek verdi.

Türkiye'nin dört bir yanından gelerek TBB'de buluşan baro başkanları ve meslektaşlar, TBB Başkanı Av. R. Erinç Sağkan, Yönetim, Disiplin ve Denetleme Kurulu üyeleri tarafından karşılandı.

Yürüyüş kortejinin oluşturulmasının ardından binlerce avukat, "Savunma Susmadı Susmayacak", "Çoklu Baroya Hayır", "Avukata Dokunma", "Avukat Yaşarsa Adalet Yaşar", "Herkes İçin Adalet, Adalet İçin Avukat", "Angaryaya Hayır", "Emeğimizin Hakkını Savunuyoruz", "Avukata Şiddete Hayır", "Güçlü Baro Güçlü Avukat", "Bağımsız Yargı" yazılı pankartlar ve sloganlar eşliğinde TBB önünden miting alanı olarak belirlenen Anıtpark'a yürüdü.

TBB Başkanı Av. R. Erinç Sağkan, mitinde yaptığı konuşmaya meslektaşları selamlayarak başladı. "Biz avukatız ve tarafız; Haksızlığın kimden geldiğine ve kime dönük olduğuna bakmaksızın adalete erişimlerine engel olunanların ve sesi kısılmaya çalışılan kim varsa onun yanındayız" diyen Sağkan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Biz avukatız; adaletten başka kimsesi olmayan herkes için, istismara uğrayan çocuklar için, çocuk işçiler için, emeği sömürülen yurttaşlarımız için, kitlesel bir cinnet hâlinin hedefi olan kadınlar için, kurutulmuş göller ve kesilen zeytinlikler için, doğa için, hayvanlar için ve kısaca, hukukun tesisinden başka hiçbir ihtimali olmayan herkes için vekiliz ve 'vekaleten' buradayız.

Biz avukatız; bugüne kadar hep 'Herkes için Adalet, Adalet için Avukat' şiarıyla hareket ettik, bugün bu meydanı dolduran her bir meslektaşım bu şiarın vücut bulmuş halidir. Evet biz avukatız; duruşma salonlarında, emniyette veya savcılık sorgularında hep 'vekaleten' konuşmaya alışığız.

Ama bugün 'Savunma' günü; bugün savunmanın, avukatın, 'Avukat için de Adalet' demenin, vekaleten değil asaleten konuşmanın günü! Bugün 190 bin avukatın konuşma günü!

Üzerimizde bizi birbirimize eşitleyen düğmesiz cübbelerimize iyi bakınız.

İşte bu cübbe; yağmurda, soğukta, direnişte ama en çok umutta vücut buldu. Bu cübbe, barolarımızın bölünmemesi, mesleğimizin itibarının korunması için omuz omuza direnirken, barınağımız ve çatımız oldu. Bu cübbe, bütün darbe dönemlerinde darbecilere karşı yurttaşlar için kalkan, ortadan kaldırılmaya çalışılan hak ve özgürlükler içinse son sığınak oldu. Bu cübbe sadece ülkemizde değil bugün İsrail’in Gazze’de yaptığı katliama, soykırıma karşı Uluslararası Ceza Mahkemesi nezdinde yaptığımız başvuru ile Filistinli sivillerin, kadınların ve çocukların da kalkanı oldu."

Akdeniz Bölgesi ve deprem bölgesi baroları adına konuşan Kahramanmaraş Barosu Başkanı Av. Muhammed Burak Gül, 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybeden meslektaşları ve vatandaşları andığı konuşmasında, “Yaşama hakkı en temel haktır. Deprem felaketi bir kez daha yaşama hakkının ne kadar önemli olduğunu maalesef çok acı bir tecrübeyle bizlere göstermiştir. Deprem felaketlerinde yıkılan ve can kayıplarının yaşandığı binalarla ilgili soruşturmalar felaketin hemen sonrasında başlatılmış ise de bu noktada kamu görevlileri dahil tüm sorumluların eksiksiz olarak tespitiyle yargı önünde hesap vermelerinin sağlanması elzemdir. Hukuki sürecin takipçisiyiz.” İfadelerine yer verdi.

Konuşmaların ardından TBB Başkanı Av. R. Erinç Sağkan, Yönetim, Disiplin, Denetleme Kurul üyeleri, Baro Başkanları, TÜRAVAK Başkanı tek tek anons edilerek sahneye davet edildi. Sağkan'ın katılan meslektaşlara katılımlarından dolayı teşekkür etmesinin ardından dayanışma fotoğrafı verildi.
 

Bakmadan Geçme