Beslenme ve Diyet Uzmanı Hatice Bayraktar

Ramazan Bayramı ve beslenme önerileri

Beslenme ve Diyet Uzmanı Hatice Bayraktar

11 ayın sultanı, huzur ve bereketin simgesi olan Ramazan Ayını geride bırakmakla birlikte halk arasında ‘’Şeker Bayramı’’ olarak adlandırılan Ramazan Bayramı’na girmiş bulunmaktayız.

Özellikle Ramazan ayı boyunca değişen beslenme düzeninin ardından Ramazan Bayramıyla birlikte yeni bir düzene geçiş yapmaktayız. Bu süreci en sağlıklı ve verimli biçimde geçirmek için yaşamımızın her anında olduğu gibi beslenme düzeni ve besin seçimlerine dikkat etmemiz gerekmektedir. 

Ramazan ayı boyunca günlük öğün sayısının azalması ve beslenme düzenindeki değişiklikler metabolizma hızımızın yavaşlamasına sebep olmaktadır. Haliyle bu durum bazı kişilerde kilo artışını da beraberinde getirmektedir.

Bütün bunlara ek olarak bayramın gelmesiyle birlikte bayrama özel yapılan ikramlık besinler, uzun süreli tutulan oruç zamanının sonlanması gibi faktörler kişilerde psikolojik olarak daha fazla yemek yeme eğilimine sebep olacaktır. 

Kontrolsüz beslenme sonucunda ise vücut bu ani gelişimi tolere edemeyip bazı sindirim problemlerine yol açarak kalitesiz bir bayram süreci geçirmeye neden olacaktır. 

Bütün bunları önlemek amacıyla bayram süreci boyunca fazla miktarda besin tüketiminden kaçınılmalı, az miktarda ve sık aralıklarla beslenerek metabolizma aktifliği yeniden kazanılmalıdır.

Bayramda Genel Beslenme Kurallarına Dikkat Edilmeli

Bayram süreci ve sonrasında aşırı yemek ve tatlı tüketimi; kalp, böbrek, karaciğer, şeker hastalığı ve yüksek tansiyon gibi kronik rahatsızlığı olan kişilerde sağlık sorunlarına neden olabilir. Metabolizma hızının yavaşlaması, sindirim sistemi rahatsızlıkları gibi şikâyetleri de meydana getirebilmektedir. Bunu önlemek için genel beslenme kurallarına dikkat edilmeli; özellikle tansiyon, diyabet, kalp ve böbrek rahatsızlığı olan bireylerin bayram süresince diyetlerine ekstra özen göstermeleri gerekmektedir. 

Ramazan Bayramı için 10 Beslenme Önerisi:

1.    Güne hafif bir kahvaltı ile başlanılmalı. (Yumurta, peynir gibi proteinden zengin; bol yeşillik ve söğüş gibi posa içeren metabolizma ve sindirim sistemini düzenleyici besinler tercih edilmelidir.)

2.    Aşırı miktarda besin tüketiminden kaçınılmalı, besinler iyi çiğnenmeli, az miktarda ve sık aralıklarla beslenilmelidir.

3.    Ara öğün tüketimine özen göstererek metabolizma yeniden hızlandırılmalıdır.

4.    Kabızlık problemiyle karşılaşmamak adına yeterli miktarda sebze ve meyve tüketilmeli; fiziksel aktivite ihmal edilmemeli mümkün oldukça kısa mesafede tempolu yürüyüşler yapılmalıdır.

5.    Yemek pişirme yöntemi olarak kızartma yerine; haşlama, fırında ve ızgara gibi sağlıklı pişirme yöntemleri tercih edilmelidir.

6.    Tatlı tercihi olarak düşük kalorili sütlü tatlılar, hoşaf, komposto, dondurma, mevsim meyvesi gibi alternatifler tercih edilmeli; aşırı yağlı, şerbetli, hamur içeren tatlılar ve aşırı miktarda şeker tüketiminden kaçınılmalıdır.

7.    Bayram ziyaretlerinde küçük porsiyonlu ikramlar tercih edilmeli, yanı sıra seçici olunup her ziyaret edilen yerde verilen her şey tüketilmemelidir.

8.    Özel diyet programı olan bireyler programlarına ekstra dikkat etmelidir.

9.    Ramazan ayı boyunca azalan su tüketimi sonucu vücutta oluşabilen su kaybının yerine konulabilmesi için su ve su içeren gıdaların tüketimine önem verilmeli; diüretik etki yapacak çay, kahve gibi içecekler sınırlandırılmalıdır. 

10.     Bayramda alınan enerjiyle, harcanan enerji dengesini kurabilmek adına fiziksel aktivite ihmal edilmemelidir.

Yazarın Diğer Yazıları