MÜSİAD Başkanı Çiçekçi, havaalanındaki gelişmeleri anlattı

Müstakil Sanayici İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Kahramanmaraş Şube Başkanı Serdar Salih Çiçekçi, havaalanında yaşanan gelişmeler hakkında gazetemize özel açıklamalarda bulundu. 3-4 ay içerisinde Aletli İniş Sistemi (ILS)'nin takılacağını açıklayan Çiçekçi, pist uzatması ile ilgilide net konuştu.

Kahramanmaraş’ta uzun zamandır kamuoyunun gündeminde olan havalimanı ile ilgili sıcak gelişmeler yaşandı. MÜSİAD Şube Başkanı Çiçekçi, sorununun çözümünde ortak hareket edildiğini vurguladı.

Ortak hareket ediyoruz

Kahramanmaraş havalimanının fiziki problemlerinin olduğunu söyleyen Çiçekçi: “Havaalanının çalışma şartlarının iyileştirmesi gerekiyordu. Kahramanmaraş havalimanının projesini AK Parti İl Başkanlığı ile birlikte takip ediyoruz. Valiliğimizin, siyasetçilerimizin milletvekillerimizin tamamının ortak koordinasyonu ile yürüyen bir yapı var. Bu yapının içerisinde de MÜSİAD olarak bizde varız.  

MÜSİAD olarak toplantılara iştirak edip taleplerimizi iletiyoruz

Projelerin hepsini gözden geçiriyoruz ki memleketimize işlevli bir havalimanı kazandırmayı hedefliyoruz. Valiliğimizin ve milletvekillerimizin destekleri ile Kahramanmaraş havalimanının fiziki problemlerin giderilmesi hususunda bizlerde çeşitli toplantılara dahil olarak en son Devlet Havalimanı Genel Müdürü ile bir görüşme yapıldı. Bizde memleket adına ihtiyaçları ifade ettik. Devlet Hava Meydanları Genel Müdürü çok ciddi anlamda destek olacaklarını ifade etti. Bunla ilgili gerekli talimatları yanımızda verdi. O çalışmalara da dahil olduk. 

MÜSİAD Başkanı Çiçekçi, havaalanındaki gelişmeleri anlattı

Pistlerde iyileştirmeler yapılmalı

Kahramanmaraş havalimanın da uçağımızın inişi ve kalkışı ile ilgili iki tane ana problemlerimiz var. Bunlar neden kaynaklanıyor. Malum pistlerde iyileştirme yapılması gerekiyor. Kahramanmaraş havalimanının pisti de bu anlamda mevcut THY ya da diğer hava yollarının ihtiyaç duyduğu gereksinimleri tam anlamıyla karşılayamıyor.  

Kahramanmaraş’ta uçak tam yolcu kapasitesi ile yüklendiğinde kalkması için gereken mesafedeki uzunluk yeterli gelmiyor. Bunun iyileştirmesi gerektiği ile ilgili görüşmeler yapıldığında havalimanının pist başında bir demiryolu bulunuyor. Bu demiryolunun oradan deplese edilmesi ya da kaldırılması gerekiyor. Bununla ilgili de çalışmaları yapıldı.

Demiryolunun kaldırılmasına müteakip pistimizin uzaması gerçekleştirilerek uçakların kalkışı ile problem çözülecek. Şimdi bununla ilgili bütün projeler çizildi. Şuanda kamulaştırma safhasına doğru ilerlemekte. Burada milletvekillerimizin ve AK Parti Grup Başkanvekilimiz Mahir Ünal’ın çok ciddi gayretleri oldu. 

MÜSİAD Başkanı Çiçekçi, havaalanındaki gelişmeleri anlattı

ILS Cihazı kısa sürede faaliyete geçecek

Bunun haricinde uçaklarda iniş problemlerimiz var. Burada da bir sinyal kaybı var. Kahramanmaraş havalimanına inmek isteyen uçaklar havalimanından uydu sinyalini alamıyorlar. Burada da sinyalizasyonun iyileştirmesi gerekiyor. Otomatik iniş sistemlerinin takılması gerekiyor. ILS cihazı denilen bütün kamuoyunun yakından takip ettiği bu cihazının takımı ile ilgili proje çalışmaları tamamlandı. Bununla ilgili sinyalin nereden alınacağı nereye takılacağı bunun nasıl inşa edileceği ile ilgili Devlet Hava Meydanları Genel Müdürlüğündeki Yatırım Daire Başkanlığı, İnşaat Daire Başkanlığı, Alt Yapı Daire Başkanlıkları olmak üzere bütün daire başkanlılarından ilgili mühendis arkadaşlar Kahramanmaraş’a bir heyet olarak geldiler. Bu heyetle biz Büyükşehir Belediyesindeki toplantılara katıldık. Gerekli olan, ihtiyaç duyulan imar değişikleri ile ilgili bilgileri almış olduk. Gerekli olan çalışmaları da Büyükşehir Belediyesi yapmakta. En kısa zamanda oradaki imar çalışmaları tamamlanıp meclisten de geçirerek faaliyete başlayacaklar.  

Bu konuyla ilgili ILS cihazının alımı Devlet Havalimanları tarafından gerçekleştirildi. Sadece kurulum aşamasındayız. Tahminimiz 3 -4 ay içerisinde ILS cihazının takıldığını görmüş olacağız. Burada emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Özellikle AK Parti İl Başkanımıza, milletvekillerimize Büyükşehir Belediyemize, Valiliğimize gösterdikleri hassasiyetten dolayı müteşekkiriz. Havalimanımızın çalışmalarını hızlandırması hususunda Kahramanmaraş Hava Meydanları Müdürü Durmuş Ali bey çok ciddi gayretleri oldu kendisini canı gönülden tebrik ediyorum. 

MÜSİAD Başkanı Çiçekçi, havaalanındaki gelişmeleri anlattı

 Havalimanın bu şehrin dışarıya açılan penceresi ve şehre gelir getirebilecek en önemli kaynaklardan bir tanesi. Ne kadar çok ziyaretçi alırsak bu şehrin gelişmesi de olacaktır. Bunun içinde elimizden gelen bütün gayreti gösterdiğimizi bilmenizi istiyoruz.

Burada herkes elini taşın altına değil gövdesini koyarak çalışmakta. Bürokrasi de aynı şekilde fedakarlık gösteriyor ve çok hızlı reaksiyonlar alınıyor. Acele kamulaştırma kararı yazısı Cumhurbaşkanlığına gönderildi. Yakın zamanda Cumhurbaşkanımızın imzası ile ILS cihazının yeri kamulaştırılarak hemen yapılacak. Pistin uzaması ile ilgili de projeler bitmediği için henüz o safhaya geçilmedi.  

EXPO 2023’e yetişmesi anlamında eğer acele kamulaştırma kararı Cumhurbaşkanımız imzası ile çıkar ise pistin yapımı ile ilgili hem Büyükşehir Belediyesi hem de Onikişubat ve Dulkadiroğlu Belediyelerimizin fen işlerindeki ekipmanları oraya hizmete vereceklerinin taahhütünü aldık. Oradaki yapım safhasının EXPO 2023’e yetiştirelim gayreti içerisinde olduğumuzu da herkesin bilmesini isteriz.” Dedi.

Bakmadan Geçme