Milletvekili Özdemir: Bakış açımızı değiştirirsek başörtüsü sorununu çözeriz

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Kahramanmaraş Milletvekili Av. Ahmet Özdemir, başörtüsü yasağı ile ilgili komisyonda söz aldı.

TBMM Anayasa Komisyonunda, başörtüsüne anayasal güvence getiren ve evlilik birliğini tanımlayan Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerine başlandı.

Komisyon, AK Parti Tokat Milletvekili Yusuf Beyazıt başkanlığında toplandı.

Görüşmelere geçilmeden önce konuşan Beyazıt, başörtüsünü yasaklayan bir kanun olmamasına rağmen Türkiye'de yıllarca başörtüsü yasağı uygulandığını söyledi.

Bunun sonucu olarak bir daha asla görmek istenmeyecek mağduriyetlerin ortaya çıktığını dile getiren Beyazıt, "Başörtüsü nedeniyle haksızlığa uğrayan, başörtüsü zorla açılmaya çalışılan kızlarımıza, kadınlarımıza yaşatılan trajedi bir dönemin kara lekesi olarak tarihe geçti." dedi.

Bugün artık Türkiye'de başörtüsü yasağı ve bundan kaynaklanan herhangi bir hak mahrumiyeti yaşanmadığını belirten Beyazıt, "Ülkemizin başı örtülü ve başı açık tüm kadınları her türlü temel hak ve hürriyetini kullanabiliyor, kamu veya özel kesim tarafından sunulan mal ve hizmetlerden yararlanabiliyor. Bu konuda bir hukuki düzenleme yapılması gündeme geldiğinde ise çözümün ancak anayasal düzeyde hayata geçmesinin gerekliliği açık. Bu bakımdan konuya ilişkin olarak anayasal güvence getirilmesi maksadıyla isabetli şekilde gündemimizdeki Anayasa değişikliği teklifinin verildiği görülüyor." ifadelerini kullandı.

Komisyonda söz alan Milletvekili Özdemir ise: “İktidar muhalefet konuştuğumuzda şöyle dedik. Bu düzeltilmesi gerek bir sorun. Başörtüsü yasağı ile ilgili yaşananlara kimse evet diyemez. Onu konuştuk. Doğal olarak ta İyi Parti'nin bir teklifi oluşmuş. Farklı bir bakış açısıyla bir teklif oluşturmuşlar. CHP'nin bir teklifi vardı, zaten konu oradan çıktı. Demek ki herkesin bir bakış açısı var bu sorunu çözmekle ilgili. O zaman siyasi angajmanlarımızı, değerlendirmeleri, süreyi, stratejiyi bir kenara bırakıp sadece bunu çözme üzerine hareket etsek demek ki artık bu sorun çözülecek.

Devlet olarak, iktidar olarak, kamu gücü olarak önlem almışız ama özel hayatta hala bu sorunun çözülmediği yerler var. Şimdi İnsan Hakları Eşitlik Kurumu'ndan verileri aldım 2018-2023 yılı arasında 30 tane müracaat olmuş. Mesela bir hanım efendi bir otelin havuzunda daha makul bir kıyafetle girmek istemiş ama alınmamış. Demek ki bizim fikren çözüldü dediğimiz kamuda değil de özel sektörde hala çözülememiş bazı sorunlar var. Dolayısıyla bu konuda bir adım atmak gerektiği zaten elzem. Herkesin teklifinden de bu anlaşılıyor. O zaman bakış açımızı değiştirdiğimizde sanki bunu çözecek gibiyiz. Bununla ilgili de şöyle bir teklifim var. Biz ortak noktamız olan çözme irademizden başlarsak zaten çözebilecek bir durumdayız.” İfadelerine yer verdi.

Bakmadan Geçme