Ahmet Sandal

Depremin merkezi Kahramanmaraş, bir bakan bekliyor

Ahmet Sandal

06.02.2023 tarihinde Kahramanmaraş Pazarcık'ta saat 04:17'de ve aynı gün saat 13:24'te Kahramanmaraş Elbistan'da meydana gelen deprem, yalnız Kahramanmaraş ve ilçelerinde değil çevresindeki 11 İlde de etkili oldu ve merkezi ile etrafını yıktı geçti. 

Bu deprem öyle şiddetli, öyle dehşetli bir depremdir ki, Dünya’da eşine, benzerine zor rastlanır. 

Hatay, Adıyaman, Malatya, Gaziantep, Şanlıurfa, Kilis, Osmaniye, Adana, Elazığ, Diyarbakır ve Kayseri de Kahramanmaraş ile birlikte depremden etkilendi. 

Bu depremde resmi kayıtlara göre 50500 civarında kişi vefat etmiş ve 100 binden fazla kişi yaralanmıştır. Hasarlı bina sayısı 500 binleri bulmaktadır. 

Böyle bir ağır tablo ve zor durum ile karşı karşıyayız. 

Yazımın bu noktasından sonra Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a doğrudan hitap etmek istiyorum. 

Sayın Cumhurbaşkanım,

Bu satırların yazarı Kardeşiniz Kahramanmaraşlıdır. Pazarcıklıdır.

Kahramanmaraş Depreminde, bazı akrabalarını, arkadaşlarını, dostlarını ve nice tanıdıklarını birdenbire ve bir günde yitirmiş, hepsini kalbine saklamıştır.

Depremden sonra 4 ay kadar vakit geçti. Acımız dinmedi, geçmedi. 

Yüreklerimiz doldu, içimiz, ruhumuz bir yumruk gibi sıkıldı, adeta patlayacak gibi gerildi.

Ancak her şey Allah’tan gelmektedir. Sabır ve tevekkül gerekmektedir. 

Gerçi depremde birçok mesele ve herkesin sorumluluğunu gerektiren noktalar mevcuttur.

"Deprem öldürmez, malzemeden çalan, çürük bina yapan hilekâr müteahhit öldürür, denetim görevini yerine getirmeyen ihmalkâr kamu görevlileri öldürür” gerçeğinin en acısını ve en şiddetlisini gördük.

Bu sorunlar ve ihmaller birçok canımızın kaybına ve manevi ve maddi yıkımlara neden oldu. 

Evet, Kahramanmaraş Depreminde, akrabalarımızı, arkadaşlarımızı, dostlarımızı ve nice tanıdıklarımızı birdenbire, bir günde yitirdik ve hepsini kalbimize, yüreğimize ve gönlümüze sakladık.

Bu ahvalde tek tesellimiz Millet ve Devlet yardımlaşma ve dayanışmasını en üst seviyede yaşamamızdır. Bu durum Türk Milletinin asaletinin bir nişanesidir. 

Depremden sonra Devlet kurumlarımız, AFAD ve tüm Bakanlıklarımız görev başındadır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız hasar tespitini tamamlamış, yoğun ve kapsamlı olarak sahada inşa ve imar çalışmalarına devam etmektedir. 

Sivil Toplum Kuruluşları, İHH ve benzerleri görev başındadır. 

Kendiliğinden anında harekete geçen birçok kişi topladıkları yardımlar ile görev başındadır. 

Deprem sonrasında toplumumuzda büyük dayanışma ve yardımlaşma örneği görülmüştür.

Depremden hemen sonra memleketim Kahramanmaraş’a gittim. 

Depreme yakalanan ve evleri barkları yıkılıp da canlarını zor kurtaran halkımız da büyük teslimiyet, tevekkül ve güven gördüm.

Allah'a teslimiyet ve tevekkül, Devlet'e güven gördüm.

Bütün bunlara rağmen deprem ruhlarımızı derinden etkiledi. Şurası açık gerçek ki, hepimiz ruhen birer enkaz yığınına döndük.

Depremden sonra bütün zorluklara rağmen ve ruhen çok zor durumda olmamıza rağmen Millet olarak hep umut ve güven taşıdık. 

Depremden 4 ay kadar sonra gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçimlerinde, depremden en fazla etkilen 12 İldeki vatandaşlarımız büyük çoğunlukla sizi oylarıyla desteklemiş ve size güven duyduklarını net olarak göstermişlerdir  

Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Beyefendi sözü uzatmayacağım ve doğrudan talebimi ifade edeceğim. 

Efendim,

6 Şubat'ta meydana gelen ve civarındaki 11 İli de etkileyen peş peşe 2 depremin merkezi olan ve maddi ve manevi yönden büyük yıkıma uğrayan Kahramanmaraş İlimizden bir Bakan'a yeni Kabinede görev vermenizi tüm Kahramanmaraş halkı olarak talep edip beklemekteyiz.

Saygılarımızla.

Bu talebimiz ve beklentimizin karşılanacağına ve bu seslenişimizin yerini bulacağına inanıyorum. 

Deprem bölgeleri ve özellikle depremin merkezi Kahramanmaraş, bu talebin karşılanması ve yeni Kabinede Kahramanmaraşlı bir Bakanımızın yer alması durumunda büyük umut ve mutluluk duyacaktır.

Evet, açık ve net olarak haykırıyorum. Depremin merkezi Kahramanmaraş bir Bakan bekliyor. 

14 Mayıs ve 28 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçimlerinde gereken oy desteğini vermiştir Kahramanmaraş. Tüm deprem bölgelerinde yaşayan vatandaşlarımız Devlete güvenini bir kez daha göstermişlerdir.

Bu umut ve güvenle, güçlü bir beklenti ve birçok Kahramanmaraşlıda yeni Kabinede Kahramanmaraş’tan bir Bakan’ın yer bulması noktasında haklı bir talep meydana gelmiştir.

İşte bu yazı ve bu sesleniş bu umut ve güvenden kaynaklanmaktadır.

İnşallah bu yazı ve seslenişimiz yerini bulsun. Hayırlısı olsun. 

Yazarın Diğer Yazıları