Saya'nın sesi eseri İstanbul Havalimanı'nda sergilenmeye başladı

İGART Sanat Projeleri Yarışması'nın birincisi Betül Kotil'e ait 'Saya'nın Sesi' eseri, İstanbul Havalimanı'nda sanatseverlerle buluştu.

Cumhuriyet'in kuruluşunun 100. yılına ithafen 1923 adet zil kullanılan eserin açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, bu yıl 50 milyondan fazla turist hedefinde olduklarına işaret ederek, bu ziyaretçilerin 15 milyondan fazlasının da İstanbul'da ağırlanacağını söyledi.

Yaklaşık 10 milyon turistin de İstanbul Havalimanı üzerinden şehre geleceğini belirten Ersoy, "15 milyon turist de giriş yapmadan İGA üzerinden Avrupa'nın ve dünyanın başka noktalarına dağılacaklar. Yani 25 milyon turist İGA'ya ayak basıyor, bir şekilde buraya temas ediyor ve ülkemizden ayrılıyorlar. Türk vatandaşlarını da dahil edecek olursak yurt içini, yurt dışını ziyaret eden ve yine burada çalışan personel, yani buraya günübirlik ihtiyaçları gidermek için gelen personeli hesaba kattığınız zaman günde ortalama 300 bin kişinin bu havalimanına bir şekilde temas ettiğini görüyoruz." dedi.

Saya, bu coğrafyadan doğdu

"Saya'nın Sesi" eserinin sahibi Betül Kotil ise çalışmasının bir ruhu olduğunu söyleyerek, "Bu ruh hem sanat hem de zanaat ile harmanlanmış bir ilişki. Saya, bu coğrafyadan doğdu ve havalimanındaki yerini aldı. Bir kamusal alanda izleyiciyle buluştu. Kamusal alanı ben çok seviyorum. Çünkü hem çok şeffaf hem doğal hem de toplumsal bir alan. Bu yüzden çok sayıda izleyiciyle diyaloğa giriyor ve bir kültür belleğinin oluşmasına katkı sağlıyor. Eser ve mekan ilişkisi de birbirini destekliyor. Bu ilişki de mesafesiz ve olağan bir ilişki olarak bizim zihnimizde ve belleğimizde yer alıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Kotil, eseri hazırlarken yaşadığı deneyimlerden de bahsederek, arka planda yer alan ve emeği geçen yaklaşık 100 kişilik ekibe teşekkürlerini iletti.

Bakmadan Geçme