Kahramanmaraş Kasaplar Odası Başkanı Uyduran'dan et fiyatlarıyla ilgili açıklama

Kahramanmaraş Kasaplar Odası Başkanı Mehmet Uyduran, gazetemize verdiği özel röportajda et fiyatlarına ve önümüzdeki dönem atılacak adımlara dair önemli açıklamalarda bulundu.

Başkan Uyduran: “Öncelikle şunu belirtmek isterim ki özellikle şehrimizde et fiyatlarında bir pahalılık söz konusu değildir. Bunun en büyük sebebi kurban bayramını yeni geçirmiş olmamız ve kurban bayramı süresinde insanların evlerine stokladıkları etlerdir. Bu sebeple de vatandaşın şuanda kasaplardan çok fazla bir et talebi yoktur. Sektör bu anlamda durgundur. Özellikle Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın küçükbaş hayvanlarda yüzde 35’lik bir indirim açıklamasında bulunmasıyla beraber büyükbaş hayvan fiyatlarında da düşüş olacağı açıklanmıştır. Türkiye’de daha çok büyükbaş hayvanlar tüketilmektedir. Bu indirim kuzu etine yüzde 25 oranında yansımıştır. Dana etinde ise önümüzdeki dönemde yansımalarını göreceğiz. Kurban bayramından sonra üreticiler yüzde 10’luk yüzde 20’lik bir zam derdine düşmüşken bu indirimle bunun önüne geçilmiş oldu. Şuanda et fiyatlarında bir sirkülasyon ve pahalılık bulunmamaktadır.

Devletimiz gerekli yerlerde gerekli adımları atıyor

Önümüzdeki dönem için yeni Tarım Bakanımız Prof. Dr. Vahit Kirişci’de her zaman yanımızda oluyor. Devletimiz gerekli yerlerde gerekli adımları atıyor. Gerekli önlemler et fiyatları için de alınmıştır. Buradan vatandaşlarımıza şunu söyleyebilirim ki gıda ürünleri içerisinde neredeyse en uygun fiyatlar et ürünlerindedir. Şuanda tek sıkıntıya düştüğümüz nokta Tarım Bakanlığımızın açıklamasında büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda yılsonuna kadar ihracatın dışarıya açılmasıdır. Bu durum et fiyatlarını biraz etkiledi ancak bu oran yüzde 5’lerdedir. Bu yıl kurban bayramında çok sayıda hayvanda besicinin elinde kaldı. Bu hayvanlarda mecburen kesime gönderileceklerdir. Şunda ete çok büyük bir talep olmadığı için piyasa rutin bir şekilde işlemektedir. Et fiyatları ne ucuz nede pahalıdır. 

Kahramanmaraş genelindeki yem sıkıntısı kriz boyutunda değil

Kahramanmaraş genelindeki yem sıkıntısı şuan için kriz boyutunda değil. Maşallah bu yıl hasatlarımızda iyi geçti. Yem fiyatlarında indirimler başladı. Burada şunu da vurgulamak isterim ki yem fiyatlarında düşüşlerin olması da et fiyatları için önemli bir etkendir.

Piyasa şuanda durgun

Esnaflarımız içinde et fiyatlarının artması satışları büyük oranda etkiler tabi ki onlar içinde fiyatlar ne kadar ucuz olursa o kadar satışlarını artırır. Bakanlığımızın özellikle piyasaya müdahalede bulunması ister istemez piyasayı da etkiledi ve fiyatları düşürdü biz bu durumdan çok memnunuz. Çünkü pahalılık hiçbir zaman çözüm olmamıştır. Biz insanların daha uygun fiyatlara alışveriş yapabilmelerini istiyoruz. Piyasa şuanda durgun inşallah kışa doğruda zamsız bir sene geçirirsek halkımız adına mutlu olacağız.

Vatandaşlar, et satın alırken mahallesinde bulunan kasapları tercih ediyor

Biz her zaman küçük esnaflar olarak vatandaşımıza ucuz, kaliteli ve sağlıklı et satma yönünde çalışacağız. Maalesef geçtiğimiz yıllarda şunu gördük marketlerin açıldığı dönemde bir rağbet oluştu o yıllarda marketler kasaplara zarar veriyordu. Ancak sonraki dönemde halkımız yine kasapları tercih etti. Kahramanmaraş genelinde özellikle halkımızın et satın alırken mahallesinde bulunan kasapları tercih ettiğini görüyoruz. Bunun en büyük nedeni market reyon sisteminde insanlar dondurulmuş etler alıyor. Ancak kasaplarda vatandaşın gözü önünde etin hazırlık aşamasının gerçekleşmesi vatandaşı kasaplara yöneltiyor. Özellikle esnafın gösterdiği emek, etin taze bir şekilde sağlıklı koşullarda bulunması ve fiyatı kasapların tercih edilmesinin nedenleridir. Yani esnafımız hizmetini yapıyor ve bunun karşılığını da alıyor. Cumhurbaşkanımızın başlatmış olduğu Tarım Kooperatiflerinin de bize pek bir etkisi olmadı. Çünkü kooperatiflerde etten daha çok gıda noktasında daha iyi vurgular olduğunu görüyoruz. Maşallah gün gününe üye sayımız da artmaktadır.” İfadelerine yer verdi. 
 

Bakmadan Geçme