• Haberler
  • Kahramanmaraş
  • Dulkadiroğlu ve Pazarcık'ta kırmızı mercimek tohumu dağıtımı gerçekleştirildi

Dulkadiroğlu ve Pazarcık'ta kırmızı mercimek tohumu dağıtımı gerçekleştirildi

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından uygulanan 'Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi' doğrultusunda 2021-2022 üretim sezonunda 1.300.000,00 TL bütçeli 'Kahramanmaraş Nadas Alanlarında Kırmızı Mercimek Üretiminin Geliştirilmesi Projesi' uygulanacak.

Bu kapsamda yüzde 100 hibe olarak Kırmızı Mercimek tohumluğu temini yapılacak olup, Dulkadiroğlu ilçesinde 42 çiftçiye 1.750 dekarlık alanda kullanılmak üzere toplam 26.000 kg tohum dağıtımı, Pazarcık ilçesinde ise 57 çiftçiye 2.800 dekarlık alanda kullanılmak üzere toplam 42.000 kg tohum dağıtımı gerçekleştirildi.

Dulkadiroğlu İlçesine bağlı Söğütlü Mahallesinde düzenlenen programa AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili ve İçişleri Komisyonu Başkanı Celalettin Güvenç, Dulkadiroğlu Kaymakamı Kadir Okatan, Pazarcık Belediye Başkanı İbrahim Yılmazcan, İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Bozkurt, AK Parti İl Başkan Yardımcısı Ali Köfte, AK Parti Pazarcık İlçe Başkanı Harun Eskigün, İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Salih İnan, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü İbrahim Kargı, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Sadık Yılmaz Güllü, Doğu Akdeniz Geçit Kuşağı Araştırma Enstitüsü Müdürü Doğan Gözcü, Kahramanmaraş Sulama Birliği Başkanı Erol Geyik, Pazarcık Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, muhtarlar, çiftçiler ve İl-İlçe Müdürlükleri teknik personelleri katıldı.

Bilindiği üzere Kırmızı Mercimek, yüzde 20 civarı protein içermesi nedeniyle insan beslenmesinde önemli bir yere sahiptir. Kurak bölgelerde ve nadas alanlarında ekim nöbetine girerek hem üreticiye hem de ülke ekonomisine önemli gelir sağlamaktadır. Ayrıca samanı hayvan beslenmesinde aranan önemli bir kaba yemdir. 

İlde uygulanacak olan bu proje ile Kırmızı Mercimek üretim alanı 7.000 dekardan 15.000 dekara çıkartılacak ve gerek üretim alanlarında gerekse de üretim miktarında yüzde 120 oranında bir artış gerçekleştirilebilecek. 

Üreticiler için son derece cazip olan yüzde 100 hibeli tohumluk temini ile kırsal alanda aile bütçesine katkı sağlanırken, İl ve Ülke ekonomisine çok önemli katkılar sağlanacak.
 

Bakmadan Geçme