Bakan Ersoy ve Kirişci, Kahramanmaraş'ta

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, afet bölgesi Kahramanmaraş'ta hasar gören tarihi Ulu Cami ile tarihi Maraş Çarşısı, Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi ve tarihi Maraş Kalesi'nde incelemelerde bulundu.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, ziyaretler sonrası: "Deprem bölgesindeki oteller için orta vadeli bir finansman çalışması da yapıyoruz. İnşallah bunlar da netleştiği zaman kamuoyuyla paylaşacağız. Yarından itibaren Büyükşehir Belediye Başkanlığımızın gösterdiği korunaklı bir noktada tarihi enkazın kaldırılması çalışmalarına başlayacağız. Kurtarılabilecek molozlar, tarihi molozla, kültürel molozla ayrıştırıldıktan sonra inşaat çalışması, restorasyon çalışmaları başlıyor." Dedi.

Ersoy: “Bunları hızlı bir şekilde ayağa kaldıracağız. Bunun dışında tescilli sokak ve yapılar var. Sokak sağlıklaştırma çalışmalarına da başlayacağız. Onların da hızlı bir şekilde düzenlemelerini yapmamız gerekiyor. Benim inancım birkaç yıl içinde ki ama çok uzun değil. Büyük bir bölümü birinci, kalan kısımları ikinci yılsonuna kadar tamamlanır diye düşünüyorum. Bu süreçte şehre yeniden eski tarihi kimliğini kazandırmış olacağız. Tarihi dokusunu hiç kaybetmeden geri vermiş olacağız. Deprem sonrası bu tarz şehirlerin artık birer kültür şehri olması ve turizmden de hak ettiği payı almasını istiyoruz. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın da içinde olduğu, Kültür ve Turizm Bakanlığımızın da koordinasyonunda bir rota oluşturacağız. Bu rotanın içinde kültürel ve tescil yapılarla ilgili çalışmaları da bizim Bakanlığımız yapacak. Ben inanıyorum ki birkaç sene içinde bu çalışmalar sonunda Maraş çok daha cazip, çok daha çekici bir turizm şehri haline gelecek. Buralara yeni hikayeler yazmak gerekiyor.

Kahramanmaraş EXPO çalışmamız var zaten. İlk etapta bununla ilgili yoğun bir tanıtım yapacağız. Sonrasında da zaten bu çalışmalar başlamış olacak. Dediğim gibi biz çok uzun süreçli bir çalışmadan bahsetmiyoruz. Birinci aşamasını ilk yıl sonunda, ikinci yılın sonunda çok büyük bir kısmını tamamlarız. Tabii arkeolojik kazı kısmı, çok daha yavaş gideceğiz. O kendi özelliğinden dolayı. Ama orada da birçok şeyi ortaya çıkarmış olabiliriz. Arkeoparklardan müzelere kadar bir dizi çalışmadan bahsediyorum. İnşallah biz yolunu açmış olacağız. Birkaç sene içinde onlar yol almış olacak." İfadelerine yer verdi.

Bakan Kirişci ise: "Hepsine Allah'tan rahmet niyaz ediyoruz. Fakat Kahramanmaraş kültürü, sanatı olan her türlü dokuları bünyesinde barındıran, kimliği olan özel bir şehir. Bu şehrin sahip olduğu değerlerin de o fiziki nitelik değiştirme veya iyileştirme çabaları noktasında kültür alanında da bizim buradaki doğal ve tabiat varlıklarımızı her türlü zenginliklerimizi de ayağa kaldırma çabası içerisindeyiz. Bu çerçevede de bilhassa şehrimize ait olan tarihi eserlerde ve de kültürel mekanlarda meydana gelen zararları ve buradaki hasar durumlarını değerlendirdik. Kültür ve Turizm Bakanlığımız kendi uhdelerinde, görev alanlarında olan konularla ilgili şehrimizin altyapısının ve üstyapısının ayağa kaldırılması konusunda çok güzel tekliflerde bulundular, çok güzel önerileri oldu ve bizim kendilerine sunmuş olduğumuz bazı çalışmalara da destek olacaklarını belirttiler." Dedi.
 

Bakmadan Geçme