Bakan Dönmez Filyos Doğalgaz İşleme Tesisi'nde incelemede bulundu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Filyos Doğalgaz İşleme Tesisi bölgesinde incelemelerde bulundu. Dönmez, mart sonuna kadar Karadeniz gazını milletin kullanımına sunmayı hedeflediklerini söyledi.

Çalışmalar hakkında bilgi veren Dönmez, şunları kaydetti: "Sahada, o tarihlerde aşağı yukarı yüzde 80 mertebesinde olan karadaki yapım tesisiyle alakalı ilerleme oranı yüzde 90'lara çıkmış durumda. Deniz tarafında da şu anda 50'ye aşkın gemimizde yapım çalışmaları devam ediyor. Deniz tabanındaki montaj çalışmaları tamamlandı. Orada artık test çalışmalarına başlıyoruz. Artık 100. yılımıza da girdik. Daha önce de söylediğimiz gibi hedefimiz; bir aksilik çıkmadığı takdirde mart sonuna kadar bu projeyi tamamlayıp Karadeniz'in altındaki gazı milletimize sunmak."

Bakan Dönmez, çalışmalar hızlandıkça istihdam ettikleri çalışan sayısının da doğal olarak artığına işaret ederek, şöyle devam etti: "O tarihte toplam karada ve denizde 7 bin 500-8 bin kişi çalışıyordu. Şu anda sadece karada çalışanların sayısı 7 bine yaklaştı ve 2 bin 500 civarında da deniz tarafında çalışanımız var. Onlarla artık 9-10 bin bandına doğru süratle ilerliyoruz. Tam pik dönemdeyiz. Artık yaptığımız çalışmaların test ve deneme çalışmaları yapılacak ve tamamlanacak. Yurt içinden ve yurt dışından birçok uzman, sahada daha fazla hizmet vermeye başlayacak."

Karadeniz gazi enerjide dışa bağımlılığı azaltacak

"Türkiye Yüzyılı"na işaret eden Dağ, Karadeniz gazının enerjide dışa bağımlılığı azaltacağını vurgulayarak, "Bu, bize çok büyük katma değer sağlayacak. Üretimde bize ciddi anlamda yol sağlayacak bir imkan ortaya koyacak. Türkiye Yüzyılı'na katkılarından dolayı Bakanlığımızı tebrik ediyorum. Milletimize hayırlı olsun diyorum. İnşallah 2023 Mart'ında burada açılış yapmayı Rabbim bize nasip etsin." şeklinde konuştu.

Karadeniz gazı konutların 33 yıllık ihtiyacını karşılayacak 

Bakan Dönmez inceleme sonrası Haber Türk kanalında katıldığı programda, Sakarya Gaz Sahası'na ilişkin gelişmeleri değerlendirdi.

Sahada 4 yılda maksimum üretim seviyesine ulaşılmasının hedeflendiğinin altını çizen Dönmez, söz konusu üretim sayesinde gaz ithalatının yüzde 30 düşeceğini söyledi.

Mart sonu gibi evlere iletilecek

Mart ayı sonu gibi doğal gazın evlere iletileceğini aktaran Dönmez, şöyle devam etti: "Şimdi ilk fazda yıllık 3,5-4 milyar metreküp civarında bir gaz üretimi söz konusu. Bir anda bütün kuyuları açmaya ve onu üretime almaya çalışsaydık en az 5 yıla ihtiyacımız var. Ama biz 2,5 yıl gibi kısa bir süre içinde ilk gazı vermek istediğimiz için ilk fazda on kuyuyla başladık. Şimdi ikinci fazda bunu 40 kuyuya tamamlayacağız. İlk fazda üretilecek 3,5-4 milyar metreküp de evlerimizde mutfaklarda gazın tamamını karşılıyor. Dört yıl içinde de tüm ısınma ihtiyacımızı karşılar hale gelecek.

Bakmadan Geçme