Bakan Bayraktar, 2024'ü keşif yılı ilan edeceklerini duyurdu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Karadeniz'de en az 3 arama kuyusu daha kazacaklarını belirterek 'Bu sene, 2024 yılını inşallah keşif yılı olarak ilan edeceğiz. Gelebilecek keşiflerle Türkiye'nin enerjideki doğal gazdaki dışa bağımlılığını düşüreceğiz.' dedi. Coğrafyanın kader olduğunu, Türkiye'nin bin yıldır yaşadığı gibi bundan sonra da yaşamaya daha güçlü bir şekilde devam edeceğini ifade eden Bayraktar, 'Enerjide dışa bağımlılık kader değildir.' diye konuştu.

Bakan Bayraktar, Pendik’te gençlerle buluştu. Pendik Belediye Başkanı ve AK Parti Pendik Belediye Başkan Adayı Ahmet Cin’in ev sahipliğindeki toplantıda gençlere seslenen Bakan Bayraktar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye Yüzyılı vizyonunu ortaya koyduğunu hatırlattı. 

Bu vizyonun daha büyük, daha güçlü bir Türkiye olduğunu kaydeden Bayraktar, “Herkes üzerine düşeni yapacak. Biz enerjide Türkiye’yi önümüzdeki 30 yılda dışa bağımlılığından kurtulmuş, enerjide tam bağımsız bir ülke yapma hedefiyle yürüyoruz.” dedi.

Dünyada 10 ülkeden biriyiz

Bayraktar, Türkiye’nin enerjisinin yüzde 70'ine yakınını ithal ettiğini kaydederek “2016 yılında adına Milli Enerji ve Maden Politikası dediğimiz bir vizyonu ortaya koyduk ve dedik ki; biz artık kendi petrolümüzü ve doğal gazımızı kendi gemilerimiz ile kendi mühendislerimiz ile arayacağız ve inşallah bulacağız. Biz Fatih, Yavuz, Kanuni, Abdülhamit Han gemilerini filomuza kazandırdık. Bugün Türkiye gururla, iftiharla söylüyorum ki dünyanın en gelişmiş derin deniz sondaj ve sismik gemilerine sahip filosu olan bir ülkedir. Dünyada ilk 10 ülke arasına girmiş diyebilirim.” ifadelerini kullandı. 

Cumhuriyet tarihinin en büyük keşfi

Bu gemilerle Karadeniz’de Cumhuriyet tarihinin en büyük doğal gaz keşfini gerçekleştirdiklerini anımsatan Bayraktar, “Birileri ‘Arayamazsınız’ dediler. Aradık. ‘Ya bunlar arasalar bile bulamazlar.’ dediler. Bulduk, bulunca dediler ki; ‘Orada gaz yok. Bunu üretemezler.’ dediler. Ama o gazı geçtiğimiz yıl Ramazan ayının son günü Filyos limanında karaya çıkardık ve yakarak o gazın üretimini gerçekleştirdik. Bugün Türkiye'de şu anda evlerimizde kullandığımız gazın bir kısmı oradan geliyor.” dedi.

Daha çok keşif yapacağız

Yolun başında olduklarını söyleyen Bayraktar, “Daha çok üreteceğiz. Daha çok keşif yapacağız. Bu sene 2024 yılını inşallah keşif yılı olarak ilan edeceğiz. Karadeniz'de en az 3 arama kuyusu daha kazacağız. Bunlarla gelebilecek keşiflerle Türkiye'nin enerjideki doğal gazdaki dışa bağımlılığını düşüreceğiz. Önümüzdeki 30 yıl içerisinde de tam bağımsız bir Türkiye enerji piyasası haline geleceğiz.” diye konuştu.

Gabar’da hedef günlük 100 bin varil

Bayraktar, petrolde dışa bağımlılığımızı düşürmek için geçmişte terör nedeniyle uzak kalınan coğrafyalarda arama yaptıklarını ifade ederek “Artık petrol üretiyoruz. Şırnak Gabar’da Türkiye bugün 37 bin varil petrol üretiyor. İnşallah orayı da 100 bin varile çıkaracağız. Yeni keşiflerle orada da Türkiye'nin bu makus talihini, bu dışa bağımlılık kaderini ortadan kaldıracağız. Coğrafya evet, kader. Türkiye bu coğrafyada yaşamak durumunda. Bin yıldır yaşadığı gibi inşallah bundan sonra da yaşamaya daha güçlü bir şekilde devam edecek. Ama şunu da söyledik. Enerjide dışa bağımlılık kader değildir dedik.” değerlendirmesini yaptı. 

Farklı bir ligde olacağız

Nükleer enerjinin Türkiye’nin 70 yıllık hayali olduğunu söyleyen Bayraktar, “Hemen her iktidar döneminde bunun için bazı adımlar atılmış ama bunların hepsi o şekilde, bu şekilde bir şekilde akamete uğramış. Bugün Akkuyu'da 4 tane nükleer santral aynı anda yapılıyor. Bittiği zaman Türkiye'nin enerjisinin yüzde 10'u bu santralden karşılanmış olacak. Dolayısıyla Türkiye nükleer enerjiye sahip dünyadaki belli başlı ülkeler arasına girmiş olacak. Biz artık farklı bir ligde bulunuyor olacağız.” dedi.

Yenilenebilir enerji potansiyeli

Bayraktar, Türkiye’nin enerjide çok büyük bir potansiyelinin olduğu diğer bir alanın yenilenebilir enerji olduğuna işaret ederek “Güneşi, rüzgarı ve yenilenebilir kaynaklarını kullanan, petrol ve doğal gazını kendisi üreten, nükleer enerjisini yapmış bir Türkiye olarak enerjideki bu dışa bağımlılık sorununu hep birlikte ortadan kaldırmış olacağız.” diye konuştu.

Milli Maden mücadelesi

Bir başka hayallerinin madencilik ile ilgili olduğunu anlatan Bayraktar, “Maden, yeraltı zenginliğinde 8. sırada olan ülkemizin yeraltı zenginliklerini, yani madenlerini de ekonomimize kazandırmak istiyoruz. Adına Milli Maden Mücadelesi dedik. Nerede olursa olsun, hangi maden olursa olsun bunları mutlaka ekonomimize kazandırmak istiyoruz. Bunu yaparken diyoruz ki önce insan önce iş sağlığı ve güvenliği, daha sonra çevre, çevreye zarar vermeden ama katma değerli madencilik yaparak, yani sadece ham maddeyi çıkarıp satarak değil, o ham maddeyi yarı ürüne, yarı mamül veya uç ürüne, nihai ürüne dönüştürerek madencilik yapmak istiyoruz.” dedi.

Türkiye parmakla gösterilecek

Bayraktar şöyle devam etti: Bütün bu ortaya koyduğumuz projeleri gerçekleştirdiğimizde Türkiye ekonomik anlamda ileriye gidecek. Türkiye dışa bağımlılığı bitirmiş, bu anlamda jeopolitik olarak çok daha güçlü, bölgesinde sözü daha çok dinlenen ve dünyada hakikaten parmakla gösterilebilecek bir ülke haline gelecektir. Siz çok kıymetli gençlerin yaşayacağı Türkiye Yüzyılı inşallah böyle bir yüzyıl olacak.
 

Bakmadan Geçme