Şule Kirişci

TUSAŞ, Kahramanmaraş'ta…

Şule Kirişci

Kahramanmaraş tekstil, çelik, altın, ayakkabı, dondurma sektörlerindeki liderliğini şimdide savunma sanayisinde ortaya koymak üzere hızla yola koyuldu.

Türkiye, artık dünya ülkeleri arasında önemli bir savunma sanayi üreticisi olarak kabul edilmektedir. Bu manada son yıllarda önemli adımlar atılmış ve kritik teknolojiler geliştirilmiştir. Böylelikle ülke olarak kendi kendine yetebilme hedefine- yüzde yirmiden yüzde seksenlere çıkmış-  ulaşılmış ve dünya ülkeleri ile işbirliği yaparak savunma sanayi sektörünün gelişmesine neden olmuştur. Türkiye kendi ihtiyaçlarını karşılamak için öncelikle silah, uçak, helikopter, tank ve diğer araçları üretebilmektedir. Aynı zamanda bu ürünleri yurt dışına ihraç etmektedir.

Savunma sanayisi yeni stratejilerinden biri olarak Anadolu’nun çeşitli yerlerine yayılmak buralarda üretim yerleri kurarak yeni istihdam alanları oluşturması son derece önemlidir. Birde bu uygulamayı deprem bölgelerinden başlatması daha da önemlidir. Türkiye’nin savunma sanayine yönelik üretim yapan şirketlerinden TUSAŞ, HAVELSAN, ROKETSAN, ASELSAN deprem bölgesindeki illerde yaklaşık 8 milyarlık yatırım yapması öngörülüyor.  Bu şirketler ayrı iller için ilişkilendirildi. TUSAŞ Kahramanmaraş için kolları sıvadı.

Türk Savunma Sanayisinin lokomotif şirketlerinden biri olan ve uçaklara yönelik ürettiği parçalarla adını dünyaya duyuran Türk Havacılık Uzay Sanayi (TUSAŞ) Kahramanmaraş’a tesis kuruyor.  Kısa süre içerisinde faaliyete geçmesi planlanan tesis ilk etapta 120 kişiyi istihdam edecek. İlerleyen zamanda bu sayının önce 200 daha sonra 500’e ulaşması planlar arasında. İstihdam konusunda öncelik depremzedelerin olacak.

Kahramanmaraş’ın Türkoğlu İlçesine kurulacak ve uçak parçaları üretilecek tesis için Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir, üretimin Temmuz ayında başlayacağını belirtti.    

TUSAŞ havacılık ve uzay sanayi sistemlerinin geliştirilmesi, modernizasyonu, entegrasyonu ve yaşam döngüsü destek süreçlerinde Türkiye’nin teknoloji merkezi konumundadır.   

Geçtiğimiz 2022 yılının Mart ayında Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası ile Savunma, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi SAHA İstanbul arasında ‘Kahramanmaraş Savunma Sanayi Geliştirme İşbirliği’ Protokolü imzalanmıştı. Protokol kapsamında SAHA İstanbul irtibat ofisi açılırken, Kahramanmaraşlı sanayicileri savunma sektörlerinde üretim yapmaya teşvik etmek üzere ana yüklenicilerle birlikte çalışma ortamı sağlanması yer almaktadır.

SAHA İstanbul, 645 üyesi ile Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın ikinci büyük savunma, havacılık ve uzay kümelenmesidir. Bünyesinde oluşturulan projelerle yeni teknolojiler kazanmanın yanında mevcut fakat farklı sektörlere ait yeteneklerin konsolide edilerek özgün konseptlerde yeni ürünler geliştirilmektedir.

Aslında KİPAŞ Tekstil hali hazırda 20 yılı aşkın süredir TSK’nın ihtiyacı olan kıyafet grubunun en güçlü tedarikçilerinden biri olarak sahada bulunuyor. Savunma sanayisine yönelik kumaş üretimi yapıyor. Son üretimi olan kurşungeçirmez kumaşlarda geliştirdiği yeni bir teknoloji onay alır almaz üretime geçecek. Bu teknoloji ile üretilen kıyafetler asker yaralandığı vakit, bilgisayar sistemiyle askerin yaralandığı bilgisini ve koordinatları merkeze iletilebiliyor.

Kahramanmaraş’ın sanayisi büyük olmakla birlikte bu güçlü sanayi döndüren güçlü çarklara sahiptir. Dolayısıyla savunma sanayi içinde yeterli alt yapı mevcut.  Tek gereken ortak akıl ile öngörülebilir bir yol haritasının çizilmesi.

Sağlıcakla kalın…
 

Yazarın Diğer Yazıları