Şule Kirişci

E-ticaret konusuna ilgi büyüktü

Şule Kirişci

Bu yıl “Türkiye Girişimci Buluşması”  3-4 Kasım tarihinde Konya’da yapıldı. “Fikirden Girişime” mottosuyla hayata geçirilen buluşmada B2B görüşmelerin yanı sıra etkinlik boyunca sekiz ayrı oturumda çeşitli başlıklarda paneller gerçekleştirildi. Uçtan Uca Girişimcilik Ekosistemi, Geleceğin Tarım Teknolojileri, Girişimcilik Ekosisteminde Alternatif Finansman Kaynakları, Girişimcilik ve Sosyal İnovasyon, Geleceği Şekillendiren Beyinler: Yapay Zeka ve İnsanlığın Yeni Yolculuğu, Girişimciler için E-Ticaret Fırsatları gibi…

Panel oturumları oldukça bilgilendirici ve ufuk açıcı nitelikteydi. Özellikle etkinliğin son oturumu olan E- ticaret başlığına ilgi büyük oldu. İnternetin kullanımının artması ve akıllı telefonların ortaya çıkışı ile birlikte doğal olarak e-ihracat oldukça popüler bir alan haline geldi. Özellikle pandemi günlerinde e-ihracat ile internetten ürün satmak aslında çok büyük bir potansiyeli ortaya çıkardı. 

Ticaret Bakanlığı verilerine göre ülkemizde e-ticaret hacmi 2020 yılında 226,2 milyar TL civarında iken 2021 yılında 381,5 milyar TL, 2022 yılında ise 800,7 milyar TL’ye yükselmiştir. Bu yılın ilk altı ayında ise 652,7 milyar TL olmuştur.

Ülkemizin dünya ticaretinden aldığı pay her geçen gün artmaktadır. 2022 yılında Türkiye’nin ihracatı bir önceki yıla göre %12,9 oranında artarak 254,1 milyar dolar seviyesine ulaşmıştır. E-ticarette ise yurt içi harcamaların payı %91,3’lük oranla 731 milyar TL olarak gerçekleşirken, Yurt dışından ülkemiz e-ticaret sitelerinden ise yapılan harcamalar 33,8 milyar TL’dir.

Dijital kanalların yaygınlaşması, lojistik imkanlarının genişlemesi ve online ödeme yöntemlerinin kolaylaşmasına paralel e-ihracat hacmi her geçen gün büyümektedir. Tüketicilerin alışveriş alışkanlıklarındaki değişimle birlikte geniş kitlelere ulaşmak ve işlerini büyütmek isteyen firmalar da e-ihracat yatırımlarını arttırmaktadır.

Sınır ötesi e-ticaret olarak da tanımlanan e-ihracat farklı ülkelerdeki hedef kitleye online satış yapma işlemlerini kapsayan bir süreçtir. Mikro ihracat kuralları çerçevesinde Pazar yerleri ya da kendi web siteniz üzerinden ürünlerin Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı (ETGB) ile yurt dışına ulaştırılmasını kapsayan bir ticari faaliyettir. E-ihracatın çeşitli avantajları vardır. Bunlardan bazıları şunlardır.

Dünyanın herhangi bir ülkesinde fiziki varlık oluşturulmasına gerek kalmadan pazar seçiminde bulunulabilir ve pazar seçiminde firmanın hedefleri önceliklidir.  

Ürün ve hizmetleri yerelleştirme sayesinde e-ihracat firmasının web sitesi farklı ülkelere göre yerelleştirilebilir.

Ürün ve hizmetleri lokasyona göre özelleştirmeyi sağlar.

Geleneksel ihracata göre yatırım maliyeti ciddi oranda daha azdır ve hedef pazara ulaşmak çok daha kolaydır. 

Yerel paydaşlarla işbirliği imkanı sağlayarak, şirketin hedeflerini büyütmesine yardımcı olur. 

Ekonomik dalgalanmalardan en az düzeyde etkilenir.

Devletin e-ihracat yapan firmalara sağladığı destek ve teşviklerden yararlanılabilir. Bildiğim kadarıyla Ticaret bakanlığı tarafından 14 farklı destek var ve bunlardan e-ihracat firmaları da yararlanabiliyor.

E- ticaret/ihracat oranları, şehir ekonomileri dolayısıyla ülke ekonomileri için önemli paya sahiptir. E- ihracat’ın tekstil başta olmak üzere Türkiye’de belirli alanlarda kaynak kullanımını ve istihdamı arttırdığı bilinmektedir. 2022 yılında bir önceki yıla göre %129 artışla giyim, ayakkabı ve aksesuar sektöründe e-ticaret hacmi 54 milyar TL, %39 artışla yemek sektöründe 19,6 milyar TL, %95 artışla gıda ve süpermarket sektöründe 26,5 milyar TL’ye ulaşmış durumdadır. 

Kahramanmaraş 6 Şubat depremiyle birlikte ekonomik anlamda birçok alanda kan kaybetti. Ağustos ayında Tekstil ve Hammaddeleri ihracatı geçen yılın aynı ayına göre %23 azalarak 53,7 milyon dolar, Metal Mutfak Eşyalarında %45 azalarak 11,3 milyon dolar oldu. Toplam ihracatı ise yüzde 32 düşüşle 83 milyon dolar seviyesine geriledi. Yine Temmuz ve Ağustos ayı içerisinde 48 şirket kapandı.     

Oysa e-ihracata yönelik sektör çeşitliliği ve yüksek kaliteli ürün yelpazesinin genişliği ile Kahramanmaraş’ta ticareti arttırmak, uluslararası yatırımcıların dikkatini çekmek mümkündür.  

Hepsi Burada deprem bölgesine yönelik yayınladığı bir araştırmaya göre bölgede faaliyet gösteren aktif satıcıların -deprem sonrası altı ayda- Hepsi Burada üzerinden ulaştığı net ciro 1,9 milyar TL’ye ulaşmıştır. Toplam ürün satışı 4,7 milyon adedi, net sipariş sayısı ise 2,8 milyonu geçmiştir. 

Şimdilik sağlıcakla…
 

Yazarın Diğer Yazıları