Var olan kadın girişimcileri güçlendirmemiz gerekiyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, çeşitli temaslarda bulunmak ve programlara katılmak üzere Adana'ya gitti.

Ardından Kadın İstihdam Sistemi İş Pozitif Tanıtım Programı ve Fuar Açılışı’na iştirak eden Işıkhan, burada yaptığı konuşmada, Adana’nın çalışan, üreten insanlarıyla bir arada olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, “Depremde büyük yaralar alan diğer 10 ilimizle birlikte Adana’mızın da yaralarının yavaş yavaş sarıldığını görüyoruz. Yıkılan evlerimizi, işyerlerimizi, binalarımızı yeniden ayağa kaldırmaya başladık. Şehirlerimizin çalışma hayatını, sosyal hayatını, ticaretini, ekonomisini yeniden güçlendirmeye, hareketlendirmeye başladık. İnşallah, devlet millet el ele verip bu bereketli topraklara, bu kadim coğrafyaya daha güzel günleri hep birlikte getireceğiz. Maddi kayıplarımızı bir bir telafi edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Türkiye Yüzyılı hedefimize giden yolda en büyük destekçilerimizin kadınlar olacağına inanıyoruz

Adanalı kadınların; çalışıp, üretip Türkiye’nin ve şehrin kalkınmasına önemli katkılar sağladıklarına vurgu yapan Bakan Işıkhan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kadın istihdamı, Bakanlık olarak üzerinde hassasiyetle durduğumuz bir konudur. Aynı zamanda kadınlarımızın sosyal, ekonomik ve hukuki özgürlükleri noktasında 21 yıldır büyük mücadeleler vermiş Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da çok önemsediği konuların başında geliyor. Geleceğin güçlü Türkiye’sine giden yol, kadın erkek her bir insanımızın sosyal ve ekonomik kalkınma sürecinde imkanı ölçüsünde yer aldığı topyekun bir seferberlik şuurundan geçmektedir. Gerek milli mücadelede gerekse kalkınma mücadelemizde nasıl kadınlarımızın desteğiyle, fedakarlıklarıyla bugünlere geldiysek, Türkiye Yüzyılı hedefimize giden yolda da yine en büyük destekçilerimizin kadınlar olacağına inanıyoruz. Nüfusumuzun yaklaşık yarısını oluşturan kadınların gücü olmadan sürdürülebilir kalkınma hedeflerimize ulaşmamız mümkün değildir. Kadınlarımızın vizyonuna ve fikirlerine ihtiyacımız var. Bu sebeple kadınlarımızın toplumsal hayata aktif ve üretken katılımını destekleyecek projeler geliştirme gayreti içerisindeyiz. Kadınların yenilikçi bakış açısına, çözüm odaklı fikirlerine güveniyoruz. Bu alanda somut, kalıcı çözüm mekanizmaları üretiyor, fırsatlardan eşit ve adil bir şekilde yararlanmalarına yönelik etkin politikalar yürütüyoruz. Kadınlarımızın insanın olduğu her alanda fırsatlara erişimde eşit şartlara sahip olmasının gerekliliğine inanıyoruz.”

İş Pozitif Kadın İstihdamı Projemizin ülke genelinde bir seferberliğe dönüşmesini arzu ediyoruz

Işıkhan, kadınların; yeri geldiğinde iyi bir girişimci yeri geldiğinde iyi bir yönetici yeri geldiğinde ise iyi bir anne olduğunu bildiklerini kaydederek, “Bu anlayışla kadınlarımızı; her alanda güçlendirmeye, toplumda ve ekonomide daha etkin roller oynamasını sağlamaya büyük önem veriyoruz. Geçtiğimiz şubat ayı içerisinde, Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına mührünü vuracak Türkiye’nin kadınları adına önemli bir projeyi daha hayat geçirdik. Saygıdeğer Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayelerinde İş Pozitif Kadın İstihdamı Projemizin açılışını gerçekleştirdik. Bu vesileyle ülke genelinde bir seferberliğe dönüşmesini arzu ettiğimiz yeni projemizi tüm kadınlarımıza duyurmak üzere illerimizi, ilçelerimizi adım adım gezip projemizi anlatmaya başladık. Proje kapsamında, 10 Bakanlığımızın proje ortağı olduğu, tüm kamu ve özel sektör kuruluşları ile sivil toplum kuruluşları arasındaki istihdam eşleştirme süreçlerini kayıt altına alacak, İş-Pozitif adı altında bir bilgi sistemi kurduk. İş Pozitif; İstihdama yönelik eğitim veren ve çeşitli kurslar düzenleyen, işgücü ihtiyacı olan ve istihdam oluşturma potansiyeline sahip aktörler çevrimiçi olarak bir araya gelebileceği bir iş birliği sistemidir. Bu sistemde ayrıca üretimde kadın istihdamının destelenmesi amacıyla geliştirilen Kadın İstihdamı İçin Pozitif Ayrımcılık Projesi (KİPAP) de ana faaliyet olarak yer alıyor” diye konuştu.

Çalışma hayatına girişteki her adımda ve her anlarında kadınlarımızın yanındayız

Kadına sağlanan pozitif ayrımcılığın, ülkenin ve milletin geleceğine sağlanan pozitif ayrımcılık olduğunu belirten Işıkhan, “Mesleki danışmanlıktan, sosyal güvenliğe varıncaya kadar çalışma hayatına girişteki her adımda ve her anlarında kadınlarımızın yanındayız. Çalışma hayatında kayıt dışılık en büyük problemlerimizden birisi. Kayıt dışılık özellikle kadınların sosyal güvenliğini ve geleceğini tehdit etmekte. Bu projeyle inşallah, bu tür problemlerin de önüne geçmiş olacağız. Böylece, kadınlarımızın kayıtlı çalışma hayatına aktif olarak katılımlarının artırılması, hibe, teşvik, kredi ve muafiyetler aracılığıyla kadın girişimciliğinin yolunun açılması ve aynı zamanda işverenlerin de teşvik edilmesine önemli bir katkı sağlamış olacağız. Projeden; Kamu Kurum ve Kuruluşları, 81 İl’de yaşayan ‘Kadınlar’, İŞKUR’da kayıtlı olan ‘Kadın İşsizler’, Sanayi ve Ticaret Odaları, Sivil Toplum Kuruluşları, Özel Sektör Kuruluşları ve Kadın Kooperatifleri yararlanabilecek. Tüm süreç ‘İŞ-POZİTİF İzleme ve Değerlendirme Birimi’ tarafından koordine edilecek. Önümüzdeki süreçte kadın istihdamını artıracak çalışmalarımız hususunda ise üzerinde duracağımız konu başlıklarına bakacak olursak, Eğitim ve Beceri Geliştirme, Kadınları Teşvik Eden Vergi ve Finansal İndirimler,  Girişimcilik ve KOBİ Destekleri, Kadın İşletmelerine Destek, Kadınlar İçin Özel İstihdam Programları, özellikle iş ve aile yaşamını uyumlu hale getirecek Kadın Dostu İş Politikaları, başta paydaşlarımız olmak üzere toplumun her kesimini sürece dahil edebileceğimiz Toplumsal Katılım ve Ortaklık Kurma başlıklarımızla inşallah bu süreci hak ettiği noktaya getireceğiz” bilgilerini paylaştı.

Var olan kadın girişimcilerimizi daha da güçlendirmemiz gerekiyor

Bakan Işıkhan, kadınların, Türkiye’nin kalkınmasının itici gücü olacağının altını çizerek, şöyle konuştu: “Günümüzde girişimcilik, küreselleşmenin getirdiği yeni ekonomik fırsatlar nedeniyle ekonomik büyümenin önemli bir bileşeni olarak kabul görüyor. Kadınların bir çalışan olarak bir işletme de ya da kurumda yer alması kadar, kendi adına iş yapan ve yahut işveren olarak ekonomide aktif bir şekilde yer almaları da son derece önemlidir. Kadınların bilgi, üretkenlik ve sezgileriyle yenilikçi fikirler geliştirebileceğine ve günümüzde ortaya çıkan fırsatları değerlendirerek başarılı birer girişimci olabileceklerine inanıyoruz. Her şeyden evvel, girişimcilik kadınların toplumdaki konumlarını güçlendiriyor. Kadın girişimciliğinin etkin olduğu toplumların gelişmişlik düzeyi yükseliyor. Kadın girişimciliği aynı zamanda gelir dağılımındaki adaletsizliğin önlenmesine de yardımcı oluyor. Tüm bu nedenlerle, hem ekonomik hem de toplumsal değer üreten kadın girişimci sayısını artırmamız ve var olan kadın girişimcilerimizi ise daha da güçlendirmemiz gerekiyor. Ancak unutmamalıyız ki, Girişimciliğin temel harcını oluşturan cesaret ve inovatif fikirlerin, ancak girişimcilik ekosisteminin tüm unsurlarının sağlıklı bir şekilde işlediği alanlarda katma değere dönüşebildiğini söyleyen Işıkhan, “Bu unsurların sağlanması, kadın girişimciliğinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için tüm paydaşlarımızla, tüm kurumlarımızla güçlü iş birliği içinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu anlayışla kadınların çalışma hayatının her kademesinde daha fazla yer alması ve nitelikli işgücü oluşturabilmek için tüm paydaşlarımızla, tüm kurumlarımızla güçlü bir iş birliği içinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İş Pozitif bilgi sistemi bu işbirliği anlayışımıza net bir şekilde ortaya koyan bir projedir” dedi.

Bakmadan Geçme