Ülke tarihinde rekor kırıldı

Bakan Kacır, Türkiye'de bulunan veya yeni yatırım yapmayı planlayan yatırımcılardan en temel beklentisini de 'Yatırım kararlarını alırken ülkemizi küresel ve bölgesel üretim üssü olarak konumlandırmaları. Yatırımlarını tamamlayacak güçlü bir Ar-Ge altyapısı inşa etmeleri.' diye açıkladı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Uluslararası Yatırımcılar Derneği’nin (YASED) 43. Olağan Genel Kurul Toplantısı’na katıldı. Bakan Kacır, burada yaptığı konuşmada Cumhuriyetin ikinci asrında YASED’in Türkiye’yi nitelikli yabancı yatırımlarla buluşturmada aktif rol üstlendiğini söyledi.

Türkiye ekonomisinin 2023 yılında da başarılı bir sınav verdiğini ifade eden Bakan Kacır, “Türkiye, 14 çeyreklik kesintisiz büyümesini devam ettirdi. OECD üye ülkeleri arasında ikinci, G20 üye ülkeleri arasında en hızlı büyüyen üçüncü ekonomi oldu. Gayri Safi Yurtiçi Hasılamız ülke tarihinde ilk defa 1 trilyon dolar barajını aşarak rekor kırdı. İhracatta elde ettiğimiz 255,8 milyar dolarlık tarihi rekoru ise, Türkiye’nin coğrafi konumu, nitelikli insan kaynağı, güçlü üretim lojistik altyapısı ile yatırımcıların ihtiyaçlarına başarılı cevap verdiğinin tescili niteliğindedir.” dedi. 

7 milyar dolarlık katkı

Türkiye Yüzyılı’nda imalat sanayini daha rekabetçi ve yenilikçi yapıya kavuşturarak Türkiye’yi küresel düzeyde ileri teknoloji üretim merkezi hâline getireceklerini vurgulayan Bakan Kacır, “Makine, mobilite, üretimde yapısal dönüşüm, sağlık ve kimya ile dijital dönüşüm alanlarında desteklediğimiz, orta yüksek ve yüksek teknoloji odaklı 103 milyar lira yatırım tutarında 182 proje ile cari açığımızın kapanmasına yılda 7 milyar dolar katkı sunacağız. İlk kez Togg’da hayata geçirdiğimiz yeni nesil sanayi politikamızı yaygınlaştırarak, 5G teknolojilerinden uçan akıllı mobilite sistemlerine, bataryadan çip teknolojilerine, güneş panellerinden rüzgâr türbinlerine, biyoteknolojik ilaçlardan yeni nesil uydu teknolojilerine, hızlı trenlere birçok alanda atılımlar gerçekleştireceğiz. Yüksek teknolojiye yönelik yatırımları artırarak, cari açığın azaltılması ve fiyat istikrarının sağlanması hedefine e birlike daha fazla katkı vereceğiz.” ifadesini kullandı.

Yatırım teşviklerinde yeni yaklaşımın ilk örneği olarak teknolojik ve stratejik yatırımlara odaklanan Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi (YTAK) programını hayata geçirdiklerini kaydeden Bakan Kacır, “Yatırımcılarımızın uzun vadeli ve uygun koşullarda yatırım kredisine erişimini kolaylaştıran bu programla Türkiye’nin uluslararası rekabet gücünü artırıyoruz, millî ekonomimizin yükselişini destekliyoruz.” dedi.

Firmaların dijital dönüşümüne yönelik desteklerini güçlendirmek amacıyla, 8,2 milyar avro bütçeli Dijital Avrupa Programı’na katıldıklarını hatırlatan Bakan Kacır konuşmasına şöyle devam etti: “KOBİ’lerimiz program kapsamında Avrupa çapında kurulacak altyapılara erişebilecekleri gibi, programın bir bileşeni olarak ülkemizde kurulumu tamamlanacak Avrupa Dijital İnovasyon Merkezlerinden, yatırım öncesi test, yatırımcı bulma desteği gibi hizmetlerden faydalanabilecek. Önümüzdeki dönemde hayata geçireceğimiz Dijital ve Yeşil Dönüşüm Destek Programlarıyla da yeşil ve dijital dönüşüm yatırımlarını öncelikli olarak destekleyeceğiz.”
 
Yatırımcılardan beklentisini açıkladı

Türkiye için stratejik öneme sahip sektörlerde ve ikiz dönüşüm kapsamında ihtiyaç duyulan alanlarda sanayi-eğitim işbirliğini artırarak nitelikli insan kaynağının güçlendirileceğini söyleyen Bakan Kacır, “Hedef odaklı ve seçici yatırım finansmanı sağlanması, girişimcilik ekosisteminin desteklenmesi, 5G ve fiber iletişim altyapısının yaygınlaştırılması, Lojistik bağlantıların genişletilmesi, emisyon ticaret sistemi ve karbon düzenlemesi başlıklarında atacağımız adımlarla ülkemizi dünyanın sayılı tedarik ve inovasyon merkezlerinden biri hâline getireceğiz. Ülkemizde bulunan veya yeni yatırım yapmayı planlayan yatırımcılardan en temel beklentim; yatırım kararlarını alırken ülkemizi küresel ve bölgesel üretim üssü olarak konumlandırmaları, yatırımlarını tamamlayacak güçlü bir Ar-Ge altyapısı inşa etmeleri” diye konuştu.

Bakmadan Geçme