Kahramanmaraş depremlerinin ayrıntılı raporu yayımlandı

6 Şubat 2023 Kahramanmaraş (Pazarcık-Elbistan) Depremlerine ait AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürlüğü, Deprem Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan, sismolojik değerlendirmeleri ve saha gözlemlerini içeren ayrıntılı rapor yayımlandı.

Raporun, 4 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 40’ıncı maddesinin 2’nci fıkrasının Ülke genelinde deprem verilerinin paylaşımı ve kamuoyunun bilgilendirmesi konusundaki "Deprem gözlemi yapan üniversiteler, yerel yönetimler ve tüm kurum ve kuruluşlar deprem gözlem verilerini eşzamanlı olarak Başkanlığa aktarır. Meydana gelen depremin büyüklük ve şiddeti gibi temel veriler kamuoyuna resmi olarak sadece Başkanlık tarafından duyurulur" hükmü gereğince hazırlandığı belirtildi.

AFAD Deprem Dairesi Başkanlığı tarafından Türkiye ve yakın civarında 2023 yılı itibariyle 1.145 deprem gözlem istasyonu ile yılda ortalama 22.000 adet deprem kaydedildiği vurgulandı. 

Yine istatistiksel olarak her sene ortalama, büyüklüğü 6.0’ın üzerinde olan 1 deprem, 5.0 ile 6.0 arasında 25 deprem, 4.0 ile 5.0 arasında 200 adet deprem meydana geldiği belirtildi.

 6 Şubat 2023 Pazarcık – Elbistan Mw: 7.7 ve Mw: 7.6 depremleri nedeniyle başta Kahramanmaraş olmak üzere depremden etkilenen Hatay, Gaziantep, Malatya, Diyarbakır, Kilis, Şanlıurfa, Adıyaman, Osmaniye, Adana ile 11. il olarak eklenen Elazığ illerinde olağanüstü hal ilan edilmiş, daha sonra alınan kararla Bingöl, Kayseri, Mardin, Tunceli, Niğde ve Batman illeri de afet bölgesi olarak ilan edilmişti. 

Resmi rakamlara göre, deprem nedeniyle 50 bin 783 kişi hayatını kaybederken, 115 bin 353 kişi yaralandı. 37 bin 984 binanın yıkıldığı raporlandı. 

Bu rakamlar içinde bulunduğumuz yüzyılda ülkemizde meydana gelmiş en büyük deprem olan 1939 Erzincan Depremi (Mw: 7.9) ve 1999 Kocaeli Depreminde (Mw: 7.6) yaşanılan kayıplardan fazladır.

Raporun tamamına ulaşmak için tıklayın!
 

Bakmadan Geçme