Emeğin başkentinde kura heyecanı

Emeğin Başkenti Zonguldak, heyecanlı bir güne sahne oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın müjdesini verdiği 2 bin yeni maden işçisi alımı için ilk kura çekimi gerçekleştirildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, küresel elektrik üretiminde kömürün payının yüzde 36 olduğunu ifade ederek “Öyle söylendiği gibi dünya kömürden vazgeçmiyor. Hatta kapalı olan kömür santrallerini de tekrar kullanıma açıyor. Hal böyleyken, ‘Çıkarmayın, üretmeyin’ demek ülkemizin enerjide dışa bağımlı olmasını istemekle eş değerdir.” dedi.

Maden Şehidinin Ailesine Taziye

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Zonguldak’ta ilk olarak maden şehidi Ramazan Yıldırım’ın ailesine taziye ziyaretinde bulundu. Eylül ayında Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Armutçuk Müessesesi maden ocağında meydana gelen göçükte yaşamını yitiren Yıldırım’ın ailesine başsağlığı dileyen Bakan Bayraktar, daha sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ile birlikte TTK İşçi Alımı Kura Çekimi programına katıldı. Programda Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu, AK Parti Zonguldak Milletvekilleri Ahmet Çolakoğlu, Muammer Avcı ve Saffet Bozkurt, CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan, AK Parti Zonguldak İl Başkanı Mustafa Çağlayan ile madenci adayları da hazır bulundu.

Enerji üssü Zonguldak

Törende bir konuşma yapan Bakan Bayraktar, enerji ithalatını azaltma hedefi doğrultusunda önceliklerinden birinin yerli kaynaklar olduğunu belirterek “Bu anlamda Zonguldak, ülkemizin enerjisine enerji katan çok müstesna bir şehir. Taşkömürü başta olmak üzere zengin maden yataklarına sahip olan bu kadim şehrimiz, Türkiye Yüzyılı’nın dev keşfi Karadeniz gazının karaya çıktığı Filyos Doğalgaz İşleme Tesisine de ev sahipliği yapmaktadır. Bu özellikleri ile adeta ülkemizin enerji ve tabii kaynaklar alanındaki üssü konumuna gelmiştir.” dedi.

Karadeniz gazı 40 milyon metreküpe çıkacak

Bakan Bayraktar, Karadeniz’de Sakarya Gaz Sahasında keşfettikleri yerli gazı üretmeye başladıkları anımsatarak “Geçtiğimiz Nisan ayında karaya çıkardığımız gazı, BOTAŞ hattına bağladık. Şu an için sisteme verdiğimiz günlük 4 milyon metreküplük gazla yaklaşık 1,5 milyon hanenin günlük ihtiyacını karşılayabiliyoruz. İlk aşamada bu üretim günlük 10 milyon metreküpe, birkaç yılda ise 40 milyon metreküpe çıkacak. Böylece doğalgazda dışa bağımlılığımızı yaklaşık yüzde 30 oranında azaltmış olacağız.” diye konuştu.

Madencilikte hedef yüzde 5

Doğal gaz gibi kömür ithalatının da cari açığı arttırdığına işaret eden Bakan Bayraktar, “2022 yılında kömür üretimimiz, 105 milyon tonu aştı. Ancak bu yeterli değil. Toplam kömür rezervimizin yaklaşık 21 milyar ton olduğunu hesap ediyoruz. Dolayısıyla bu kaynağın ekonomiye kazandırılması için daha fazla çaba göstermemiz, daha fazla üretim yapmamız gerekiyor. Ülkemizde madenciliğin GSYH’deki payı 2002 yılında binde 6 iken 2022 yılında bu oran yüzde 1,4’e yükseldi. Yani yaklaşık 2,5 kat artış oldu. Ancak hedefimiz bu oranı yüzde 5’e çıkarabilmek ve inşallah orta-uzun vadede Türkiye Yüzyılı vizyonu doğrultusunda ülkemizi madende net ihracatçı yapmaktır.” ifadelerini kullandı.

Dünya kömürden vazgeçmiyor

Bakan Bayraktar, Türkiye’nin 2022’deki elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 35’ini kömür santrallerinden karşıladığını, aynı dönemde küresel elektrik üretiminde kömürün payının yüzde 36 olduğunu kaydederek “Avrupa Birliği’nde ise yüzde 17 oldu. Bu oran, Almanya’da yüzde 33, Polonya’da yüzde 72, Çin’de ise yüzde 63 düzeyinde. Yani öyle söylendiği gibi dünya kömürden vazgeçmiyor. Hatta kapalı olan kömür santrallerini de tekrar kullanıma açıyor. Hal böyleyken bizim kendi kaynağımızı toprak altında bırakmamızı istemek, ‘Çıkarmayın, üretmeyin’ demek ülkemizin enerjide dışa bağımlı olmasını istemekle eşdeğerdir. Biz, kim ne derse desin bu zenginliğimizi ekonomiye kazandırmaya, bu yolla ülkemizin büyümesine ve cari açığın azaltılmasına katkı sunmaya devam edeceğiz.” değerlendirmesini yaptı.

TTK Ailesine 2 bin yeni üye

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Nisan ayında TTK’ya 2 bin maden işçisi alınacağı müjdesini verdiğini hatırlatan Bayraktar, “Bizler de bu kapsamda çalışmalarımıza başladık ve nihayet bugün hem Sayın Cumhurbaşkanımızın sizlere verdiği sözü yerine getirecek olmamızın hem de bölgemize böylesine büyük bir istihdam sağlamanın verdiği mutluluk ile karşınızdayız. Birazdan toplamda 2 bin maden işçimizin alımına ilişkin ilk kura çekimini gerçekleştireceğiz. İlk etapta Zonguldak’tan bin 500 madencimizi daha TTK ailesine katmış olacağız. Önümüzdeki hafta ise Bartın için 400, Karabük Yenice için ise 100 madencimizin daha kura çekimini bu iki şehrimizde sonuçlandıracağız.” dedi.

Madenin de Yüzyılı

Bakan Bayraktar, 6 Şubat depremlerinde canını ortaya koyarak görev yapan madencilere teşekkür ederek 14 Ekim 2022’de Amasra’da meydana gelen maden kazasında yaşamını yitiren maden şehitlerini rahmetle andı. Bayraktar sözlerini şöyle tamamladı: Sayın Cumhurbaşkanımıza, Türkiye Yüzyılı’nı madenin de yüzyılı kılacak hedef ve vizyonu için şükranlarımı sunuyorum. Yine burada bizlerle birlikte olan Sayın Bakanımıza, süreçte emeği geçen kıymetli vekillerimize, belediye başkanımıza teşekkür ediyorum.

Konuşmalardan sonra bakanlar Bayraktar ve Işıkhan, bin 500 işçi için kura çekimini butona basarak gerçekleştirdi. 

Bakan Bayraktar, il programı kapsamında Zonguldak Valiliği, Zonguldak Belediyesi ve AK Parti Zonguldak İl Başkanlığını ziyaret etti, Maden Müzesinde düzenlenen AK Parti Gençlik Buluşmasına katıldı.
 

Bakmadan Geçme