Elbistan Belediyesi'nden iddialara yanıt

Kahramanmaraş'ın Pazarcık İlçesinde 7,7 ve Elbistan İlçesinde 7,6 büyüklüğünde meydana gelen depremlerde yıkılan Elbistan Belediyesinde imar evraklarının yok edildiği iddialarına Belediyeden açıklama geldi. Yapılan açıklamada: 'Tüm bu çalışmalar, Cumhuriyet Başsavcılığımız, askerimiz ve polisimiz kontrolünde, her aşaması kamera kaydına alınarak gerçekleştirildi.' Denildi.

Elbistan Belediyesi’nden yapılan yazılı açıklama: “Depremin yaralarını sarmak için yaptığımız çalışmaları akamete uğratmak ve buradan siyasi bir fayda sağlamak için atılan iftiralara bir yenisi daha eklendi. Belediye binamıza acil yıkım kararı alınmasını fırsat bildiler şimdi de. Süreci sizlere de anlatmak istiyoruz.

Depremde maalesef belediye binamız ağır hasar aldı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkilileri yaptıkları inceleme sonucunda acil yıkım kararı aldı. Hâl böyle olunca belediye faaliyetlerini yürütmek için sağlam raporu alan bir okulumuza taşındık.

Taşındık ama depremde yıkılan binalarla ilgili varsa ihmalleri ortaya çıkaracak İmar Arşivinin kurtarılması söz konusu oldu. Ancak arşivimiz bodrumda olduğu ve ağır hasarlı binaya girmek tehlikeli olacağı için, bina ayakta gibi görünmesine rağmen girme riskini alamadık.

Nasıl alalım? Arşiv dediğimiz şey bir dosya değil, 2 oda dolusu dosya ve dijital kayıtlarının olduğu serverlardan oluşuyor. Öyle hızlıca girip alamıyorsun. Forklift de dahil bir çok kişinin uzun süre çalışması gerek. Kimin hayatını tehlikeye atıp böyle bir çalışma yapılabilir?

Başından beri olaya el koyan Cumhuriyet Başsavcılarımız, Bakanlık ve AFAD yetkililerinin verdiği rapor doğrultusunda binanın üstten tıraşlanarak risklerin ortadan kaldırılması sonrasında bu arşivlerin kurtarılması kararı verildi. Tüm bu çalışmalar, Cumhuriyet Başsavcılığımız, askerimiz ve polisimiz kontrolünde, her aşaması kamera kaydına alınarak gerçekleştirildi.

Herhangi bir şaibe söz konusu olmaması adına belediyemizden tek bir kişi bile çalışmalara katılmadı. Her aşaması kamera kaydına alınan çalışmalar sonucunda deprem sonrası soruşturmalarda gerekli olan İmar Arşivinin hem kendisi hem de dijital kayıtları emniyet mensuplarımız tarafından kurtarıldı ve Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından teslim alındı.

Bunca insanımızın vefat ettiği ortamda bu açıklamayı yapmak zorunda kaldığımız için üzgünüz ama verdiğimiz kararlara, attığımız imzalara inancımız tam olduğu için hiçbir çekincemiz yok. Kayıtların kurtarılması emin olun en çok bizi rahatlattı.

Tıraşlama işlemi sırasında enkazda bulunan evrakları göstererek halkımızın hassasiyetlerini manipüle etmeye, buradan siyasi bir fayda sağlamaya çalışıyorlar ama bunlar, yapılacak soruşturmalarla hiçbir alakası olmayan, zaten yasal süre sonunda imha edilecek kırtasiye evrakları.

Böyle olmasına rağmen bunların da hepsi zaten zamanında dijital hali ilgili kurumlara aktarılmış durumda. Bunlarda dahi herhangi bir kayıp söz konusu değil yani. Bu süreçte o kadar işimiz var, sabah gün aydınlanmadan ayağa kalkıp, gece yarısı oturuyoruz hiç gözümüze görünmüyor ama yapılan manipülasyonlara ve söylenen yalanlara harcadığımız enerjiye acıyorum gerçekten. Kötüsünüz, gerçekten kötüsünüz.” İfadelerine yer verildi.
 

Bakmadan Geçme