Cumhuriyetin 100. yılında 18 bin etkinlik düzenlendi

Millî Eğitim Bakanlığınca, cumhuriyetin 100. yılı dolayısıyla bugüne kadar 81 il ve yurt dışı teşkilatlarında tüm personel, öğretmen, öğrenci ve velilerin katılımıyla cumhuriyet kazanımlarının gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla 18 bin 500 proje ve faaliyet gerçekleştirildi

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in imzasıyla ağustos ayında illere gönderilen genelgeyle hazırlıkları başlatılan Cumhuriyet'in 100. yaşına özel tüm il ve yurt dışı temsilciliklerindeki etkinlikler, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı haftası ve yıl içinde gerçekleştirilmek üzere Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Millî Mücadele kahramanları ve vatan sevgisini konu alacak şekilde planlandı.

Bakanlığın yayımladığı 2023/27 sayılı Genelge ile merkez, taşra ve yurt dışı teşkilatlarında kurulan "Kutlama Komisyonları" marifetiyle millî, ahlaki, insani, manevi ve kültürel değerlerimizi gelecek nesillere aktarırken Millî Mücadele'mizin köklü hatırasını yaşatacak 100. yıl etkinliklerine ve cumhuriyetimizin ikinci yüzyılı olan "Türkiye Yüzyılı"nın aynı ruh, inanç ve azimle kutlanacağı etkinliklere yer verildi.

Buna göre, etkinliklerde "Milletin bağımsızlığını yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır!" ilkesi ile hür ve bağımsız yaşama kararlılığını ortaya koyan Türk milletinin, istiklal ve istikbaline olan güçlü inancı sayesinde dillere destan bir "Millî Mücadele" yürüttüğüne vurgu yapıldı.

Bu minvalde, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı koordinesinde Millî Eğitim Bakanlığı merkez teşkilatı tarafından 36 farklı etkinlik ile "Cumhuriyetimizin 100. Yılı Kutlamaları" gerçekleştirildi, bu kapsamdaki 2 faaliyet ise devam ediyor.

Millî Eğitim Bakanlığına bağlı okul ve kurumlarda Cumhuriyet Bayramı Kutlamaları haricinde 100. Yıla özel olarak yaklaşık 18 bin 500 proje ve faaliyet gerçekleştirildi. Bu kapsamda yarışma, gezi, tiyatro gösteri, konser, ağaç dikme etkinlik, sempozyum, çalıştay ve sergi gibi pek çok farklı alanda proje ve faaliyetler yapıldı.

Cumhuriyetin 100. yılı kutlamaları kapsamında yapılan ve yapılacak olan tüm çalışmalar şu şekilde:

-9 Ağustos 2023 tarihli "Cumhuriyetimizin 100. Yılı Genelgesi" yayımlandı.

-Merkez, taşra ve yurt dışı teşkilatlarında "kutlama komisyonları" oluşturuldu.

-Cumhuriyetin 100. yılı kutlamaları ile ilgili haftalık toplantılar gerçekleştirildi.

-Merkez teşkilatı tarafından planlanan 38 proje ve faaliyetin bilgilerinin yer aldığı e-tablo hazırlandı ve bu tablo üzerinden izleme ve takip yapıldı.

-Merkez teşkilatı proje ve faaliyetlerinin tanıtılması, haber ve duyuruların yapılması amacıyla yuzuncuyil.meb.gov.tr alan adresiyle "100. Yıl Web Sitesi" kuruldu.

-Cumhuriyetin 100. yılı kutlamaları ile ilgili tanıtım ve görünürlük çalışmaları kapsamında gerçekleştirilen etkinliklerle ilgili Bakanlığın dijital yayın organlarından paylaşımlar yapıldı.

-Cumhuriyetimizin 100. yılı ile ilgili film yayımlandı.

-Cumhuriyetin 100. yılı kutlamaları kapsamında merkez teşkilatı tarafından gerçekleştirilen etkinliklerde sergilenmiş eserler (video, fotoğraf, kitap, dergi) elektronik ortama taşınarak yuzuncuyilgalerisi.eba.gov.tr  adresindeki "Yüzüncü Yıl Galerisi" web sitesinde yayımlandı.

-Cumhuriyetin 100. yılı kutlamaları kapsamında yurt içi ve yurt dışında gerçekleştirilen yaklaşık 18 bin 500 faaliyetin özetinin ve merkez teşkilatı etkinlikleri ile 81 ilden seçilecek birer mihver etkinliğin yer alacağı "100. Yıl Kitabı" hazırlanacak.
 

Bakmadan Geçme