Bakan Bayraktar, 'Bu ülkenin enerjiye ihtiyacı var'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, İzmir Kınık'ta termik santral yaparak bin gence istihdam sağlayacaklarını söylediğinde ayağa kalkanlar olduğunu belirterek 'Biz böyle bir anlayışla, 'Nasıl yaptırmayız, nasıl ettirmeyiz, proje olmasın' anlayışıyla mücadele ediyoruz. Bu ülkenin enerjiye ihtiyacı var. Cari açığı azaltmamız için kendi kaynağımızı kullanmamız lazım. Kömüre sırtımızı dönemeyiz.' dedi.

Bakan Bayraktar, Beypazarı, Çayırhan ve Nallıhan’da çeşitli temaslarda bulundu. İlk olarak Beypazarı’nda aralarında muhtarlar, Ticaret Odası Yönetim Kurulu üyeleri, Ziraat Odası Yönetim Kurulu üyeleri, Bostancılar Odası üyeleri, bölgede faaliyet yürüten enerji şirketlerinin temsilcileri ve sendika yöneticilerinin bulunduğu bir toplantıya katılan Bayraktar, burada bir konuşma yaptı.

İthal kömürden elektrik

Bayraktar konuşmasında Türkiye'nin mutlak suretle kendi yerli kaynaklarını ve yenilenebilir kaynaklarını devreye alması gerektiğini belirterek “Bugün Türkiye’nin ürettiği elektriğin 3’te birini biz kömürden üretiyoruz. Ama bu 3’te birin yarısı maalesef hala ithal kömürle oluyor.” dedi.

20 Milyar tonluk rezerv

Bayraktar, Türkiye'de bulunan 20 milyar ton civarındaki kömür rezervini iş sağlığı ve güvenliğinden hiçbir şekilde taviz vermeden kullanmak gerektiğinin altını çizerek “Çevreyle uyumlu bir şekilde kullanmamız lazım. Dolayısıyla hem kömür hem diğer madenlerimizle bu anlayışla yine ekonomimize kazandırmamız lazım.” diye konuştu.

Tahsiste yerele öncelik

Yenilenebilir enerji alanında belli dönemlerde tahsis yaptıklarını anımsatan Bayraktar, “Herkes yenilebilir yapmak istiyor. Ama burada da bir değişikliğe gitmek durumunda kalabiliriz. Mesela burada Çayırhan Santrali, Yunus Emre Termik Santrali var değil mi? Özellikle kömür santrali olan yerlerdeki yenilenebilir kapasiteyi biraz daha yerele, orada oluşabilecek yenilenebilir kapasiteyi ayırmak gibi bir çözümü de inşallah üretebiliriz.” dedi.

Hemen ayağa kalktılar

Bayraktar, birilerinin kömürden elektrik üretimine karşı çıktığını kaydederek şöyle devam etti: Cumhuriyet Halk Partisi kömür olmasın istiyor. Geçen hafta İzmir'e gittim. İzmir'de çok önemli bir kömür madenimiz var. Orada yaklaşık 2 bin 700 kişi çalışıyor Kınık'ta. Aslında orada üretilen kömürden elektrikle üretilmesi hedefleniyordu. Her şeyi alınmış, izinleri vs. ‘İnşallah orada termik santrali yapıp bin tane kardeşimize, bin yeni gence istihdam sağlayacağız’ dedim. Hemen ayağa kalktılar. İşte ‘İzmir'i mahvedecekler, bunlar termik santral yapıyorlar.’ vesaire filan. Şimdi biz böyle bir anlayışla, yani hem ülkeyle ilgili böyle bir anlayışla hem de belediyelerle de ‘Nasıl yaptırmayız, nasıl ettirmeyiz, proje olmasın’ anlayışıyla mücadele ediyoruz. Bu ülkenin enerjiye ihtiyacı var. Dolayısıyla kendi kaynağımızı, yani cari açığı azaltmamız için kendi kaynağımızı kullanmamız lazım. 

Ulusal güvenlikle ilgili

Bakan Bayraktar daha sonra Çayırhan’daki KİAŞ Kömür İşletmelerini ziyaret ederek burada maden işçileriyle bir araya geldi. 6 Şubat depremlerinde gösterdikleri fedakarlıklar nedeniyle işçilere teşekkür eden Bakan Bayraktar, yerli kömür kullanımının enerji güvenliği ve dolayısıyla da ulusal güvenlikle doğrudan ilgili olduğunu söyledi. 

Avrupa’da kömür tüketimi arttı

Bugün dünyanın bütün gelişmiş ekonomilerinin çoğunda kömürün çok yoğun bir şekilde kullanıldığını kaydeden Bayraktar, “Avrupa uzun zaman laf etti. Efendim ‘Kömürden çıkıyoruz, öyle yapıyoruz, böyle yapıyoruz.’ İşte gördük. Hem 2002’de hem 2023’te kömür tüketimi Avrupa'da arttı. Dolayısıyla biz diyoruz ki bir dönüşüm olacaksa mutlaka bunun akıllı olması lazım. Öyle ezbere olmaması lazım. Bu kömür belli bir süre içerisinde ekonomide mutlaka olmaya devam etmesi lazım.” ifadelerini kullandı.

Daha ayrıcalıklı daha özel

Bayraktar, EÜAŞ Çayırhan Termik Santrali İşletme Müdürlüğünü de ziyaret etti. Bayraktar burada işçilere yönelik yaptığı konuşmada, “Burası bizim için çok önemli bir santral. Çünkü burası bir yerli kömür santrali. Bizim temel hedefimiz enerjide Türkiye'yi dışa bağımlılıktan kurtarmak. İnşallah bunun için de yerli kaynaklarımızı yenilenebilir kaynaklarımızı mutlaka en azami düzeyde kullanmak istiyoruz. Onun için de bu santralin ürettiği enerji bizim için daha ayrıcalıklı, daha özel.” dedi.

Kömüre sırtımızı dönemeyiz

Dünyada yenilenebilir enerji furyası olduğunu, Türkiye’nin de geçen yıl ürettiği enerjinin yeni kapasitenin neredeyse yüzde 99’u yenilenebilir enerji olduğunu kaydederek “Ama bunu yaparken kömüre sırtımızı dönemeyiz. Onun için bu santralin daha da güçlü şekilde üretimine devam etmesi lazım. Tam kapasite devam etmesi lazım.” değerlendirmesini yaptı.
 

Bakmadan Geçme