Şule Kirişci

Türkiye'nin yerli ödeme sistemi TROY

Şule Kirişci

TROY kart son günlerin en çok araştırılan konuları arasında yer alıyor. TROY’un açılımı “Türkiye’nin Ödeme Yöntemi” dir.

Türkiye’nin ilk ve tek yerli ödeme sistemi olan TROY ödeme sistemini kullanan banka ve elektronik para kuruluşu sayısı ve TROY kart kullanıcı sayısı giderek artıyor. 

Türkiye’de bulunan TROY logolu kart sayısı bugün 19 milyona ulaşmış durumda ve hızla artmaya devam ediyor. TROY logolu kartları lisanlı banka ve finans kuruluşlarından temin edebilirsiniz.  

Troy 2015 yılında yerli olarak Bankalararası Kart Merkezi (BKM) tarafından geliştirildi. Bu yerli ödeme sistemi, bankalar ve işletmeler arası para akışını sağlayan elektronik bankacılık yöntemi olarak kullanılıyor. 2016 yılında faaliyete geçti. Kredi kartı, banka kartı, ön ödemeli kart hizmeti sunmaktadır. 2017’de Discover Card ağı aracılığı ile dünya genelinde kabul edilmeye başladı. 

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) 2020 yılında BKM’ye hakim ortak olarak hissedar olmasıyla birlikte TROY çalışmaları hızlandırıldı. Bu yılın Ekim ayında TROY’un banka ve elektronik para kuruluşu olarak 55 üyesi bulunuyor. 

TROY’da neler var?

Temassız ödeme var. Ayrıca NFC uyumlu android cihazlarla da temassız ödeme yapılabiliyor. Yurt içindeki tüm POS ve ATM’lerde geçerlidir. Yurt içi internet alışverişlerinde kullanılabiliyor.  Hali, hazırda 48 banka ile anlaşmalı. Yurt dışında kullanılabiliyor. Kartın arka yüzündeki uluslararası kart şemalarına ait logoların geçerli olduğu yerlerde kullanılabiliyor. Bankanızın anlaşmalı olduğu yerlerde taksit yapılabiliyor, puan kazanabiliyor ve bankaların uyguladığı sadakat programlarından faydalanma imkanı var. 

TROY logolu kartlar ile gerçekleşen alışveriş hacmi bu yıl, ekimde ocak ayına göre % 57 oranında artarak yaklaşık 48 milyar lira seviyesine yükselirken, 2023 başından itibaren TROY kartlar ile toplam işlem miktarı 239,2 milyar Lira…

Neden TROY’u tercih etmeliyim?

Visa ve Master kartlar ile yaptığımız her ödemede yurtdışı ödeme sistemlerine bankalar belli bir komisyon vermektedirler. Fakat TROY kredi kartı veya banka kartı ile ödeme yapıldığında bu komisyon oranı ülkemizde kalmaktadır.

Gelişmiş güvenlik mekanizması sayesinde bilgiler yurt dışında değil Türkiye üzerindeki sunucularda bulunur,

Ülke olarak dışarıya bağımlılığın azaltılmasına yardımcı olabilirsiniz,

Karekod ile Ödeme imkanına sahip olabilirsiniz,

Troy Kullanımı cari açığın kapatılmasına olanak tanır,

Troy kart kullanıcıları, yurt içi ve yurt dışındaki herhangi bir ATM’den nakit para çekilebilir

Olası anlaşmazlıkları Türkiye’de seri bir şekilde çözüme ulaştırmak mümkün olabilir.

Türkiye’nin TROY ödeme sistemini hayata geçirmesi ülke olarak çok önemli bir adımdır diyebiliriz. 
 

Yazarın Diğer Yazıları