Şule Kirişci

Takım ruhu ile gelen şampiyonluk

Şule Kirişci

Hep birlikte çok çalıştılar, çok yoruldular, yılmadılar.

Rakiplerini güçlü zayıf yönlerini iyi tanıdılar. Takım olarak bir bütün oldular.

Ve 2023 CEV Avrupa Voleybol Şampiyonası Finali’nde Sırbistan’ı 3-2 mağlup ederek tarihimizde ilk kez Avrupa şampiyonluğunu ülkemize getirdiler.

Bireysel sporlarda uluslararası birincilik madalyalarımız var ama takım olarak milli takım düzeyinde A Milli Kadın Voleybol Takımı’mız birincilik kupasını kaldırdı. Aynı zamanda Filenin Sultanları 500 bin Euro’luk para ödülünün de sahibi oldu.  

İyi bir takım için sadece oyuncuların varlığı yetmez. Aynı zamanda oyuncular arasındaki bağlar çok önemlidir. Bir takımda bu bağlılığı yakalamak için oyuncuları heyecanlandıran bir amaç birliğine ihtiyaç vardır. Bu amaç birliğini yakalamış, uyum içerisinde hareket eden takımlar başarılı olurlar. 

Geçtiğimiz Pazar akşamı Türkiye ekranlara kilitlendi. Haliyle bizim evde de durum aynıydı. Aslında sporla pek ilgim yoktur. Voleybolda nasıl sayı yapılır, hangisi sayı olmaz onu da bilmem. Fakat bu maç izlenmeden olmazdı. Takımdaki her bir oyuncunun tüm güçlerini ortaya koyarak sergiledikleri performans çok etkileyiciydi. 

Takım başarısı için gerekli üç maddeyi, maç sırasında ortaya koydular. Bunlar; iyi liderlik, iyi iletişim, iyi yetkinlik ve beceri dağılımı, gayret… 

Şimdi bunları biraz açalım.

İyi liderlik; Yetenekleri bir takımda toplamak mümkün fakat bir amaç etrafında toplayarak gayret göstermeye razı etmek liderlik gerektirir. Etkin bir lider, takımın başarısı için gerekli vizyonu sağlar, takım üyeleri arasında iş birliğini geliştirir ve bir arada tutar. Lider takıma yön göstererek ve doğru kaynakları kullanarak çalışanların performanslarının optimizasyonuna katkı sağlar.  

İyi iletişim; Takım üyeleri arasındaki bilgi alışverişinin ve fikir paylaşımı işin en iyi şekilde tamamlanmasında etkilidir. İyi iletişim çalışanların motivasyonunu arttırır. 

İyi yetkinlik ve beceri dağılımı; Başarılı bir takım, farklı yetenek ve yetkinliğe sahip üyelerden oluşmalıdır. Takım üyeleri birbirini tamamlayacak şekilde bir beceri yelpazesinde olmalıdır. 

Özetle, bir takımın başarısı için bu üç faktörün dikkate alınması önemlidir. Bu faktörler takım üyeleri arasında işbirliğini ve uyumu sağlar, verimli bir şekilde çalışmaya sevk eder.

41 kere Maşallah,  Vargas Havayolları…

Takımda bir oyuncu vardı ki, karşı takımdan gelen her vuruşu uçarcasına yükselerek sayıya çevirdi. Servis hızlarıyla ağzımızı açık bıraktı. Filenin sultanlarından bu uçan kahramanın adı, Melisa Vargas…

Yarı final maçında “Vargas Havayolları” diye lakap takan TRT spikeri, final maçında da şampiyonluğu getiren 41’inci sayısını işaret ederek “41 kere maşallah” diye bağırması sosyal medyada yankılandı. 

Takımın devleştiği final karşılaşmasında 41 sayı atan Vargas, turnuvanın en değerli oyuncusu seçildi. Ogün bugündür konuşuluyor, merak ediliyor.

Kısaca… 

Küba doğumlu voleybolcu, 1999 doğumlu. 2020 yılında Türkiye bu yetenekli sporcuyu elinden kaçırmak istemedi ve 2021 yılında Vargas’ın Türk vatandaşlığı ilan edildi. Artık o –Malatyalı!- bir Türk vatandaşıydı. Nüfus cüzdanını Cumhurbaşkanımızın bizzat elinden almıştır. Lakin Uluslararası Voleybol Federasyonu (FIBV) kurallar gereği milli takımda forma giyebilmesi için biraz daha süre gerekiyordu. 2018-2021 yılları arasında Fenerbahçe formasıyla fırtınalar estiren voleybolcu, yarım sezon Çin’e gitti. Sonrasında Çin’den döndü ve Milletler Ligi’ne yetişti ve sahada fırtınalar estirmeye başladı.

Türkiye Voleybol Federasyonu Başkanı Mehmet Akif Üstündağ’ın Malatyalı olması nedeniyle de Vargas “başkan nereli ben oralı” diyerek kendisini Malatyalı olarak tanıtıyor.  

FIBV Voleybol Milletler Ligi’ndeki başarısından dolayı “en değerli oyuncu” unvanına sahip olmuştu. Bu unvanı 2023 CEV Kadınlar Avrupa Voleybol Şampiyonası’nda da tazeledi. Şimdi en-en değerli oyuncu oldu.

Teşekkürler Filenin Sultanları…

Filenin Sultanları, önce dünya, şimdi Avrupa Şampiyonluğu sonrada gelecek yılki 2024 Paris Olimpiyatları’na göz dikti. 
 

Yazarın Diğer Yazıları