Şule Kirişci

İkinci tura sadece dört gün var

Şule Kirişci

Uzunca bir süredir gündem seçimler… Seçim tüm Türkiye için elbette önemli! Seçim sonuçları kuşkusuz, herkesi ilgilendiriyor. Ekonomi, savunma, hukuk, dış politika gibi birçok alanda atılacak adımlar ve uygulanan/uygulanacak politikalar adına verilecek her bir oy çok kıymetli! Ülkemizin 6 Şubat günü yaşadığı Kahramanmaraş depremi gerçeğinin göz ününde bulundurduğumuzda konu daha da önemli. Seçimin sonucundan en çok etkilenecek bölge deprem bölgesi olmakla birlikte özellikle depremin en fazla vurduğu illerde seçilen milletvekillerinin yükü oldukça ağırdır. Kahramanmaraş milletvekilleri içinde durum aynıdır. Allah kuvvet versin diyelim… 

Aslında genelde de siyasetçi olmanın daha fazla efor gerektirdiği bir dönemden geçiyoruz. Bugün siyasetçiler toplumdaki beklentileri karşılamak, insanları memnun etmek için daha fazla emek harcamak durumundalar.  

14 Mayıs günü Cumhurbaşkanlığı ve 28.dönem milletvekilliği seçimi yapıldı. Milletvekilleri seçildi fakat Cumhurbaşkanlığı için adaylar oyların yüzde 50+1’ini alamadığı için seçim ikinci tura kaldı. İki turlu bir seçim Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bir ilk olacaktır. 28 Mayıs Pazar günü yapılacak ikinci turda –ilkinde üç olan aday sayısı -iki adaya indi.

İlk tur seçimin sonuçlarına bakarak kazanan kim, kaybeden kim şeklinde yorumlardan ziyade tarafların başarılı ya da başarısız oldukları sonuçlar mevuttur. İlk seçimin sonuçlarına göre, ittifakların seçim kampanyası boyunca vurguladıkları politika ve vaatler halkın tercihinde etkili oldu. Yine sorunlara odaklı politikalar ve yenilikçi vizyon başarıda önemli etkenler arasında olurken güvenlik merkezli söylemler dikkat çekti. Milliyetçilik vurgusu bir başka önemli noktaydı. Seçim sürecindeki iletişim eksiklikleri ve politika sunumundaki zayıflıklar ise başarısızlıkta etken olarak göze çarptı. Adaylar ve partiler başarısızlık mevcut olan noktalarda iç değerlendirmeler yaparak yeni stratejilerle 28 Mayıs seçimine doğru yola çıktı. 

İlk turda seçime katılım oranı yaklaşık yüzde 89, yurtdışı ve gümrük kapıları geneli katılım oranı yüzde 54 olarak belirlendi. Bu oran dünya için oldukça yüksek bir olmasının yanında Türkiye içinde 1980’lerden bu yana görülen en yüksek katılımdı. Katılım oranının yüzde 85’in altında olan 19 il bulunuyor. Uluslararası demokrasi üzerine çalışmalar yürüten IDEA enstitüsüne göre dünya genelinde 2010’lu yıllarda seçimlere katılım oranı yüzde 66 civarındaydı. 

14 Mayıs’ta yapılan seçimlerde verilere göre 54 milyona yakın seçmen oy kullandı. Oysa YSK’na göre yurt içinde 61 milyona yakın seçmen bulunuyor. Görünen 7 milyon civarı kişi oy kullanmamış. Ayrıca ikinci turda, 28 Mayıs’a kadar 18 yaşına girecek olan 50 bine yakın seçmen ilk defa oy kullanacak.  

Kahramanmaraş’ta seçime katılım oranı yüzde 85,41 olarak belirlenmiştir. Toplamda 753 bin 538 seçmeni bulunan Kahramanmaraş’ta kullanılan oy sayısı 643 bin 603, dolayısıyla oy kullanmayan 109 bin 935 kişi bulunuyor. 

İkinci turda seçime girecek Cumhur ittifakının adayı olan Cumhurbaşkanımız ilk turda yüzde 49,5 oy alırken, Millet ittifakının adayı Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 44,9 oy aldı. Aradaki oy farkının 2,5 milyon olması nedeniyle sandığa gitmeyen seçmenin ikinci turda ne yapacakları oldukça önemli.

Unutmayalım! Demokratik süreçte her sonuç, halkın iradesini yansıtan değerli bir sonuçtur.

Demokrasi, günümüzde toplumların yönetim ve karar alma süreçlerinde en önemli değerlerden biridir. İkinci tur seçiminin sonuçlarının ülkemiz ve insanımız için hayırlar getirmesi en büyük dileğimiz...

Sırada yerel seçimler var ve bir yıldan az bir süre kaldı. Bir seçimden çıkıp yeni bir seçim atmosferine girmemiz yakındır. Bu nedenle tutarlı, kararlılıkla yönetilecek istikrarlı bir programının uygulanması gereklidir. 

Verilecek her bir oy Türkiye’nin dolayısıyla Kahramanmaraş’ın geleceğini şekillendirecektir.

Sağlıcakla kalın…
 

Yazarın Diğer Yazıları