Şule Kirişci

Ekonominin geleceğini şekillendiren güç İnovasyon

Şule Kirişci

İnovasyon, iş dünyasının odağında yer alan bir kelime. Teknolojik gelişmelere paralel inovasyonun etkisi birçok alanda belirgin hale geldi.  Bu alanlardan biri de ekonomi. Günümüzde ekonomik başarı, her geçen gün daha fazla inovasyonla şekilleniyor. İnovasyon artık sadece işletmelere özgü bir strateji olmaktan öte ulusal ve küresel ekonominin temel taşı haline gelmiştir. Bu doğrultuda inovasyonun ekonomi üzerindeki etkisi, geçmişten bu yana görülmemiş bir hızla büyüyor ve gelecekte daha fazla önem kazanacağını söylemek mümkündür.   

Bu baş döndürücü değişimde inovasyon ve ekonomi arasındaki ilişkiyi anlamak, günümüzün karmaşık iş dünyasında yol almak için kritik bir öneme sahiptir.  Peki inovasyon nedir? Ve neden ekonomi için bu kadar önemlidir?

İnovasyon Nedir?

Ürünlerin, hizmetlerin, iş modellerinin veya süreçlerinin yeniden tasarlanması anlamına gelmektedir. İnovasyon yaratıcılığı teşvik eder ve insanların sorunlara yeni ve etkili çözümler bulmasına yardımcı olur. 

Ekonomi ve İnovasyon arasındaki ilişki

Ekonomi ve inovasyon arasındaki ilişki, ekonominin büyümesini ve gelişmesini destekleyen önemli bir dinamiktir. İnovasyon, geleceğin ekonomisini şekillendiren güçlerden biridir.

İş süreçlerinin ve üretim yöntemlerinin daha verimli hale gelmesini sağlar. Daha verimli çalışma, kaynakların daha etkili kullanılmasını ve daha fazla üretkenliği beraberinde getirir. 

İnovasyonun teknolojik gelişmeyi hızlandırmasıyla, daha önce mümkün olmayan yeni iş alanları ve endüstrilerin doğmasına yol açar. Bu da yeni iş fırsatları ve istihdam olanakları oluşturur. Özellikle nitelikli iş gücü gerektiren alanlarda, yeteneklerin etkin bir şekilde kullanılmasına yardımcı olur. 

Tüketicinin değişen taleplerine cevap verir. Yeni ürünler ve hizmetlerin geliştirilmesi ekonomik büyümeyi destekler. Yenilikçi ürünler, talep oluşturur ve yeni pazarlar yaratır. Aynı zamanda Bu da gayri safi yurtiçi hasıla artışına katkı sağlar. 

Küreselleşen bir ekonomide, inovasyon ve rekabet avantajı sağlar. Firmalar, yeni teknolojiler, daha verimli üretim yöntemleriyle ürünlerini daha çekici hale getirip rakiplerine karşı üstünlük sağlayabilir. Bu hem ulusal hem de uluslararası düzeyde rekabet gücünü arttırır, daha fazla ihracat yapma potansiyeli oluşturur. Böylece dış ticaret dengesine olumlu anlamda katkıda bulunur.  

Ancak, inovasyonun ekonomiye katkı sağlaması için teşvik edilmesi ve desteklenmesi gerekmektedir. Yatırımların yapılması, araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin teşvik edilmesi, eğitim ve işgücünün inovasyona odaklanması gibi faktörler bu süreci hızlandırır. İnovasyon, bilimsel araştırmaların ve teknolojik gelişmelerin desteklenmesiyle sağlanır. 

Bu noktada Türkiye inovasyona çeşitli destekler veriyor. Ayrıca on yıldır Türkiye ve yakın coğrafyayı Türkiye İnnovation Week organizasyonunda buluşturuyor.    

Türkiye İnnovation Week bu yıl 23-25 Kasım tarihlerinde Haliç Kongre Merkezinde gerçekleştirilecek. Ülkemizin ve dünyanın önde gelen kurum ve markaları, inovasyonun gücüyle, geleceğe ilham vermek için Türkiye İnnovation Week ile   bir araya gelecek. 

Önceki yıllarda olduğu gibi bu yılda ekonomi, sağlık, eğitim, güvenlik  başta olmak üzere farklı alanlarda bir araya gelen markalar yine inovasyonun sınırlarını zorlayan projelerle dünyaya seslenecektir.   

Son olarak, hayatımızın her alanında inovasyonun etkisini hissediyoruz. Bireyler, işletmeler, hükümetler ve toplumlar, inovasyonu cesaretlendirmeli ve yenilikçi çözümler üretmek için birlikte daha çok çalışmalıyız. 

Unutmayalım ki, inovasyon ekonomik geleceğimizi şekillendiren güçlü bir araçtır.

Yeniliklerde buluşmak dileğiyle…

Bu arada, çok beğendim…

“Gazetecin” yeni ara yüzüyle, okurları için güzel bir inovasyona imza atmış.. Gazetecin’e yakışır profesyonellikte… Hayırlı uğurlu olsun. 
 

Yazarın Diğer Yazıları