Şule Kirişci

Bir Davos Zirvesi daha bitti…

Şule Kirişci

Dünya Ekonomik Forumu (WEF) diğer adıyla Davos Zirvesi bu yıl “parçalanmış dünyada işbirliği “ temasıyla 16-20 Ocak arasında gerçekleşti. Bu yıl zirvede dünyanın karşı karşıya olduğu sorunların üstesinden gelmek için neler yapılabilir sorusuna cevap arandı. Dolayısıyla zirvenin alt başlıkları, iklim değişikliği, enflasyon, gıda güvenliği, açlık, terör ve Rusya-Ukrayna savaşı, enerji gibi birçok konular…

Peki, Davos’ta neler konuşuldu,

Yeşil enerji, iklim değişikliği ve Yenilenebilir enerji

Dijital paralar ve Metaverse

Kuraklığın yol açtığı tatlı su krizi

Rusya-Ukrayna savaşının getirdiği tedarik sıkıntıları

Gerek küresel enflasyon ve gerekse savaşın neden olduğu emtia, enerji ve gıda fiyatlarındaki artış

Avrupa’nın Rus gazına bağımlılığı ve olası tehditler

Ayrıca önemli bir husus olarak zirvedeki iş dünyasının 2023 yılı için ortak görüşü dünyada durgunluk(resesyon) beklentisi.

Davos nerede?

Davos, İsviçre Alplerinin eteğinde, Graubünden kantonunda (İsviçre’nin en büyük ve en doğuda bulunan kantonu) bir kasaba… Kasaba; Davos vadisinde, denizden bin 560 metre yüksekte, Landwasser ırmağı üzerinde yer almakta…

Davos-Platz ve Davos-Dorf isimli iki köyden oluşan dünyaca ünlü kayak merkezi de burada.

DEF (WEF) nedir?

Davos’ta yapılması nedeniyle “Davos Zirvesi” olarak bilinen Dünya Ekonomik Forumu (WEF) ise, merkezi yine İsviçre’nin Cenevre kentinde yer alan, dünyada tanınmış iş insanlarını ve siyasetçileri buluşturan, dünyanın en önemli sorunlarının masaya yatırıldığı konferanslara ev sahipliği yapan uluslararası bir vakıf…

Aynı zamanda sivil toplum hareketi olarak nitelendirebileceğimiz bu forum, 1971 yılında, Cenevre Üniversitesi’nde işletme profesörü olan Klaus Schwab tarafından kurulmuş.

İlk olarak “Avrupa Yönetim Forumu” adıyla kurulup, sonradan “Dünya Ekonomik Forumu” ismini almış. Açılış seremonisine 444 yönetici, Amerikan yönetimi uygulamalarını tanıtmak üzere davet edilmiş. O yıllarda küçük beyin fırtınalarından ibaret olduğu söylenen foruma siyâsî liderlerin ilk davet edilişi ise 1974’te…

Forum, düzenlemiş olduğu konferanslara ek olarak, çeşitli araştırma raporları yayınlamakta ve üyelerinin çeşitli alanlardaki çalışmalarını desteklemekte.

Davos’a kimler katılıyor?

Davos’a öncelikle davet edilmeniz gerekli! Davetli misafirler için organizasyon ücretsiz ve katılımcılar arasında hiyerarşi var. Öyle herkes her toplantıya aklına estiği gibi giremiyor. Farklı renklerde hazırlanan yaka rozetleri, hangi delegenin kimin bulunduğu salona girebileceğini belirliyor. En üst düzey konuklara ise, tüm oturumlara girmeyi mümkün kılan hologramlı beyaz yaka kartları veriliyor.

Zirveye katılımın diğer bir yolu, dolar cinsinden epeyce bir para ödeyerek Dünya Ekonomik Forumu’na üye olmak...

Bu yıl Davos’a Türk iş dünyasından katılım oldu. Rusya, zirveye davet edilmediği gibi Rusya’dan gelenler zirveye alınmadı.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da birçok konu başlığının belirlendiği Dünya Ekonomik Forumu’nda çözüm bekleyen sorunlardan kaçına çözüm bulunur ya da bulunmaz bilemem; Zaten bu zirvede görüşülen sorunları yaratan biz insanoğlu değil miyiz? Önce bozup sonra düzeltmek için toplanıyoruz…

Çevreyi kirletenler, organik gıdaları yok edenler, teknolojik yenilikleri kötüye kullananlar bizler değil miyiz? Doğayı katledip iklimi düzeltmeyi konuşmak ne kadar anlamlı olabilir?

Davos’ta Oxfam tarafından yayınlanan bir çalışmada aşırı zenginlik ile yoksunluğun eş zamanlı olarak arttığı belirtildi. Bu çalışmaya göre pandemi dönemini kapsayan son iki yılda dünyada oluşan servetin üçte ikisini, en zengin yüzde 1’lik kesim alıyor.

Aslına bakarsanız pandemiden sonra ülkeler kendini kurtarma derdine düştü desek yeridir. Gerçekten ülkeler “ortak bir gelecek” düşünüyor mu?” Burada yorum sizlerin…

Her anlamda daha iyi ve yaşanılabilir bir dünya diliyorum…
 

Yazarın Diğer Yazıları