Selami Yalçın

Bugün Günlerden 'Öğretmen'

Selami Yalçın

Öğretmenlik belki de dünyanın en kutsal ve en fedakarlık gerektiren mesleğidir. Peygamberlik mesleğidir nihayetinde. Hiçbir öğretmen sabah evden çıkarken işe gidiyorum demez, okula gidiyorum der. Öğretmenin hayatı okulunda geçer ve öğrencileriyle birlikte hayatı yaşayarak öğrenir. Birlikte güler, birlikte sevinir, birlikte üzülür, birlikte yas tutar. Acaba dünyanın hangi mesleğinde böyle bir ritim vardır.

Öğretmen asal sayıları anlatırken tutumlu olayı, Batıniliği anlatırken uyanık olmayı, enlemleri anlatırken kalın giyinmeyi, Farabi'yi anlatırken erdemi öğretir öğrencilerine. Çoğu zaman "arkadaşlar" diye hitap eder öğrenmen, bu çok hoşuna gider öğrencinin, performansını düşük de versen dokunmaz artık.

Öğrenci öğretmenine sorununu anlatır, ama hiçbir zaman "aramızda kalsın öğretmenim" demez. Bilir ki arasında kalacaktır, çünkü öğretmen güvenilirdir.

Öğrenci için öğretmen modeldir, öğretmen yanlış yapmaz.

Toplumda da saygındır öğretmen. Yer verilir, çay verilir, muhabbet edilir. Hemen başlarlar konuşmaya "Ya hocam benim çocuk çok zeki ama, çalışmıyor kerata" diye. Kesmez öğretmen konuşmayı, dinler sonuna kadar. Ve şunu söyler öğretmen "ilerde düzelir, endişelenmeyin".

Öğretmen çoğu zaman aynı elbiseleri giyer, ama her zaman temizdir elbisesi. Kirli göremezsiniz öğretmeni. Öğretmenin cebinde çok parası yoktur, ama öğle yemeği yiyecek parası olmayan öğrencisine verecek parası vardır her zaman.

Bu ülkenin öğretmenleri böyledir işte. Her yerde çalışır, her koşulda çalışır, çok da parasında değildir işin. Herkes aldığı eşyanın, yediği yemeğin fotoğrafını çekip paylaşırken o öğrencisiyle çektiği fotoğrafı paylaşır. Çünkü okul onun evidir, vatanıdır, her şeyidir.

Böyle bir ruha sahip olan bu ülkenin öğretmenlerini üzmeyin, bu ruhla yetişmiş ve biran önce öğrencilerine kavuşma hayalleriyle başını yastığa koymuş öğretmenleri üzmeyin. Gece gündüz, atanmak için sınava çalışan öğretmenlerin umutlarını bir günde heba etmeyin. Bu ülkenin genç beyinlerine sahip çıkın ki gelecekte çocuklarınız da size sahip çıksın.

​​​​​​​​Selam İle.....

Yazarın Diğer Yazıları