İbrahim Baykut

Cazibe merkezleri programı desteklerinden faydalanmak için acele edin!

İbrahim Baykut

Kahramanmaraş'ın sanayi haritası, depremin yıkıcı etkilerine rağmen yeniden şekilleniyor. Depremin ardından bölgede yapılan yatırımlar ve sağlanan destekler, işletmelerin yeniden ayağa kalkmasını sağlıyor. Kahramanmaraş'ın imalat sektörü, adeta yeniden doğuşun eşiğinde.

Kahramanmaraş, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından desteklenen Cazibe Merkezleri Programı sayesinde ekonomik canlılığını sürdürüyor. Araştırmamızda ortaya çıkan verilere göre, bölgesel yatırım teşvik sistemi ve 6. Teşvik Bölgesi avantajları, yatırımcıları bölgeye çekmeye devam ediyor.

Deprem sonrası hasar gören işletmelere sağlanan destekler, bölgedeki sanayi faaliyetlerinin yeniden canlanmasını sağlıyor. İşletmelerin yeniden yapılanması ve tekrar faaliyete geçmesi için sağlanan uzun vadeli teşvikler, işletme sahiplerine umut veriyor.

İlimizde imalat sanayine yönelik yapılacak yatırımlar Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Cazibe Merkezleri Programı kapsamında desteklenmektedir.

Bölgesel Yatırım Teşvik Sisteminde depremden önce 5. Bölge desteklerinden faydalanan ilimiz, depremden sonra 5 Nisan 2023 tarihli 32154 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 7028 nolu Cumhurbaşkanı Kararı (Cazibe Merkezleri Programı Kapsamında Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar) ile Cazibe Merkezleri Programı kapsamına alınmıştır.

Kahramanmaraş 6. Teşvik Bölgesi teşviklerinden yararlanıyor

Bu program kapsamında ilimiz Merkez ilçeler dahil tüm ilçelerine yapılacak imalat sanayi yatırımları 6. Bölge Teşviklerinden faydalanmaktadır.

Ayrıca deprem nedeni ile hasar gören yatırımların yerine konulması amacı ile yapılacak bina, inşaat, makine, teçhizat gibi yatırımlar bu teşvik kapsamına alınmıştır.

Yerine koyma yatırım teşvik sistemi kapsamında, deprem öncesi mevcut istihdam sayısının; yıkılan işletmelerde yüzde 100’ü, ağır hasarlı işletmelerde yüzde 75’i, orta hasarlı işletmelerde yüzde 50’si, az hasarlı işletmelerde yüzde 25’i, hasarsız işletmelerde yüzde 10’u ilave istihdam kabul edilerek Sigorta Primi Desteği (işveren hissesi ve işçi hissesi dahil) 12 yıl boyunca limitsiz ( OSB dışında 10 yıl) Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından desteklenmektedir.

Deprem nedeni ile hasar gören yatırımların yerine konulması amacı ile yapılacak yatırımlara sağlanan destekler;

Makine ve teçhizatta KDV muafiyeti ve Gümrük vergisi muafiyeti uygulanması, 

Toplam yatırım tutarının %55’i kadar (OSB dışı yüzde 50) Gelir Vergisi indirimi,

Deprem hasarı nedeni ile yerine koyma yatırımlarında ilave istihdamın, yeni yatırımlarda tüm istihdamın Sigorta Primlerinin (işveren hissesi ve işçi hissesi dahil) 12 yıl boyunca limitsiz (OSB dışında 10 yıl) desteklenmesi, faiz veya kar payı desteği gibi destek kalemleri bulunmaktadır. 

Depremde hasar gören sanayi işletmelerine sağlanan destekler ile ilgili bilgi almak için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kahramanmaraş İl Müdürlüğüne veya İl Müdürlüğü tarafından Küçük Sanayi Sitesinde ve Ticaret ve Sanayi Odasında kurulan irtibat ofislerine müracaat edilebilir.
 

Yazarın Diğer Yazıları