Üniversite-sanayi iş birliği için imzalar atıldı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, sektör çalışanları ile üniversite öğrencilerini bir araya getirmeyi hedefleyen Sektör Kampüste Programı kapsamında iş birliği protokolünü imzaladı. Bakan Kacır, 'Millî Teknoloji Hamlemize güç katacak programımızla gençlerimizi blokzincir, yapay zekâ, bulut bilişim, dijital dönüşüm, ileri imalat gibi konularda kendi alanlarının öncü teknoloji firmaları ve sektör profesyonelleri ile buluşturuyoruz.' dedi.

İmzalanan protokolle; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı öncülüğünde, gelişen teknolojilere yönelik ihtiyaç duyulan yetkinlikleri uygulamalı çalışmalarla geliştirmek için iş dünyası ile iç içe bir eğitim modelinin geliştirilmesi, iş dünyasının üniversite içine dahil edilmesi, firma ve üniversitelerin karşılıklı olarak gelişimlerine katkıda bulunulması hedefleniyor.

Merak eden, sorgulayan, araştıran, keşfeden ve çözüm üreten Türk gençliğinin; enerjisi ve üretkenliğiyle Türkiye Yüzyılı’nın mimarları olacağını kaydeden Kacır, “Gençlerimizin önlerindeki engelleri kaldırarak, onlara geleceğin yetkinliklerini kazandırmayı tarihi bir sorumluluk olarak addediyoruz. Araştırma desteklerinden bilim merkezlerine, burslardan festivallere, laboratuvarlardan şenliklere gençlerimizi bilimi ve teknolojiyi daha yakından tanımaya yönlendirecek adımlar atıyoruz.” şeklinde konuştu.

Bakan Kacır, bilim merkezlerine yönelik destekler ile bilim kültürünü yaygınlaştırıldığını kaydederek, “Geleceğin teknoloji yıldızlarını yetiştirmek, gençlerimize gelişen teknoloji yetkinliklerini hızla kazandırmak amacıyla araştırma, geliştirme ve inovasyona liderlik eden firmalarımızla üniversitelerimiz arasında köprüler kurduğumuz “Sektör Kampüste” programını hep birlikte hayata geçiriyoruz. Millî Teknoloji Hamlemize güç katacak programımızla gençlerimizi; blokzincir, yapay zekâ, bulut bilişim, dijital dönüşüm, ileri imalat gibi konularda kendi alanlarının öncü teknoloji firmaları ve sektör profesyonelleri ile buluşturuyoruz.” ifadelerini kullandı.
 
Gençlere; sektör liderlerinden aldıkları derslerle ileri teknolojilerde son trendleri, iyi uygulama örneklerini ve yenilikçi projeleri öğrenme imkânı sunduklarını anlatan Kacır, “Staj imkânları ve iş birliği projeleriyle öğrencilerimizin edindikleri teorik bilgileri, pratik deneyimlerle harmanlamalarına destek oluyoruz. Teknoloji üreten ve teknolojiyi en iyi kullanan firmalarımıza da birikimlerini üniversiteler ve gençlerle paylaşma imkânı sunarak ülkemizin nitelikli insan kaynağını ve beşeri sermayesini güçlendiriyoruz. Bu iş birliğinde üniversitelerimiz de öğrencilerine sundukları eğitim olanaklarını yenilikçi bir modelle zenginleştirmek üzere çok önemli bir inisiyatifi üstleniyorlar.” diye konuştu.

Sektör Kampüste Programı’nın ilk uygulamasını 2022-2023 eğitim-öğretim yılı bahar döneminde uzaktan eğitim portalı üzerinden 20 paydaş üniversite ve alanında uzman 20 paydaş firma ile başlattıklarını anımsatan Kacır, “36 farklı ders içeriğini bin 500’ü aşkın öğrenciyle buluşturduk. İlk dönemde elde ettiğimiz başarı kuşkusuz programın hem üniversiteler hem de firmalar tarafından yoğun ilgi ile karşılaşmasını sağladı.” dedi.

Üniversite-sanayi iş birliğine işaret eden Bakan Kacır, “Geldiğimiz noktada Aselsan, Arçelik, Baykar, Cezeri, TUSAŞ, Turkcell, TÜBİTAK, Türksat gibi alanlarında sektör öncüsü onlarca firma ve kurumun yine 84 üniversiteden on binlerce öğrencinin faydalandığı devasa bir üniversite-sanayi iş birliği platformunun temellerini hep birlikte atabilme noktasına geldik. Bugün Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile imzalayacağımız protokolle; 81 şehrimizde tüm üniversitelerle Sektör Kampüste Programını genişletmek, yapılandırmak ve gençlerimizin teknolojik yetkinliklerini hızla artırmak üzere hayati bir iş birliğine imza atacağız.” şeklinde konuştu.

Kacır, en büyük yatırımı insan kaynağına yapmaya devam edeceklerini belirterek, “İnanıyorum ki, gençlerimiz de Millî Teknoloji Hamlesini en üst düzeyde sahiplenmeye devam edecek. Onların katkılarıyla büyüyen, güçlenen, sınırları aşan, özgüven ve iddia sahibi Türkiye’nin yükselişine şahitlik edeceğiz. Nuri Demirağların, Vecihi Hürkuşların, Şakir Zümrelerin, Nuri Killigillerin hayallerini, ideallerini gençlerimizle birlikte gerçeğe dönüştüreceğiz.” diye konuştu.

Bakmadan Geçme