• Haberler
  • Ekonomi
  • TİM Başkanı Gültepe, büyüme rakamlarını değerlendirdi

TİM Başkanı Gültepe, büyüme rakamlarını değerlendirdi

Türkiye ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 5.2'lik beklentiyi aşarak yüzde 5.9 büyüdü. Kesintisiz büyüme 13'üncü çeyreğe taşınırken Türkiye, hem OECD hem de G20 ülkeleri içinde en hızlı büyüyen ekonomi oldu. Büyüme rakamlarını değerlendiren TİM Başkanı Mustafa Gültepe, 'Türkiye, üretim ve ihracat öncülüğünde büyümeye aralıksız şekilde devam edecek' dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılı üçüncü çeyrek gayrisafi yurt içi hasıla verilerini açıkladı. Verilere göre Türkiye ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,9 büyüme kaydetti. Kesintisiz büyüme 13'üncü çeyreğe taşınırken Türkiye, hem OECD hem de G20 ülkeleri içinde en hızlı büyüyen ekonomi oldu. İhracatın büyümeye katkısı 0,3 puan olurken, mal ve hizmet ihracatı, 2023 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1,1 arttı.

Büyümede üretim ve ihracatın yeri her zaman kritik

Verileri değerlendiren TİM Başkanı Mustafa Gültepe, büyümede üretim ve ihracatın yerinin her zaman kritik olduğuna dikkati çekti.

2023 yılının küresel ticarette bir “soluklanma yılı” olarak öne çıktığını ifade eden Gültepe, devamında şu açıklamalarda bulundu: “Buradan, tabir-i caizse kondisyonu yüksek ülkeler ipi göğüsleyerek çıkacak. Yani üretim altyapısıyla, yeni yatırımlarla, Ar-Ge ve inovasyon faaliyetleriyle fark yaratan ülkelerden bahsediyorum. Türkiye de bu ülkelerden biri. Önemli ihracat pazarlarımızda kritik oranda talep daralmaları göze çarpıyor. Buna rağmen yıl sonu ihracat hedefimize doğru emin adımlarla ilerliyoruz. Dünya Ticaret Örgütü 2023 yılı küresel mal ticareti tahminini %1,7'den %0,8'e çekmiş durumda. 2024 yılı için ise mal ticareti tarafından iyimser bir tablo var. İhracatın büyüme rakamlarımıza desteğinin daha da artacağı dönemleri inşallah 2024'de yaşayacağız. “Türkiye İhracatla Yükselecek” derken kast ettiğimiz pek çok başlık var. Büyüme de bu başlıklardan bir tanesi ve belki de en önemlisi. Türkiye, üretim ve ihracat öncülüğünde büyümeye aralıksız şekilde devam edecek.”
 

Bakmadan Geçme