Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından yerel kalkınmaya destek

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Edirne'de Trakya Kalkınma Ajansı eliyle tarımdan turizme, sanayiden sosyal içermeye kadar yerel kalkınmayı destekleyecek ve Edirne ekonomisine katkı sağlayacak 17 projenin açılışını yaptı. Trakya Kalkınma Ajansı'nın 341 kalkınma projesine 533 milyon lira destek verdiğini belirten Bakan Kacır, 'Türkiye Yüzyılı'nda Edirne'mizi gerçekleştirdiğimiz projelerle ihya etmeye devam edeceğiz.' dedi.

Bakan Kacır, Edirne’de Trakya Kalkınma Ajansı’nın desteklediği projelerin açılışını yaptı. Anadolu’yu Avrupa’ya bağlayan, kadim tarihiyle nice medeniyetlere ev sahipliği yapan Edirne’ye yeni eserler kazandırdıklarını belirten Kacır, şunları söyledi: 

Edirne’mizin nitelikli ve çok yönlü kalkınmasını destekleyecek 17 projenin; şehrimize, ülkemize hayırlı, uğurlu olmasını temenni ediyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, onun tasavvur ettiği büyük ve güçlü Türkiye’yi inşa etme yolunda emin adımlarla ilerliyoruz. Büyüme ve kalkınma yolundaki mücadelemizde önümüze çıkartılan nice engellere, kurulan nice tuzaklara, oynanan nice oyunlara rağmen ülkemize asırlık demokratik haklar ve kalkınma atılımları kazandırdık.

Ülkemizi, muasır medeniyetler seviyesinin de üzerine taşıyacak yatırımlara imza attık. Cumhuriyetimizin ikinci asrında, Türkiye Yüzyılı’nda daha gelişmiş, refah seviyesi yükselmiş marka şehirler için durmadan, duraksamadan çalışmaya devam ediyoruz. Bu vizyon doğrultusunda Edirne’mizin de sanayisini, üretimini, istihdamını, kalkınmasını desteklemeye devam edeceğiz.

Edirne’de gerçekleşecek toplam yatırım tutarı 24 milyar liraya yaklaşan 346 yeni ya da ilave yatırım için teşvik belgesi düzenledik. 8 bin 700’den fazla nitelikli istihdamın önünü açtık.  22 yıl önce Edirne’de sadece 1 organize sanayi bölgesi (OSB) varken, 237 milyon lira Bakanlık desteğiyle biz bu sayıyı 4’e çıkardık. Organize sanayi bölgelerimizde bin 400’ten fazla vatandaşımızın istihdamını sağladık.

Organize sanayi bölgelerimizdeki tüm parsellerin üretime geçmesiyle istihdam 9 bine yükselecek, Edirne’mize sanayi kenti kimliği de kazandıracağız. Şehirlerimizde kalkınmanın başat aktörü, ekonominin sac ayağı KOBİ’lerimize can suyu olmaya devam ediyoruz. Şehrimizde son 22 yılda ise 6 bin 400’den fazla KOBİ’mize 644 milyon liranın üzerinde KOSGEB destek ödemesi gerçekleştirdik.

Şehrimizde teknoloji girişimciliğini desteklemek üzere 1 teknopark kurduk. Teknoparkta faaliyet gösteren firmalara 1 milyar liradan fazla destek sağladık. TÜBİTAK burs ve destek programları kapsamında 142 projeye ve 280 bilim insanına 323 milyon lira destek verdik.

Diğer yandan Edirne’mizin eşsiz tatlarını, lezzetlerini DE unutmadık. Badem ezmesinden tava ciğerine, Meriç yer fıstığından İpsala pirincine Edirne’mizin 11 meşhur yöresel lezzetini coğrafi işaretle tescilledik. Hem üreticilerimizi hem tüketicilerimizi hem de kültürümüzü koruma altına aldık.  

Trakya Kalkınma Ajansı’mız eliyle kamu kurumlarımızın, mahalli idarelerimizin, üniversitelerimizin, özel sektörümüzün ve sivil toplum kuruluşlarımızın 341 kalkınma projesine 533 milyon lira destek olduk. Bugün de Trakya Kalkınma Ajansımız eliyle Edirne’mizde, gençlerimize, kadınlarımıza, çocuklarımıza, çiftçilerimize, sanayicimize ve dezavantajlı vatandaşlarımıza yönelik projelerin açılışını gerçekleştiriyoruz.

Tarımdan turizme, sanayiden sosyal içermeye kadar yerel kalkınmayı destekleyecek, şehrimizin ekonomisine katkı sağlayacak 17 projeyi Edirne’mize kazandırıyoruz. Bu projelerin bazılarından kısaca bahsetmek isterim. “Kadının Emeği Evinin Ekmeği” projesiyle kadınlarımızın ürettiği el emeği göz nuru ürünlerin markalaşması, pazarlanması ve satışını destekliyoruz.  Bu projemizle kadın istihdamını da artırıyoruz.

Keşan Belediye’mizle gerçekleştirdiğimiz “Yıl Boyu Üretim ve İstihdam ile Okula Giden Mutlu Çocuklar” projesiyle sezonluk tarım işçisi ailelerimize 12 ay iş olanağı sunuyoruz. “Gastro-Akademi ile Gelecek Mutfakta” projesiyle hizmet sektörümüzün ihtiyaç duyduğu nitelikli eleman ihtiyacını karşılamak için istihdam garantili eğitimler veriyoruz. 

Engelsiz Yaşam Merkezi Projemizle vatandaşların atölyeler ve eğitimler aracılığı ile sosyal hayata ve üretime katılmalarını destekliyoruz. Türkiye Yüzyılı’nda Edirne’mizi gerçekleştirdiğimiz projelerle ihya etmeye devam edeceğiz. Edirne için, Edirneliler için yeni hedefler koymaya, projeler üretmeye devam edeceğiz. Serhat şehri olmak demek, öncü olmak demektir. Edirne’yi kültürde, turizmde, sanayide ve eğitimde öncü şehirlerimiz arasına katacağız.

Bakan Kacır, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Sosyal Gelişmeyi Destekleme Projesi (SOGEP) kapsamında, Trakya Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle faaliyetlerini sürdüren “Gastro-Akademi Eğitim Mutfağı’nda kolları sıvadı, Ramazan pidesi hazırladı.
 

Bakmadan Geçme