• Haberler
  • Ekonomi
  • Çiftçilerin merakla beklediği fiyatları, TMO duyurdu

Çiftçilerin merakla beklediği fiyatları, TMO duyurdu

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), 2024 dönemi buğday ve arpa alım fiyatlarını duyurdu. Buğday hasadı, Mayıs ayı başında Adana ve Şanlıurfa'da başlarken, şu anda Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri ile Kıyı Ege'de yoğun olarak devam ediyor. Ülke genelinde hasat oranı yaklaşık yüzde 5 seviyelerinde.

Piyasaları yakından izleyen TMO, hasatını yapan üreticilere depolama imkanı sağlamak amacıyla 14 Mayıs 2024’ten itibaren taahhütname karşılığı hububat alımlarına başladı. Bakanlık tarafından alınan kararlar ve TMO alım fiyatları, 6 Haziran 2024 tarihinde açıklandı.

TMO alım noktaları ve randevu sistemi

TMO, Türkiye genelinde 600’ün üzerinde alım noktasında faaliyet gösterecek. TMO ile protokol imzalayan lisanslı depoculuk şirketleri aracılığıyla üreticiler, ürünlerini Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) olarak TMO’ya satabilecekler. Üreticilerin iş yerleri önünde uzun süre beklememeleri için randevulu alım sistemi, tüm alım noktalarında uygulanmaya devam edecek. Üreticiler, randevularını https://randevu.tmo.gov.tr/ adresinden veya e-Devlet üzerinden alabilecekler.

Ödemeler ve destekler

TMO, iş yerlerinde haftanın 6 günü alım yapacak. Ürün bedeli ödemeleri, teslimattan sonraki 45 gün içerisinde üreticilerin banka hesaplarına aktarılacak. Lisanslı depolara ürün teslim eden üreticilere ise çeşitli destekler sağlanacak. Bakanlık tarafından 2024 yılı için belirlenen fark ödemesi desteği, buğday için 1.750 TL/Ton, arpa için ise 750 TL/Ton olacak.

Alım fiyatları

2024 dönemi için belirlenen TMO alım fiyatları şöyle:

Makarnalık Buğdaylar    
1. Grup    10.500
2. Grup    10.000
3. Grup    9.500
Düşük Vasıflı    8.750
Ekmeklik Buğdaylar    
1. Grup    9.750
2. Grup    9.250
3. Grup    8.750
Düşük Vasıflı    8.000
Arpa    
1. Grup    7.300
2. Grup    7.250

Üreticilerin dikkat etmesi gereken hususlar

TMO’ya ürün teslim edecek üreticiler, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) bilgilerini güncellemeli, randevu almalı ve ürünlerini randevu aldıkları gün teslim etmelidirler. Ayrıca, anlaşmalı bankalardan alınacak banka kartı veya hesap numaraları ile alım noktalarına gelmeleri gerekmektedir. Lisanslı depolara ürün teslim edecek üreticilerin, bankadan ELÜS işlem emrine izin veren yatırım hesabı açmaları ve Türkiye Ürün İhtisas Borsası’na (TÜRİB) üye olmaları zorunludur.

Üreticiler, TMO işlemleri ile ilgili detaylı bilgiyi TMO internet sitesinden (www.tmo.gov.tr), TMO iş yerlerinden ve Alo Ürün Hattı’ndan (312 416 34 10) alabilecekler.
 

Bakmadan Geçme