• Haberler
  • Gündem
  • Zeray Apartmanı'nın depremde yıkılmasına ilişkin davada 7 sanığa hapis cezası

Zeray Apartmanı'nın depremde yıkılmasına ilişkin davada 7 sanığa hapis cezası

Adana'da 6 Şubat 2023'teki depremde 56 kişinin öldüğü Zeray Apartmanı'nın bir blokunun yıkılmasına ilişkin davada 11 sanıktan 7'si 7 yıl 6 ay ila 22 yıl 6 ay arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı, 4'ü beraat etti.

Adana 10. Ağır Ceza Mahkemesince görülen duruşmaya, tutuklu sanık binayı inşa eden kooperatifin kurucularından ve ikinci başkanı Ali Şevik, cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi ile bağlandı.

Tutuksuz sanıklar inşaat mühendisi Mustafa Çampınarı ve 8 eski kamu görevlisi ile avukatlar da mahkeme salonunda hazır bulundu. Tutuksuz sanık mimar Ayça Katlav ise duruşmaya katılmadı.

Cumhuriyet savcısı, esas hakkındaki mütalaasında, 11 sanığın "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 22 yıl 6'şar aya kadar hapisle cezalandırılması yönünde görüş sundu.

Sanıklardan Şevik, savunmasında, müteahhit olmadığını belirterek, "Benim asıl mesleğim çiftçiliktir. Kooperatifin evrak işlerini takip ettim ve işlerin seyrinden kooperatif üyelerini bilgilendirdim. İnşaatın yapımı sırasında görevim işçilerin çalışıp çalışmadığını kontrol etmekti." ifadelerini kullandı.

Zeray Apartmanı'nın A ve B bloklarının yapımında aynı kalitede malzemelerin kullanıldığını iddia eden Şevik, şu beyanda bulundu: "B blokun depremde yıkılmasının asıl sebebi sonradan yapılan müdahaleler ve yoğun tadilatlardır. Bazı katlarda oda, mutfak ve salon yerleri değiştirilmiştir. Kolonlar zarar görmüş ve binadan moloz taşınmıştır. Zemin katta kolon kesilmiş, zemini su basmıştır. Bina yönetimi bu usulsüz işlemlerin hiçbirine müdahale etmemiştir. Depremden bir gün sonra polis merkezine giderek telefonumu bildirdim. 35 aydır suçsuz yere tutukluyum. Tahliyemi ve beraatimi talep ediyorum."

Erdoğan ise 1990-2001 yıllarında Seyhan Belediyesinde imar müdürü olarak görev yaptığını belirterek, binaların yapı denetiminden kendi biriminin sorumlu olmadığını savundu.

Diğer sanıklar da binanın yıkılmasında kusurlarının olmadığını öne sürdü.

11 sanıktan 7'sine hapis cezası

Avukatları da dinleyen mahkeme heyeti, "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan Şevik, Çampınarı, inşaat mühendisi Hüseyin Özü ve mimar Ayça Katlav'ı 22 yıl 6'şar ay, dönemin Seyhan Belediyesi İmar Müdürleri Alim Erdoğan, Fevzi Fikret Ünal ve Sevda Örün'ü 7 yıl 6'şar ay hapse çarptırdı.

Heyet, büro personeli Abdullah Sancar, elektrik mühendisi Halil Yılmaz, makine mühendisi Ali Can Altınkılıç ve iskan komisyonu üyesi Mustafa Can Eren'in ise beraatine hükmetti.

Hükümle birlikte Özü ve Çampınarı'nın tutuklanmasına, duruşmaya gelmeyen Katlav hakkında "tutuklanmak üzere yakalama emri" çıkarılmasına, Erdoğan, Ünal ve Örün hakkında yurt dışına çıkış yasağı konulmasına, diğer sanıkların ise mevcut hallerinin devamına karar verildi.

Dava süreci

Adana'da, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'teki depremde yıkılan Zeray Apartmanı'nın bir blokunda 56 kişi hayatını kaybetmiş, apartmanı inşa eden kooperatifin kurucularından Ali Şevik 16 Şubat 2023'te tutuklanmıştı. Fenni mesul inşaat mühendisi Mustafa Çampınarı hakkında adli kontrol tedbiri uygulanmıştı.

Binanın yıkılmasıyla ilgili dönemin Seyhan Belediyesi İmar Müdürleri Alim Erdoğan, Fevzi Fikret Ünal ve Sevda Örün ile eski belediye çalışanı inşaat mühendisi Hüseyin Özü, büro personeli Abdullah Sancar, mimar Ayça Katlav, elektrik mühendisi Halil Yılmaz, makine mühendisi Ali Can Altınkılıç, iskan komisyonu üyesi Mustafa Can Eren hakkında açılan dava, ana dosyayla birleştirilmişti.
 

Bakmadan Geçme

Gazetecin - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!