• Haberler
  • Kültür
  • Türkiye, kültür varlığı kaçakçılığıyla mücadelede tarihi bir eşiği aştı

Türkiye, kültür varlığı kaçakçılığıyla mücadelede tarihi bir eşiği aştı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye'nin kültür varlığı kaçakçılığıyla mücadelesinde elde edilen somut sonuçları kamuoyuyla paylaştı. Ersoy, yurt dışına yasa dışı yollarla çıkarılan kültür varlıklarının bilimsel, hukuki ve diplomatik yöntemlerle tek tek tespit edilerek ait oldukları topraklara geri kazandırıldığını vurguladı.

Bakan Ersoy’un açıklamasına göre, özellikle son yıllarda hız kazanan çalışmalar dikkat çekici bir tablo ortaya koydu. 2018–2025 döneminde 9 bin 133 eser Türkiye’ye iade edilirken, 2002–2025 yılları arasında ülkeye kazandırılan eser sayısı 13 bin 448’e ulaştı.

Bugüne kadar Türkiye’ye geri getirilen kültür varlıklarının toplam sayısı ise 26 bin 767 olarak kayıtlara geçti.

Yapılan çalışmalarla ilgili paylaşım yapan Bakan Ersoy, “Kültür varlığı kaçakçılığıyla mücadelede kararlılıkla yol alıyoruz. Yurt dışına yasa dışı yollarla çıkarılan kültür varlıklarımızı; bilimsel, hukuki ve diplomatik çalışmalarla tek tek tespit ediyor, ait oldukları topraklara kazandırıyoruz.

Son yıllarda bu alandaki çalışmalarımız somut sonuçlara dönüştü. 2018–2025 döneminde 9.133 eser ülkemize iade edildi. 2002–2025 yılları arasında iade edilen eser sayısı 13.448’e ulaştı. Bugüne kadar Türkiye’ye kazandırılan toplam eser sayısı ise 26.767 oldu.

Her bir iade; tarihimize, hafızamıza ve kültürel egemenliğimize sahip çıkmanın açık bir göstergesidir. Bu mücadeleyi aynı kararlılıkla sürdüreceğiz.” İfadelerine yer verdi.
 

Bakmadan Geçme

Gazetecin - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!