• Haberler
  • Ekonomi
  • Ticaret Bakanı Bolat, 'Tüm zamanların en yüksek Ocak ayı ihracatına ulaştık'

Ticaret Bakanı Bolat, 'Tüm zamanların en yüksek Ocak ayı ihracatına ulaştık'

2024 yılının ilk Dış Ticaret Verileri toplantısı gerçekleştirildi. En çok ihracat yapan sektörler sıralamasında otomotiv, 2 milyar 780 milyon dolarla ilk sıradaki yerini korudu. Otomotivi 2,3 milyar dolarla kimyevi maddeler, 1,4 milyar dolarla hazır giyim ve konfeksiyon izledi.

Malatya’da düzenlenen Dış Ticaret Verileri toplantısı Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe ve davetliler katıldı.

Ticaret Bakanı Bolat, konuşmasında: “2024 yılının ilk Dış Ticaret Verileri Toplantısını Malatya’da gerçekleştirdik. Kaynaklarımızı etkin, verimli ve katma değerli alanlara yönlendirerek, hem ihracatımızı artıracak hem de ekonomik büyümemize devam edeceğiz. Yeni yılın ilk ayında ihracatımız ekonominin lokomotifi olmaya devam ediyor.

2024 yılı Ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre ihracat yüzde 3,6 oranında artış göstererek 20 milyar 28 milyon dolara ulaştı. Bu rakam tüm zamanların en yüksek Ocak ayı ihracat rakamı olarak tarihe geçti. 

Bununla birlikte ithalatımız geçen yılın Ocak ayına göre yüzde 22,0 oranında azalış göstermiş ve ihracatın ithalatı karşılama oranı 18,9 puan artarak yüzde 76,4 olarak gerçekleşmiştir.

Geçtiğimiz yıl yaşadığımız deprem felaketinin ardından hükümetimiz yeniden yapılanma ve afetlere dayanıklı konut inşa etme çalışmalarına vakit kaybetmeden başlamıştır. Bu süreçte, deprem bölgelerindeki yeniden inşa faaliyetlerinin yanı sıra, Malatya başta olmak üzere etkilenen tüm şehirlerimizde ekonomik ve ticari yapının güçlendirilmesi için çeşitli destekler sağlanmıştır.

Küresel ekonomik dalgalanmalar ve pandemi gibi zorluklara rağmen Türkiye'nin ihracat performansının artarak devam ettiğini ve dış ticaret açığımızın azalma eğiliminde olduğunu görmekteyiz. Bu başarı, ülkemizin ekonomik direncini ve küresel pazardaki konumunu güçlendiriyor.

İhracatımızın ve dış ticaret dengemizin olumlu yönde ilerlemesi, ülkemiz ekonomisinin büyüme potansiyelini artırmakta ve cari işlemler açığımızın azaltılmasına katkı sağlamaktadır. Hükümet olarak, ticaret ve ekonomiyi daha da güçlendirme, kaynaklarımızı etkin ve verimli kullanma ve ülkemizi yatırımlar için cazibe merkezi haline getirme çalışmalarımıza devam edeceğiz.

İnovasyon-yatırım-üretim-ihracat-istihdam-adil bölüşüm önümüzdeki dönemde temel önceliklerimiz olurken, şehirlerimizin büyümesi, kalkınması ekonomik refaha toplumsal olarak ulaşması Ticaret Bakanlığı olarak öncelikli hedefimiz olacaktır. 

Hem Hükümet olarak hem Ticaret Bakanlığı olarak bu ilkeler çerçevesinde Malatya'mıza desteğimiz her zaman devam edecek ve en önemli ticaret şehirlerimizden birisi olacaktır. Bu vesile ile açıkladığımız 2024 yılı Ocak ayı dış ticaret rakamlarımız ülkemize hayırlı olsun.” İfadelerini kullandı.

2024 Yılı Ocak Ayı Dış Ticaret Verileri şöyle:

2024 yılı Ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre, ihracat, yüzde 3,6 oranında artarak 20 milyar 28 milyon dolar, İthalat, yüzde 22,0 oranında azalarak 26 milyar 201 milyon dolar, dış ticaret hacmi, yüzde 12,7 oranında azalarak 46 milyar 229 milyon dolar olarak gerçekleşti.
 
2024 yılı Ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre, ihracatın ithalatı karşılama oranı 18,9 puan artarak  yüzde 76,4 olarak gerçekleşti.

Enerji verileri hariç tutulduğunda, ihracatın ithalatı karşılama oranı 21,5 puan artarak  yüzde 94,8 olarak gerçekleşti.

Enerji ve altın verileri hariç tutulduğunda ise, ihracatın ithalatı karşılama oranı 9,0 puan artarak yüzde 99,8 olarak gerçekleşti.
 

Bakmadan Geçme