TBMM'de konuşan Şahin, 'Tribünde oturarak ulusal çıkarlar korunamaz'

Türk askerinin Libya'daki görev süresini 2 Ocak 2024'ten itibaren 24 ay uzatan Cumhurbaşkanlığı tezkeresi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Tezkere üzerinde söz alan AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Şahin, 'Türkiye, Doğu Akdeniz'de, Kuzey Afrika'da oyun değiştirici bir işe imza attı' dedi.

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Şahin, Libya konusundaki ilk tezkerenin 2020'de kabul edildiğini, 21 Haziran 2022'den itibaren ise 18 ay uzatıldığını hatırlattı.

Libya'daki Ulusal Mutabakat Hükümeti ile Türkiye arasında deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına ilişkin mutabakat muhtırası ile güvenlik ve askeri iş birliği mutabakat muhtırasının imzalandığını aktaran Şahin, siyasi türbülansın yoğun olduğu yerlerde tribünde oturarak ulusal çıkarların korunamayacağını vurguladı.

Şahin, hem masada hem de sahada olunması gerektiğinin altını çizerek, "Davet edildiğiniz masada size yer ayrılmamışsa bilin ki yeriniz menüdedir. Menüde olmamak için masada, masada olmak için de sahada olmak gerekir. Türkiye'nin yıllardır yaptığı da budur." dedi.

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de dışlanmak, Antalya sahillerine hapsedilmek, Doğu Akdeniz'deki hidrokarbon yataklarından uzak tutulmak, bir Avrupa ülkesinin üniversitesine hazırlatılan haritaya mahkum edilmek istendiğini anlatan Şahin, bu nedenlerle tezkereye "evet" dediklerini ifade etti.

"Türkiye, Akdeniz'le ilgilenmesin" diye terör örgütlerinin desteklendiğinin altını çizen Şahin, üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye'nin münhasır ekonomik bölgesi olmasın yaklaşımıyla hareket edildiğini kaydetti.

AK Parti'li Şahin, Türkiye'nin Akdeniz'den ve Kuzey Afrika'dan dışlanması istendiğini, Akdeniz’de Türkiye karşıtı ve Türkiye’nin içinde olmadığı oluşumlar, yapılar ve forumlar oluşturulmaya çalışıldığını dile getirerek, şöyle devam etti: "Türkiye içeriden ve dışarıdan karşı çıkışlara rağmen Libya'daki Ulusal Mutabakat Hükümeti ile Doğu Akdeniz'de, Kuzey Afrika'da oyun değiştirici bir işe imza attı. Deniz yetki alanlarının sınırlandırılması konusundaki mutabakat muhtırası, güvenlik ve askeri iş birliği anlaşması Akdeniz'de Türkiye aleyhine oynanan oyunun bozulduğu yerdir."

Bir savaş tezkeresi değil

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de Türkiye karşıtı oluşumları akamete uğrattığına işaret eden Şahin, Doğu Akdeniz'deki hakları korumak için Türkiye'nin, ne gerekiyorsa onu yapmaktan geri durmayacağını dosta da düşmana da gösterdiğini belirtti.

Mehmet Şahin, Mavi Vatan'dan asla taviz verilmeyeceğini belirterek, "Sağlam bir irade koymak her babayiğidin harcı değildir. Sağlam irade Tayyip Erdoğan'dadır, Devlet Bahçeli'dedir. Birilerinin dediği gibi bu, bir savaş tezkeresi değil. Türkiye, sadece Libya konusunda değil, hiçbir zaman savaş tezkeresiyle uğraşmaz. Türkler, barış tezkeresiyle uğraşır. Libya'da hem bölgede barışın ve istikrarın sağlanması için bu tezkere çıkarılmıştır." diye konuştu.

Görüşmelerin ardından TSK'nın Libya'daki görev süresinin 2 Ocak 2024 tarihinden itibaren 24 ay uzatılmasına yönelik Cumhurbaşkanlığı tezkeresi, kabul edildi.

Bakmadan Geçme