Talep koşulları, Şubat'ta istikrarını korudu

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe, '2024 yılının geneli için talep koşullarında iyileşme bekliyoruz. Ancak riskler konusunda tahmini daha zor bir tablo ile karşı karşıyayız' dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), önemli pazarlarda talebi yaratan koşulları ve riskleri İhracat Pazar Monitörü'nden (İPM) takip etmeye devam ediyor. 

İkinci sayısı yayımlanan İPM'ye göre şubat ayında İhracat Talep Endeksi ve Pazar Dayanıklılık Endeksi'nde düşüş kaydedildi.  

TİM Başkanı Mustafa Gültepe yaptığı açıklamada, Türkiye ekonomisinin itici gücü olan ihracatta, 375 milyar dolarlık 2028 hedefine ulaşabilmek için pazarlardaki gelişmeleri anlık olarak takip etmek gerektiğini vurguladı.

İkincisi yayımlanan TİM-İPM ile pazarlardaki talep koşullarını ve siyasi-iktisadi risk konjonktürünü kolayca izleyebildiklerini belirten Gültepe, şunları söyledi: “TİM-İPM içinde İhracat Talep Endeksi ve Pazar Dayanıklılık Endeksi yer alıyor. İhracat Talep Endeksi ile pazarlarımızdaki talebin hem genel durumunu hem de sektör ve ülke özelindeki tabloyu görebiliyoruz. Pazar Dayanıklılık Endeksi ile de pazarlarımızda risklerin genel durumunun yanında sektör ve ülke bazında gidişatı takip ediyoruz. İhracatçılarımızın daha ilkinde İPM'ye gösterdikleri büyük ilgi önemli bir boşluğu doldurduğumuzu gösteriyor. İPM içinde yer alan İhracat Talep Endeksi şubat'ta, ocak ayına göre yüzde 0,9 düşüşle 100,1 puan oldu. Yani yüzde 0,9 puanlık düşüşe rağmen talep koşullarının şubat ayında istikrarını koruduğunu söyleyebiliriz. TİM Pazar Dayanıklılık Endeksi ise 99,4 puana gerileyerek referans değerin altında kaldı. Bu sonucun genişleyici para politikası adımlarının gecikmesi ve enflasyonun baskılanamamasından kaynaklandığını değerlendiriyoruz. 2024 yılının geneli için talep koşullarında iyileşme bekliyoruz. Ancak riskler konusunda tahmini daha zor bir tablo ile karşı karşıyayız.”  
 

Bakmadan Geçme