• Haberler
  • Asayiş
  • Plakasız araç kullananlara ve sahte plaka takana rekor cezalar!

Plakasız araç kullananlara ve sahte plaka takana rekor cezalar!

Trafik güvenliğini sağlamak ve yasa dışı uygulamaların önüne geçmek amacıyla plaka uygulamalarına ilişkin denetimler sıkılaştırılıyor. AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan, trafik cezalarının artırılmasına yönelik düzenlemeleri de içeren Karayolları Trafik Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifine göre, plakasız araç kullananlar, sahte plaka takanlar ve plakasıyla oynayan sürücüler ciddi yaptırımlarla karşı karşıya kalacak.

Kahramanmaraş, 25 Mayıs 2025 -

Araçlarında yönetmelikte belirtilen niteliklere uygun plaka takmayan veya öngörülen sayıda plaka bulundurmayan sürücülere 4 bin lira idari para cezası kesilecek. Bu araçlar, plaka eksiklikleri giderilene kadar trafikten menedilecek.

Plaka üzerinde oynama: 140 bin lira ceza ve 30 günlük men

Plakanın okunmasını zorlaştıracak ya da farklı algılanmasına yol açacak herhangi bir değişiklik yapanlara ise 140 bin lira ceza verilecek. Bu araçlar da 30 gün boyunca trafiğe çıkamayacak.

Bu suçu bir yıl içinde ikinci kez işleyen sürücülere ise her seferinde 280 bin lira ceza uygulanacak ve araç 60 gün trafikten menedilecek.

Plakasız araç kullanımı: ehliyete el konuluyor

Tescilli bir aracı plakasız şekilde kullanan sürücüler 46 bin lira ceza ödeyecek, ehliyetlerine 30 gün süreyle el konulacak ve araç yine 30 gün trafikten menedilecek. Aynı ihlalin bir yıl içinde tekrarlanması durumunda ceza 140 bin liraya, ehliyetsiz kalma süresi ise 60 güne çıkacak.

Sahte plaka kullanımı artık suç!

Başkasına ait ya da geçersiz plaka kullananlara da ağır yaptırımlar uygulanacak. Bu tür sahte plakaları kullananlara 140 bin lira ceza verilecek, ehliyetleri 30 gün süreyle alınacak ve araç 30 gün boyunca trafikten men edilecek. İhlalin tekrarı durumunda ceza 280 bin liraya çıkacak, sürücü belgesi 60 gün süreyle geri alınacak.

Ayrıca bu kişiler, Türk Ceza Kanunu kapsamında "resmi belgede sahtecilik" suçundan yargılanacak.

Geçici plakada usulsüzlük: 46 bin lira ceza

Geçici tescil belgesi ya da plakasını usulsüz kullanan sürücüler de 46 bin lira ceza ödeyecek. Belgeler iptal edilirken, araçlar 30 gün süreyle trafikten menedilecek. Bu suçu bir yıl içinde ikinci kez işleyenlere 140 bin lira ceza ve 60 gün trafikten men cezası uygulanacak.

Araç sahiplerine sorumluluk uyarısı

Yeni düzenlemeyle birlikte, araç sahipleri de sorumluluktan kaçamayacak. Araç sahibi, sürücü kendisi olmasa bile, plakanın yönetmeliklere uygun takıldığından ve kurallara uygun kullanıldığından sorumlu olacak.

Sürücü belgesi geri alma ve iade işlemleri ise yalnızca yetkili görevliler tarafından yapılabilecek. Ehliyetin geri alınmasının ardından, cezanın tamamı ödenmeden belge iadesi yapılmayacak.
 

Bakmadan Geçme

Gazetecin - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!