• Haberler
  • Yaşam
  • Kira uyuşmazlıklarında arabuluculukta ilk günden anlaşanlar oldu

Kira uyuşmazlıklarında arabuluculukta ilk günden anlaşanlar oldu

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 'Kira uyuşmazlıklarından kaynaklı 7 bin 651 başvuru yapılmış. 10 gün boyunca uzlaşma örnekleri bize geliyor. İlk gün bile uzlaşanlar, anlaşanlar oldu.' dedi.

Bakan Tunç, ATO Congresium'da Ankara 2 Nolu Barosu'nun düzenlediği "Arabuluculukta Güncel Alanlar Sempozyumu"nun kapanışında yaptığı konuşmada, devletin 3 temel sütunu olduğunu, yargının bu sütunlardan biri olup eksikliği durumunda bir hukuk devletinden söz edilemeyeceğini belirtti.

4 milyon 667 bin 454 dosya arabulucuya gitmiş

Hukukta arabuluculukla ilgili uygulamanın 2013'te başladığını anımsatan Tunç, sürecin 2018'e kadar ihtiyari olarak sürdüğünü, 2018'de iş hukukunda zorunlu arabuluculuk olarak devam ettiğini, daha sonra tüketici mahkemeleri ve ticari davalarda zorunlu arabuluculuğun sisteme girdiğini belirtti.

Tunç, "2013'ten bu yana 4 milyon 667 bin 454 dosya arabulucuya gitmiş. Bu dosyalardan 3 milyon 37 bin 865'i anlaşmayla sonuçlanmış. Oran yüzde 70. İhtiyari arabuluculukla zorunluyu ayırmak gerekir. İhtiyari arabuluculukta taraflar anlaşmaya daha yakın, orada başarı oranı yüzde 99'a varıyor ama zorunlu arabuluculukta yüzde 49. Bu bile önemli bir rakam." diye konuştu.

Yaklaşık 3 milyon dosyanın yargıya intikal etmeden arabulucuda sonuçlandırılmasının önemli olduğunu vurgulayan Tunç, böylece 600 mahkemenin 10 yılda yapacağı işi arabulucuların çözdüğünü aktardı.

Arabuluculuğa en yatkın toplum biziz

Bakan Tunç, kiracı ve ev sahipleri anlaşmazlıklarında 1 Eylül itibarıyla arabuluculuk döneminin başladığını hatırlatarak, "Kira davaları, ortaklığın giderilmesi, komşuluk hukuku, kat mülkiyeti... Burada taraflar birbirine çok yakın, komşular bunlar, yani kiracı ve kiralayan aynı sitede, binada oturabiliyorlar." dedi.

Dolayısıyla bu kişilerin birbirleriyle hasım olmasının toplumsal barışı da bozduğunu ifade eden Tunç, bu durumun arabuluculuk yoluyla bir nebze giderilebileceğini belirtti.

Önceliğimiz deprem bölgesindeki adliyeler

Yargının etkin ve adil işlemesinde avukatların önemine dikkati çeken Tunç, yargının etkin işleyebilmesi için her türlü desteği vermenin gayreti içinde olacaklarını ifade etti.

Konuşmasında yeni Ankara adliye binasına da değinen Tunç, şunları kaydetti: "Şu anda bizim deprem bölgesinde yıkılan 15 adliyemiz var. Bunun ikisi müstakil, diğer 12'si hükümet konakları içindeydi. Ağır hasarlı oldukları için yeniden inşaları gerekti. Önceliğimiz deprem bölgesi, deprem bölgesindeki yargı çalışanlarımızı bir an önce kendi mekanlarına kavuşturmak. Konteynerde duruşma yapılması kabul edilebilir bir husus değil. Onları inşallah inşa ederken tabii ki Ankara Adliyesi'ni de unutmayacağız. Sayın Cumhurbaşkanımızla bu konuyu görüştük, ihale süreçlerine başlayacağımızı kendileri ifade ettiler ve ihale hazırlık çalışmalarımız sona geldi. Projemiz de yerimiz de hazır. Şu anda Yenimahalle'de 320 bin metrekare arsa üzerinde 625 bin metrekare kapalı alana sahip Ankara'daki adliyeleri tek çatı altında, modern, kimliği olan, bir adliye binasını, Ankara Adalet Sarayı'nı inşallah Ankaralı yargı dünyamıza kazandıracağız. Önümüzdeki günlerde ihale gününün müjdesini de vereceğiz." dedi.

Bakmadan Geçme