Kahramanmaraş'ta 8 bin 303 konut hak sahiplerine teslim edildi

Kahramanmaraş'ta Deprem Konutları Kura ve Anahtar Teslim Töreni gerçekleştirilirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın video konferans yöntemiyle gerçekleştirdiği kura teslim töreninde İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya hak sahiplerine anahtarlarını teslim etti.

Kura çekim törenine Kahramanmaraş Valisi Mükerrem Ünlüer, Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Milletvekilleri Vahit Kirişci, Ömer Oruç Bilal Debgici, Mehmet Şahin, Tuba Köksal, Mevlut Kurt, AK Parti İl Başkanı Cüneyt Doğan, Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fırat Görgel, kent portokolü, davetliler ve vatandaşlar katıldı.

Dulkadiroğlu İlçesi Ağyar bölgesinde inşa edilen 8 bin 303 TOKİ Konutunun kurası çekilerek hak sahiplerine teslim edildi.

Konutların inşasının gece gündüz devam ettiğini, çalışanların kendi güçlerinin üzerinde gayret gösterdiğini aktaran Bakan Yerlikaya, depremzedelere verilen sözlerin yerine getirilmesi için daha da fazla çalışacaklarını dile getirdi.

Törende konuşan Bakan Yerlikaya, “Sayın Cumhurbaşkanım, Zatı devletlerin liderliğinde 6 Şubat'ta o büyük depremin seneyi devriyesinde Kahramanmaraş şehrimizde 9 bin 286 konutumuzu teslim etmiştik. Ve birazdan 8 bin 303 konut ve evi teslim ediyoruz. Toplamda bir buçuk ayda Kahramanmaraş'ımızda 17 bin 600’ü aşkın konut ve evi Allah'ın izniyle teslim ediyoruz. Biz Sayın Cumhurbaşkanım zatı devletin liderliğinde hem bu yıl hem de önümüzdeki yıl Kahramanmaraş ve tüm illerimizde gece gün gündüz çalışarak inşallah hak sahiplerimize konutlarını ve evlerini teslim edeceğiz. Burada büyük bir sevinç var.” İfadelerine yer verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, afeti takip eden süreçte dünyanın en başarılı iyileştirme operasyonunu gerçekleştirdiklerini söyleyerek, şöyle devam etti: "Her afetzedenin yanında olduk, hayatını kaybedenlerin yakınlarına destek verdik. Taşınmadan kiraya, enkaz kaldırmadan geçici barınmaya, her konuda 115 milyar liralık bir kaynakla 2 milyon kişiye ulaştık. Depremin ardından hayatını kaybedenleri geri getiremeyiz ama onun dışındaki tüm kayıpları telafi edecek güce, imkâna, dirayete sahibiz demiştik. İşte bu sözümüzü tutmak için gece gündüz çalışıyor, geçici barınmadan kalıcı konutlara tüm dönüşleri hızlı bir şekilde sağlıyoruz. Geçtiğimiz ayın başlarında yapımı tamamlanan 46 bin konut ve köy evinin kurasını çekerek anahtarlarını teslim etmiştik. Bugün de biraz önce başlattığımız kurayla 30 bin 723 vatandaşımızı daha evlerine kavuşturuyoruz.

Kahramanmaraş'ta 7 bin 858'i konut ve 445 köy evi olmak üzere 8 bin 303, Hatay'da 3 bin 304'ü konut ve 310'u köy evi olmak üzere 3 bin 614, Adıyaman'da 5 bin 145'i konut ve 273'ü köy evi olmak üzere 5 bin 418, Gaziantep'te 3 bin 600'ü konut ve 412'si köy evi olmak üzere 4 bin 12, Diyarbakır'da 2 bin 992 konut, Malatya'da 858'i konut ve 842'si köy evi olmak üzere 1700, Osmaniye'de 1586'sı konut ve 10'u köy evi olmak üzere 1596, Şanlıurfa'da 1094'ü konut ve 38'i köy evi olmak üzere 1132, Elazığ'da 838 konut, Adana'da 727 konut, Kilis'te 342'si konut ve 49'u köy evi olmak üzere 391. Toplamda 30 bin 723 ailemize yeni yuvalarının hayırlı, uğurlu, bereketli olmasını diliyorum."

Yaklaşık 1,5 ayda 76 bin konut sayısının aşıldığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "2 ayda 80 bin konutu teslim etme sözümüzü yerine getirmeye çok az kaldı. İnşallah bu sayıyı yılsonuna kadar 200 bine tamamlayacağız. Amacımız yaklaşık 390 bin konut, 11 bin 500 ahır, 40 bin 500 iş yerinden oluşan 442 bin hak sahibinin hiçbirini mağdur etmeden tamamını yuvalarına ve iş yerlerine kavuşturmaktır" dedi.

Asrın felaketinin sebep olduğu sıkıntıların altından kalkmanın kolay bir iş olmadığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremin yol açtığı yıkımların maliyetinin 104 milyar doları bulduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2024 bütçesinden deprem çalışmalarına 1 trilyon liranın üzerinde kaynak ayrıldığını hatırlatarak, geçen yıl da bütçeden aşağı yukarı aynı meblağda harcama yapıldığını, verilen rakamın sadece bütçeden yapılan harcamalar olduğunu, sivil toplum kuruluşları, özel şirketler, vatandaşlar ve belediyelerin katkılarının bunun dışında yer aldığını belirtti.

Bakmadan Geçme