İliç'te, arama çalışmaları yoğunlaştı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Erzincan İliç'te bir maden ocağında meydana gelen toprak kaymasında ulaşılamayan 9 işçi için yoğun bir şekilde arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü belirterek 'İşçilerimizin 3'ünün bir lokasyonda, 6'sının diğer lokasyonda olduğunu tespit ettik. Belirlediğimiz noktalara bugün daha yoğun bir şekilde gireceğiz. Arkadaşlarımız kahramanca bütün riskleri alarak bu kurtarma faaliyetine bugün daha yoğunluk verecekler.' dedi.

Bakan Bayraktar, toprak kaymasının ardından yaşanan sürecin koordinasyonunu yerinde yürütüyor. Arama kurtarma, çevresel etkiler, devam eden soruşturma ve rehabilitasyon faaliyetleri hakkında gazetecilere açıklamalarda bulunan Bayraktar, “Yoğun bir şekilde arama kurtarma faaliyetimiz devam ediyor. Bütün zorluklara, risklere rağmen kapsamlı bir faaliyet yürütüyoruz.” diye konuştu.

Arama çalışmaları yoğunlaştı

İşçilerin 3’ünün bir lokasyonda, 6'sının diğer bir lokasyonda olduğunu tespit ettiklerini aktaran Bakan Bayraktar, “Yaklaşık 1 kilometreye yakın bir alan kaymış durumda. Bunun içerisinde 6 kardeşimizi arıyoruz. Belli yöntemlerle bunu daraltmış, belli alanlara indirgemiş durumdayız. Mutlaka o noktalara bakacağız. 3 kardeşimizin manganez madeninin olduğu tarafta olduğunu düşünüyoruz. Belirlediğimiz noktalara inşallah bugün daha yoğun bir şekilde gireceğiz.” dedi. 

Endişeye mahal yok

Bakan Bayraktar, bölgeden sürekli su ve toprak numuneleri alınıp test edildiğini kaydederek “Özellikle mevcut sahada ve diğer yerlerde aynı zamanda dere yatağının ilerleyen kısımlarında hem sudan hem topraktan sürekli numune alıyoruz. Sürekli bunları test ediyoruz. Şu ana kadar yaptığımız tespitler ve testlerin neticesinde endişeye mahal verecek bir durum söz konusu değildir. Dolayısıyla emniyetli bir şekilde bölgede çalışıyoruz.” diye konuştu.

Heyelanla oluşan toprak yığınını kaldırmayla alakalı yeni bir faza yani planlama aşamasına geçildiğini ifade eden Bayraktar, “Toprak yığınını emniyetli bir şekilde tekrar depolamayla alakalı çalışmamıza başlamış durumdayız. Muhtemelen yapacağımız toplantıda bu yol haritasını da çıkarmış olacağız.” dedi.
Bayraktar, idari ve adli alanlarda soruşturmaların devam ettiğini vurgulayarak “İçlerinde personel, yönetici, yabancı uyruklu yönetici olmak üzere 8 çalışan adliyeye sevk edilmiş durumda. Bunların kusuru, eksiği, noksanı varsa bunu yargı mutlaka tespit edecek ve gereğini yapacaktır.” dedi.
 
Kontrol amaçlı dönmüşler

Toprak kaymasının yaşandığı günün sabahında bölgedeki işçilerin tahliye edildiği yönündeki bilgilerin doğru olduğunu bildiren Bayraktar, “Bu bölgedeki 9 arkadaşımızın tekrar kontrol amaçlı olay yerine dönmesi sonrasında, yani burada normalde çok daha fazla işçi bölgede çalışıyordu. Döndükleri ve o esnada bu hadiseye yakalandıkları maalesef doğru.” diye konuştu.
 

Bakmadan Geçme