İlham Perisi, 2 bin 175 yıl sonra yeniden gün ışığına çıkarıldı

Antik Dönem mitolojisinin ilham perilerinden dans eden musa (mousa) heykeli Muğla'nın Stratonikeia Antik Kenti'nde yaklaşık 2 bin 175 yıl sonra yeniden gün ışığına kavuştu.

Antik kentte 2023 yılında gerçekleştirilen çalışmalarda bulunan heykel, Roma Dönemi'nde kopyaları yapılan eserin Helenistik Dönem’e ait tek orijinali olma özelliğini taşıyor.

Milattan önce 2’nci yüzyılın meşhur heykeltıraşlarından Philiskos’un yaptığı bilinen ve Zeus ile Mnemosyne’nın kızları olan ilham perilerinden dans eden musanın Anadolu ve Yunanistan gibi dünyanın farklı bölgelerinde sadece Roma Dönemi kopyaları biliniyor. 

Stratonikeia Antik Kenti’nde bulunan heykel ise heykeltıraşın Helenistik Dönem'e ait tek orijinal çalışması olarak Roma Dönemi kopyasından ayrılıyor.

Eserin Hellenistik Dönem'in ünlü heykeltıraşı Philiskos'un Stratonikeia'da çalışmış olduğunu göstermiş olması da arkeologlar için ayrıca önem taşıyor. 

Stratonikeia Antik Kenti’ndeki Roma Hamamı’nın havuzlu soğukluk bölümünde (Frigidarium) yapılan çalışmalarda kaidesiyle birlikte ortaya çıkan heykelin başı ve kolları ise buluntular arasında yer almıyor. 

Daha önce Rhodos'da olduğu gibi Perge Antik Kenti’ndeki Roma Hamamı'nda da bu heykelin kopyası bulunmuştu. 

Heykel çalışmaların ardından Muğla Müzesi’nde sergilenecek.
 

Bakmadan Geçme