HAK-İŞ, 1 Mayıs'ı depremlerin merkez üssü Kahramanmaraş'ta kutladı

Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (HAK-İŞ), 1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma gününü depremlerin merkez üssü Kahramanmaraş'ta kutladı.

HAK-İŞ’in Emeğin Evrensel Gücü: HAK-İŞ, temasıyla Depremin merkez üssü Kahramanmaraş’ta gerçekleştirdiği 1 Mayıs Uluslararası Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü programına, Genel Başkan Mahmut Arslan, Genel Başkan Yardımcıları Dr. Osman Yıldız ve Yunus Değirmenci, Genel Sekreter Eda Akbulut, Genel Sekreter Yardımcısı Fatma Zengin, Hizmet-İş Sendikası Kurucu Başkanı Hüseyin Tanrıverdi, HAK-İŞ’e üye sendikaların Genel Başkan ve yönetim kurulu üyeleri ile binlerce HAK-İŞ üyesi katıldı. 

1 Mayıs programına depremden ağır şekilde etkilenen Kahramanmaraş, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, , Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa ve Elazığ illerinden ve komşu iller olan Mardin, Siirt, Şırnak, Mersin, İstanbul, Kırşehir, Kayseri, Niğde, Karaman, Sivas, Erzincan, Bingöl, Batman, Muş ve çevre illerden katılan binlerce HAK-İŞ’li emekçi Genel Başkan Mahmut Arslan ile birlikte Kahramanmaraş’ta kortej oluşturup 1 Mayıs programı için İstasyon Meydanına yürüdü. 

Yürüyüşte, “Yaşasın HAK-İŞ, Yaşasın 1 Mayıs”, “HAK-İŞ Seninle Gurur Duyuyor” , “HAK-İŞ  Nerede Biz Oradayız”, sloganları atıldı. 

Genel Başkan Arslan, alanda bekleyen kalabalık tarafından coşkuyla karşılandı. Program, iş kazaları, deprem, salgın, doğal afet ve vatan savunmasında kaybedilen şehitler için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Deprem şehitleri için Kur’an-ı Kerim tilaveti ve dualar okundu.

Bugün Kahramanmaraş ve tüm Türkiye’deyiz

Sütçü İmam’ın, Rıdvan Hoca’nın, Necip Fazıl’ın, Abdurrahim Karakoç’un, Yedi Güzel Adamın, Yiğitlerin Diyarı, Yüreği Yaralı, Milli mücadelenin ve direnişin Kahraman şehri, mahsun şehir Kahramanmaraş’tan tüm işçilerin 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü’nü kutlayan Genel Başkan Mahmut Arslan: “Bugün Kahramanmaraş’ta, 81 ilde ve tüm Türkiye'deyiz, meydanlardayız! Selam olsun Kahramanmaraş’a, selam olsun tüm Türkiye’de alanları dolduran yiğit emekçilere… Selâm olsun tüm dünya emekçilerine, selam olsun, tüm kalbiyle bizimle olanlara, selam olsun emeğiyle, erdemiyle yeni bir dünya için alın teri dökenlere” diye konuştu.

1 Mayıs’ta depremzede kardeşlerimizle birlikteyiz

1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü’nde binlerce işçi ile birlikte Kahramanmaraş’ta olduklarını belirten Genel Başkan Arslan, depremin ilk anından itibaren depremzedelerle birlikte olan HAK-İŞ Konfederasyonunun bu özel günde de depremzedelerin yanında olduklarını belirtti.

Depremde hayatlarını kaybedenleri rahmetle anıyoruz

Arslan: “Deprem felaketinde  deprem şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Geride kalanlara Cenab-ı Allah’tan sabırlar diliyorum. Depremde, HAK-İŞ teşkilatımızdan da büyük kayıplar verdik. Depremde Rahmet-i Rahmana kavuşan yöneticilerimizi, temsilcilerimizi, şube başkanlarımızı, üyelerimizi ve yakınlarını rahmetle anıyoruz. İş kazalarında, salgında, doğal afet ve vatan savunmasında kaybettiğimiz evlatlarımızı rahmetle anıyor, hastalarımıza acil şifalar diliyorum” dedi.

Yaralarımızı birlikte sarıyoruz

Arslan: “Kıymetli yol arkadaşlarım, tarihimizin en büyük deprem felaketinin acısını yaşıyoruz.  Acınızı en içten duygularımızla paylaşıyoruz. HAK-İŞ olarak, bu olağanüstü afete karşı milletimizin ve devletimizin yanındayız. Yaralarımızı birlikte sarmak için bütün gücümüzle ve sendikalarımızla sizinle birlikteyiz” şeklinde konuştu.

Yardımlarımız 250 milyona ulaştı

Depremin olduğu ilk andan itibaren AFAD ile koordineli bir şekilde üç ayrı kurtarma timinin deprem bölgesine sevk edildiğini vurgulayan Arslan: “HAK-İŞ’te Afet Koordinasyon ve Kriz Masası oluşturarak, ihtiyaç duyulan yardım malzemelerinin bölgeye ulaştırılmasını sağladık. 

Depremin ilk anından itibaren ayni yardımlarımızın yanı sıra üyelerimiz başta olmak üzere, depremden etkilenen vatandaşlarımıza yönelik 250 milyona yakın yardımda bulunduk.

Biz sadece konuşmuyoruz. Sadece laf etmiyoruz. Biz yapıyoruz. Milletimizin yanında olduğumuzu, depremzedelerle kucaklaşmanın ne anlama geldiğinin farkındayız, onun için bütün gücümüzü, bütün imkanlarımızı seferber ettik ve bundan sonra da yardım etmeye devam edeceğiz.” Dedi.

Hay Market’te HAK-İŞ’in plakası var

Arslan, “137 yıl önce onları engelleyemediler, onları durduramadılar. Onlar, emeklerini taçlandırdılar. Şikago’da Hay Markette tarih yazdılar. Onlar, 1 Mayıs’ta meydanlarda, Kahramanmaraş’ta, bütün Türkiye’de ve dünyada bayraklaştılar. HAK-İŞ’in Hay Market ruhuyla yürüttüğü çalışmaları, samimiyeti, gayreti ve çabası dünya sendikal hareketinin de takdirini topluyor. Bu samimi çabalarımızın sonucudur ki bugün dünyada sadece 10 konfederasyonun plakasının bulunduğu Hay Market gururla söylüyorum ki HAK-İŞ’in logosu bulunuyor” hatırlatmasında bulundu.

Uluslararası sendikal hareket acımızı paylaştı

Emeğin en yüce değer olduğunu vurgulayan Arslan, 1 Mayıs barış, demokrasi ve güvenIi bir geIecek için mücadeIe günü olduğuna vurgu yaptı. 

Arslan: “Depremin olduğu ilk andan itibaren ITUC’tan ETUC'a TUAC'tan OATUU'ya kadar uluslararası sendikal hareketin önemli temsilcileri ve dünya genelinden sendikal kuruluşlar dayanışma duygularıyla yanımızda oldu. Acımızı paylaştı. Bizimle dayanışmada olan uluslararası sendikal hareket temsilcilerine 1 Mayıs vesilesiyle teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Maraş, Türkiye'nin köşe taşıdır

1 Mayıs’ın, toprağın tohuma kavuştuğu, gözyaşının alın teriyle buluştuğu, Hakk’ın, emeğin, alın terinin dile geldiği bir gün olarak kutlandığına dikkat çeken Arslan, “Bütün dileklerimiz, taleplerimiz isteklerimiz bu yıl Kahramanmaraş’tan dile geliyor” dedi.  

Arslan, çalışma hayatına ilişkin HAK-İŞ Konfederasyonu olarak taleplerini de dile getirerek: “Daha yapacak çok işimiz olduğunu biliyor ve sorunların çözümü için çalışmaya devam ediyoruz. HAK-İŞ olarak, kapsam dışında kalan emekçiler için KADRO istiyoruz! Vergi oranlarının düzenlenmesini, kriz sürecinde tüm ücretlilerden alınan vergi oranının %10 olarak belirlenmesini talep ediyoruz. Aile yükümlülüklerini dikkate alan bir vergi sistemi, Kamu Çerçeve Protokolünde taleplerimizin tam olarak karşılanmasını, 696 sayılı KHK ile kadroya geçen emekçiler için tayin, becayiş ve nakil hakkı istiyoruz.

Taleplerimizin tam olarak gerçekleşmesi için mücadelemizi kararlılıkla sürdürüyoruz. Mevsimlik ve geçici işçilerin sorunlarını da yakından biliyor ve tam çözümü için mücadele ediyoruz. Mevsimlik kamu işçilerinin hizmet akitlerinin askıda olduğu sürelerde hak kayıplarının engellenmesine yönelik hukuki düzenlemelerin hayata geçirilmesini talep ediyoruz.

Onun için savaşın acılarını yaşayanlara, iklim değişikliği, açlık ve yoksulluğun pençesinde çırpınanlara merhamet elimizi uzatıyoruz. Filistin’de, Gazze’de, Kudüs’te, Yemen’de, Mısır’da, Suriye’de, Arakan’da, Doğu Türkistan’da, Afganistan’da ve Dünyanın neresinde olursa olsun yapılan zulüm, soykırım ve vahşete karşı çıkıyoruz. Dünyanın tüm mazlum ve mağdurları için barış, özgürlük, demokrasi ve adalet talebimizi güçlü bir şekilde haykırıyoruz. HAK-İŞ olarak, siyonistlerin Filistin halkına yönelik artık sistematik bir hale gelen ve her geçen gün dozunu artırarak devam eden saldırılarını lanetliyoruz. Çünkü Kudüs bizim davamızdır, Kudüs bizim kutsalımızdır” dedi.

Türkiye önemli bir seçime hazırlanıyor

Türkiye’nin önemli bir seçime hazırlandığını ve 14 Mayıs’ta gerçekleştirilen seçimin, Türk Demokrasi tarihi açısından önemli bir seçimdir olduğunu dikkat çeken Arslan, “Seçimlerin başarılı bir şekilde sonuçlanacağına ve millet iradesinin bir kez daha tecelli edeceğine inanıyorum. Milletimiz her zaman olduğu gibi yine en doğru kararı verecektir. Çünkü milletimizin iradesinin üzerinde herhangi bir irade tanımıyoruz. Bu iradenin sandığa yansıması konusunda elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Ülkemizin, birliğine bütünlüğüne ve beraberliğine gösterdiğimiz hassasiyetin aynı şekilde sandığa yansıyacağı konusunda hiçbir kuşkumuz yoktur. Milletimiz, 14 Mayıs seçimlerinde Kandil’deki ve Pensilvanya’daki teröristlerin ülkemiz için kurdukları hayallerini İnşaallah yerle bir edecektir. Milletimiz, tıpkı 15 Temmuz destanı gibi yeni bir şahlanış ortaya koyacaktır. Emperyalist Amerika ve onun başındaki Biden’ın ülkemiz için kurduğu planları, tuzakları bu yüce millet suratlarına bir balyoz gibi vuracaktır” dedi.
 

Bakmadan Geçme