• Haberler
  • Siyaset
  • Erdoğan : 'Belediye imkânları kişisel amaçlar için kullanılamaz'

Erdoğan : 'Belediye imkânları kişisel amaçlar için kullanılamaz'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sayıştay Başkanlığı Konferans Salonu'nda düzenlenen Sayıştay'ın 162. Kuruluş Yıl Dönümü Programı'na katılarak bir konuşma yaptı.

Türkiye’de vergilerin, kamu gelirleri ve kaynaklarının nasıl harcandığının denetiminin Sayıştay Başkanlığı tarafından gerçekleştirildiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kamu kaynaklarının mevzuata uygun olarak harcanabilmesi açısından da Sayıştay, çok önemli roller üstleniyor. Kamuda tasarruf ve verimlilik anlayışının ön plana çıktığı günümüzde, Sayıştay’ın denetimleri daha da önem kazanmıştır. İster merkezi idare ister yerel yönetim olsun milletin vergilerini harcayan hiçbir kurum insanımızın yüreğini sızlatacak bir savurganlık içinde olamaz.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, milletin çoluk çocuğunun rızkından keserek oluşturduğu kıt kaynakların birilerinin şahsi reklam bütçesine dönüşmesini hoş karşılamayacaklarını ifade ederek, “Son dönemde eş-dost ve hısım atamalarıyla birlikte, maalesef, belediye imkânlarının kişisel amaçlar için kullanıldığını üzülerek görüyoruz. Bir kısmı yakın zamanda medyaya da yansıyan bu hadiseler, milletin kamu kurumlarına ve siyasetçilere olan güvenini de derinden sarsmaktadır” dedi.

Daha az kaynakla, daha başarılı hizmet verilmesini hedefliyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye, başkaları gibi sınırsız petrolü, altını, elması, doğal gazı olan bir ülke değildir. Biz; üreterek, çalışarak, didinerek ayakta kalan bir ülkeyiz ve milletiz. Elimizdeki imkânları verimli ve etkin şekilde değerlendirmekten başka bir seçeneğimiz bulunmuyor. Kamuda tasarrufu sadece harcamaların kısılması olarak göremeyiz. Mali anlamda daha az kaynak kullanmak, elbette bunun bir unsurudur. Ama bununla birlikte mevcut kaynakların verimli hizmetlere yöneltilmesi ve hizmetlerin mümkün olan en düşük bütçeyle yapılması da önemlidir. Biz daha az kaynakla, daha başarılı hizmet verilmesini hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

Kamu kaynaklarını en ekonomik şekilde kullanırken; kurumların iş süreçlerinin yeniden düzenlenmesine, teknolojinin en üst düzeyde kullanılmasına, personelin en verimli şekilde istihdamına, idari yapıların yeniden gözden geçirilmesine kadar birçok boyutu göz önünde tuttuklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Sayıştay’ın kurumlarımızı hem bu açıdan değerlendirmesini hem de kurumlarımızın ufkunu açacak öneriler geliştirmesini önemsiyoruz. Biliyorsunuz, anayasamıza göre yargı yetkisi ile donatılmış denetim organı olan Sayıştay’ın konumunu çıkardığımız kanunlarla daha da güçlendirdik. Sivil-askerî tüm kamu kurumlarını, kamu iktisadi teşekküllerini, belediye şirketleri dahil kamu kaynağı kullanan her kuruluşu, Sayıştay denetimi kapsamına aldık. Denetim alanı ve yetkisi genişleyen Sayıştay, bizim dönemimizde modern hukuk devletlerindeki yüksek denetimin tüm unsurları ve metotlarına sahip oldu. Başkaları yıllardır bunun sadece lafını ve istismarını yaparken, Sayıştay’ı hak ettiği konuma yine biz getirdik.” Dedi.
 

Bakmadan Geçme