Emekli Öğretmenden, tüyleri diken diken eden bağış

Emekli öğretmen Ayşe Önemli Ünver ile eşi İlhan Ünver'in 67 il ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden gelen topraklarla hazırladığı Türkiye haritası Ulus'taki 1 Meclis binasında düzenlenen törenle Kurtuluş Savaşı Müzesinde yerini aldı.

Kurtuluş Savaşı Müzesi Müdürü Fatma Hicret Un ve Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkan Yardımcısı Halil Köse ile davetlilerin katıldığı törende Ayşe Önemli Ünver, Türkiye Büyük Millet Meclisine bağışladığı haritanın hikayesine anlattı.

Eseri, 1981 yılında Denizli’de görev yaptığı dönemde hazırladığını belirten Ünver, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “O yıllarda Denizli’ de öğretmenlik yaptığım yıllarda bizlere verilen bir görevle Atatürk'ün doğumunun 100 Yılı anısına birer eser yapmamız istendi. Güzel eserlerin çıktığını hatırlıyorum. Ben biraz farklı düşündüm ve Atatürk'ün bize armağan ettiği bu Türkiye Cumhuriyeti topraklarındaki imzasının hayranı birisi olarak o imzaya ağırlık vermeyi ve kalıcı bir eser olarak gelecek nesillerimize anlatmayı, görselimizi sunmayı planlamıştım.”

Ünver, Atatürk’ün doğumunun yüzüncü yılı anısına 1981 yılında yaptıkları haritanın Türkiye’nin Kurtuluş Savaşı’ndan izler taşıdığını anlattı. 

Atatürk'ün Samsun'a çıktığı Bandırma Vapuru, Çanakkale Şehitler Abidesi ve Büyük Taarruz ‘un hücum emrinin verildiği Kocatepe’nin de haritada resmedildiğini ifade eden Ünver, sözlerini şu sözlerle tamamladı: “O 67 il vardı ülkemizde. 67 ilin sayın valileriyle dilekçeyle haberleştim. Kendilerine o dilekçede şu soruları yöneltim: ilin adı, yönetici valinin adı ve bir miktar toprak istediğimi varsa kum da istediğimi belirterek bu toprakların manevi ya da fiziksel özeliklerini anlatmalarını istedim.”

Türkiye Büyük Millet Meclisi adına haritayı teslim alan Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkan Yardımcısı Halil Köse, Müze Müdürü Fatma Hicret Un ile birlikte Ünver’e teşekkür belgesi verdi. 

Devir teslim töreninin ardından bir metre uzunluğunda, 60 santimetre genişliğindeki harita Kurtuluş Savaşı Müzesinde ziyarete açıldı.
 

Bakmadan Geçme