Depremzedeler için evim yuvan olsun başvuruları başladı

6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen vatandaşların barınma ihtiyaçlarının karşılanmasına katkıda bulunmak için başlatılan evim yum olsun kampanyasına başvurular başladı.

6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen vatandaşların barınma ihtiyaçlarının karşılanmasına katkıda bulunmak için www.evimyuvanolsun.org platformu geliştirildi. Kampanyanın sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için projeye Valilikler ve Kaymakamlıklar da dahil edilerek İçişleri Bakanlığı Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından projenin yazılım altyapısı geliştirilerek kuruldu. Uygulama, kendi imkanlarıyla afet bölgesinden ayrılan vatandaşların da bulundukları ilden kampanyadan faydalanabilecekleri şekilde geliştirildi.

Kurumdan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

1- Gönüllü başvuru süreci:

Depremzede vatandaşlarımızın en az 3 ay süreyle ücretsiz veya uygun kira bedelleriyle konaklayabilecekleri evlerini kullanıma sunan gönüllüler, ev bilgilerini evim yuvan olsun uygulaması üzerinden beyan etmektedirler. Gönüllülerin başvuruları www.evimyuvanolsun.org internet sitesi üzerinden yayımlanan; Sahibinden, HepsiEmlak, Emlakjet ve Zingat gibi uygulamalardan toplanabildiği gibi ayrıca 112’yi arayarak Acil Çağrı Merkezlerinde de alınabilmektedir. Uygulamalardan toplanan konutlara ilişkin başvurular web servis entegrasyonları ile Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğümüzde toplanmaktadır. Ayrıca KPS servisi üzerinden kimlik bilgilerinin doğrulaması gerçekleştirilmektedir.

2- Depremzede başvuru süreci:

Depremzede vatandaşlarımız ise depremzede.icisleri.gov.tr internet sitesi üzerinden veya yine www.evimyuvanolsun.org adresinden ve deprem bölgesinde yer alan Valiliklerin internet sitelerinden başvurularını yapabilmektedirler. Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğümüzde tek bir havuzda bütün başvurular toplanmaktadır.

3- Yerleştirme süreci:

Sistemde kayıtlı ev bilgileri Valilikler ve Kaymakamlıklarca belirlenen ekipler tarafından yerinde kontrol edilmektedir. Bu kapsamda Valilikler ve Kaymakamlıkların belirlediği 1930 personele sistemde gerekli yetkilendirilmeler yapılmış olup, uygulamayla ilgili eğitimler verilmiştir. Böylece beyan edilen evin oturmaya elverişli olup olmadığı kontrol edilerek sistemimizde de onaylanmış olacaktır.

Sonrasında ise oturmaya elverişli olduğu onaylanan evlere depremzede vatandaşlarımızın bilgilerine göre Valilik ve Kaymakamlık personeli tarafından, depremzedeler ve gönüllü ev sahibi arasında İller İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanmış olan “Ödünç Sözleşmesi” imzalanmak suretiyle yerleştirme sağlanmaktadır. Uygun kira bedelli evlere ise AFAD Afetzedelere Kira Yardımı Bağış Hesaplarından Kaymakamlıklarca kira bedelleri alınıp ev sahibine ödenmek suretiyle yerleştirme işlemleri yapılacaktır. Ayrıca bu evlerdeki su, elektrik ve doğalgaz faturaları depremzedelerin kaldığı süre boyunca Valiliklerce veya Kaymakamlıklarca ödenecektir.

Eşleştirilen depremzedelerimiz evlerine yerleştikten sonra web servisle AYDES Barınma Modülüne depremzedelerin yerleşme bilgileri iletilecektir. Tüm bu veriler iş zekâsı araçları ile raporlanabilmektedir.”
 

Bakmadan Geçme