Deprem Bilim Kurulu toplandı
Türkiye'nin depremle mücadele kapasitesini güçlendirmek amacıyla Deprem Bilim Kurulu, AFAD Başkanlığı'nda kritik bir toplantı gerçekleştirdi. AFAD Başkanı Vali Ali Hamza Pehlivan'ın başkanlığında yapılan toplantıya, kurul üyeleri ve AFAD birim yöneticileri katıldı.
Toplantıda öncelikle Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği’nin güncellenmesi süreci değerlendirildi. Ayrıca, Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı (UDSEP) ile Ulusal Deprem Araştırma Programı (UDAP) gibi önemli projeler masaya yatırıldı. Katılımcılar, kamuoyunun deprem konusunda bilgilendirilmesi usul ve esasları ile Deprem Bilim Kurulu’nun mevcut ve planlanan çalışmaları hakkında görüş alışverişinde bulundu.
Kurul, üniversiteler ve afet alanında akademik araştırma yapan kurumlarla iş birliğini güçlendirecek yeni projeler için de fikir alışverişinde bulundu. Toplantı sonunda çeşitli kararlar alındı ve öneriler belirlendi.
AFAD bünyesinde faaliyet gösteren Deprem Bilim Kurulu, depremlere hazırlıklı olmayı, olası zararları azaltmayı ve deprem öncesi, sırası ile sonrasında yapılacak faaliyetlere yön vermeyi amaçlıyor.
Kurulda; AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, ODTÜ İnşaat Mühendisliği’nden Prof. Dr. Ahmet Yakut, TOBB ETÜ Psikoloji’den Prof. Dr. Nuray Karancı, İTÜ İnşaat Mühendisliği’nden Prof. Dr. Alper İlki, Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği’nden Prof. Dr. Şerif Barış, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Acil Tıp’tan Prof. Dr. Kenan Ahmet Türkdoğan, İstanbul AFAD İl Müdürü ve Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Haluk Özener, Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği’nden Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık, Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Dokuz Eylül Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği’nden Prof. Dr. Hasan Sözbilir, İTÜ Geomatik Mühendisliği’nden Prof. Dr. Tahsin Yomralıoğlu, MTA Emekli’den Dr. Ömer Emre, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği’nden Prof. Dr. Volkan Karabacak ve Ankara Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği’nden Prof. Dr. Bahadır Aktuğ görev alıyor.
Kurul üyeleri, deprem konusunda bilimsel değerlendirmeler yaparak alınan kararların ülkemizin deprem yönetimi ve güvenliği açısından önemli katkılar sağlayacağını vurguladı.
AFAD, toplantının sonuçlarının önümüzdeki dönemde uygulamaya konulacak projelerde rehber olmasını hedefliyor.
Bakmadan Geçme