Bigg Spor Ödülleri sahiplerini buldu

Teknoloji ile spor, Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) düzenlenen Bireysel Genç Girişimci (BİGG) Spor ödüllerinde buluştu. Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, spor teknolojilerinde yenilikçiliğin önemine dikkat çekerek 'Her alanda olduğu gibi sporda da teknoloji tabanlı girişimlerimize, yerli ve milli üretimimize özel bir ehemmiyet atfetmeliyiz' dedi.

Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında imzalanan “Bilimsel Araştırma, Girişimcilik ve Gençlerde Bilimsel Farkındalığın Artırılmasına İlişkin İşbirliği Protokolü” kapsamında, sporla ilişkili tüm alanlarda yenilikçi yaklaşımların geliştirilmesi amacıyla BİGG Spor Ödülleri Yarışması düzenlendi.

Yarışmaya, “Spor teknolojilerinde artırılmış ve sanal gerçeklik uygulamaları”, “Sporda yapay zeka uygulamaları”, “Sporda giyilebilir teknolojiler”, “Bireysel ve takım takip-analiz sistemleri”, “Sporda antrenman, rehabilitasyon ve sağlık teknolojileri”, “İthal spor malzemelerinin yerlileştirilmesi” ile “Sporda yapay uzuv/protez teknolojileri” kategorilerinde toplam 84 teknolojik girişim başvurdu.
 
 Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu, törende yaptığı konuşmada spor teknolojilerinde ne kadar yenilikçi olunabilirse, spor dünyasına ne kadar fazla özgün çözüm üretilebilirse, küresel spor ekonomisinde de Türkiye’nin gücünün o oranda artacağını belirterek “Bu nedenle her alanda olduğu gibi sporda da teknoloji tabanlı girişimlerimize, yerli ve milli üretimimize özel bir ehemmiyet atfetmememiz gerekiyor” dedi.
 
Bakan Varank da törende yaptığı konuşmada TÜBİTAK’ın Bireysel Genç Girişimci Programı ile bugüne kadar 2 bini aşkın gence 500 milyon liranın üzerinde hibe verdiklerini ifade ederek, “Şimdi aynı başarıyı BİGG Spor programıyla da yakalamak istiyoruz” dedi.

Yeni çağrı müjdesi

Katılımcılarla bir müjdeyi paylaşmak istediğini ifade eden Bakan Varank, “BiGG Spor kapsamında spor teknolojileriyle ilgili yeni bir çağrıya daha çıkacağız. Burada da ilk çağrımıza benzer şekilde giyilebilir teknolojilerden, yapay zekâya, sensör teknolojilerinden, sağlığa farklı başlıklardaki başvuruları kabul edeceğiz. Türkiye Yüzyılında ülkemize değer katacak girişimcilerimizle, gençlerimizle güçlü ve büyük Türkiye hedefine doğru emin adımlarla ilerleyeceğiz” diye konuştu.

Bakan Varank, ödül töreni sonunda toplu fotoğraf çektirilirken Bakan Kasapoğlu’na BİGG programının yeni çağrısında destek üst limitinin 450 bin liraya çıkarılması talebini iletti. Bakan Varank ayrıca törende ödül alan işletmelere de verilecek olan 200 bin TL destek tutarının 300 bin TL’ye yükseltilmesi çağrısında bulundu. Davetlilerin alkışlarla desteklediği talepler, Bakan Kasapoğlu tarafından da kabul edildi.

Teknoloji ile sporun buluştuğu gecede, ilk 5’e girenler toplamda 1 milyon lira ödülü ile BİGG Spor kupasının sahibi oldu. 6-10’uncu sırada yer alan yarışmacılar mansiyon ödülü, 11-20’inci sıralarda yer alan yarışmacılar da teşekkür belgesi almaya hak kazandı.

Ödül töreninde Bakan Kasapoğlu ve Varank’tan ödül alan işletmeler ve projeleri şöyle:

Bigg Spor Ödülleri

1 - Hercules Biyomedikal / Giyilebilir Elektromiyografi Sensörü ile Sporcu Performans Analiz Teknolojisi

2 - İVMES Spor Teknolojileri / Ataletsel Zıplama Yüksekliği ve Dış Yük Ölçümü Sağlayan Giyilebilir Teknoloji Sistemi

3 - Sensiball VR / Teknik ve Taktik Futbol Antrenmanlarında Sanal Gerçeklik Uygulamaları

4 - Navek Sportif Ürünler / Okçuluk Sporuna Yönelik Yüksek Atış Başarısı Sağlayan Tüm Yay Tiplerine Uyumlu Yerli Profesyonel Nişangah

5 -  Filament Technology / Kısa Mesafe Koşucuları için Karbon Fiber Takviyeli Kompozit Protezlerin Geliştirilmesi

Mansiyon ödülleri

6 - Ayasis Yazılım / Mentalup Fitness For Kids

7 - Vagustim Sağlık Teknolojileri / Daha Hızlı ve İyi Bir Sportif Toparlanma ve Performans için Makine Öğrenmesi Destekli Dijital Sağlık Cihazı

8 - Comparisonator Yazılım / Comparisonator Veri Karşılaştırma Uygulaması

9 - Macerita Yazılım / Türkiye'nin 3 Boyutlu Doğa Haritası ve Doğa Sporu Öğrenme Platformu

10 - Prometsan Teknoloji / Spor Atlarında Nal Tasarımı ve Üretimin Yerlileştirilmesi

Teşekkür belgesi
11 - Rigel Teknoloji ve Yazılım / Sanal Gerçeklik ve Giyilebilir Teknoloji Yoluyla Akıllı Egzersiz Çözümü Geliştirilmesi

12 - Sarnikon Metal ve Elektronik / Led ve Kızılötesi Teknolojileri ile Saha Çiminin Maç Öncesi Bakımı ve Daha Hızlı Büyümesini Sağlayan Sistem

13 - Aivisiontech Elektronik / Aİ4SPORTS

14 - Amazoi Bilişim / Uzaktan Sanal Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uygulaması

15 - Healthy Race Yazılım / Yarış Atları için Nabız, Solunum, Vücut Sıcaklığı Mesafe Yatkınlığı ve Pist Yatkınlığını Değerlendirecek Bir Elektronik Takip Cihazı

16 - Rapsodo Yazılım / Golf Oyunu için Mobil Atış İzleme Teknolojisi

17 - Exploria İleri Teknolojiler / FOOTBALLMATIC - Futbolcu Yoğun Eğitim ve Değerlendirme Makinesi Tesisi 

Bakmadan Geçme