Bakan Şimşek'ten cari açıkla ilgili açıklama

Türkiye'nin cari işlemler hesabı Şubat'ta 3 milyar 265 milyon dolar açık verirken, altın ve enerji hariç cari işlemler hesabında 2 milyar 106 milyon dolarlık fazla oluştu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, cari açığın geçen yıla göre 5,8 milyar dolar düştüğünü vurguladı.

Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı, Şubat’ta 4 milyar 751 milyon dolar oldu. Bu dönemde hizmetler dengesi kaynaklı girişler 2 milyar 381 milyon dolar, seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler de 1 milyar 957 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Konuyla ilgili sosyal medya hesabından açıklama yapan Bakan Şimşek, “Cari açık Şubat’ta beklentilerin altında gerçekleşti ve geçen yıla göre 5,8 milyar dolar düştü. 2023 yılı mayıs ayı zirvesine göre yıllık 28,3 milyar dolar iyileşme gerçekleşti. Cari açıktaki düşüş orta vadeli programımızın çalıştığını gösteriyor. Dezenflasyon için uyguladığımız politikaların etkisi ile bu düşüşün önümüzdeki aylarda kademeli olarak devam etmesini bekliyoruz.   

Bu eğilim yılsonunda cari açığın milli gelire oranının yüzde 2,5’in altında gerçekleşebileceğine işaret ediyor.  Cari açıktaki azalma döviz rezervi birikimine destek olurken, makro finansal istikrar kanalıyla da dezenflasyona destek olacak.” İfadelerine yer verdi.
 

Bakmadan Geçme