• Haberler
  • Gündem
  • Bakan Özhaseki: Zeminin sağlam olmadığı yerlerde bir daha asla yapı yapılamayacak

Bakan Özhaseki: Zeminin sağlam olmadığı yerlerde bir daha asla yapı yapılamayacak

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, yerinde dönüşüm projesi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Yerinde Dönüşüm projesine başvuru sayısının 186 bine ulaştığını belirten Bakan Özhaseki, “Her bir safhasını Bakanlığımızın denetleyeceği ve 4 kırmızı çizgimizden asla taviz vermeden yürüteceğimiz projemizle; güvenli konut ve iş yerlerini hep birlikte inşa edeceğiz.” Dedi.

Katıldığı canlı yayın programında konuşan Bakan Özhaseki: “Asıl zorluğumuz bizim rezerv alan bulmakta başlıyor. Boş bir arazide bulamıyoruz ve vatandaş da bir de yaşadığı yerlerden çok kopmak istemiyor. Yani sizin eviniz düşün ki Hatay'da, Antakya'da Habibi Neccar gibi merkezde bir tarihi cami onun karşısında bir yerde. Orada komşuluklar oluşmuş. Yıllardır hatıranız var orada. Çevreniz var. Siz kalkıp oradan 7-8 kilometre ötedeki bir lüks de olsa konuta gitmek ister misiniz? Gitmek istemiyorsunuz. Böyle bir zorluğumuz da var. O zaman yerinde dönüş başlattık. 

Yerinde dönüşüm projesi için de vatandaşa “Siz evinizi eğer dönüştürmek isterseniz biz size para veririz. Kredi veririz. Dönüştürün. Biz size bu aşamada tip sözleşmeler de verelim. Müteahhitlerle anlaşacaksanız eğer tek katlı eviniz var, yapacaksanız size tip projeler de verelim biz” diyoruz. Yapı denetim firmalarının o masrafından da kurtulun. Harç vesaire de istemiyoruz. Yeter ki siz merkezdeki evinizi dönüştürün. Biz sizi destekleyelim diye de prensip kararı aldık. 

Yarısını biz vereceğiz

Zeminin sağlam olmadığı yerlerde bir daha asla yapı yapılamayacak. Biz zaten ruhsat aşamasında yapımı son aşamasına kadar onu denetleyeceğiz. Ve bir de her bir aşamasında kendilerine para vermeye devam edeceğiz Yani 1 milyon 300 bin liraya kadar konutlar için 750 bin liraya kadar da iş yerleri için destekte bulunuyoruz. Bunun yarısını almayacağız. Hibe, yarısını da iki sene ödemesiz, on sene vadeli faizsiz olarak istiyoruz. Müthiş bir imkan bu. Bundan dolayı da vatandaşların buna ilgi gösterdiler. Şu ana kadar 186 bin civarında ben her gün takip ediyorum müracaat var. Ama 186 bin vatandaş herhalde birkaç katlı konutlar içinde temsil ederek müracaat ettiğinde 250 bine yakın vatandaş biz dönüştürürüz. Eski mahallemizde oturmak istiyoruz. Evimizi yerinde yapmak istiyoruz. Bize destek verin diyorlar.” İfadelerine yer verdi.
 

Bakmadan Geçme